Sıcak havalarda sağlıklı hamilelik

0
736
Sıcak havalarda sağlıklı hamilelik
Sıcak havalarda sağlıklı hamilelik

Çok sıcak basıyor, değil mi? Avuç içleriniz ve tabanlarınız adeta yanıyor. Halsizlik, uykusuzluk ve belki nefes darlığı da cabası. Siz bebeğinizi beklerken havanın olumsuz etkilerini en çok hissedenlerden birisiniz. Bunların keyfinizi bozmasına izin vermeyin. İşte yaz gebelerine sağlıklı hamilelik için Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun sıcak havalarda hamileliği sağlıklı ve mutlu geçirmenin yollarını Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Sıcak havalarda sağlıklı hamilelik
Sıcak havalarda sağlıklı hamilelik

Hem sizi hem içinizi ferahlatacak öneriler

  1. Dışarıda yapmanız gereken işleri, güneş ışınlarının az etkili olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapmayı tercih ediniz.
  2. Sıcaklık 32 dereceyi aştığında, bir fan veya klimalı ortamlarda bulunun.
  3. Açı renkli, pamuk, keten ve ipekten oluşmuş kıyafetleri tercih edin.
  4. Vücudunuzun sıvısız kalmaması için bol bol sıvı tükettin. Az sıvı tüketimi gebelikte sık rastlanan; idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık ve hemoroid sıkıntılarında artmaya neden olur. Normal şartlarda bir gebenin 2 litre su tüketmesi gerekir. Yazla birlikte her saat başı 250-300 cc su tüketilmesi gerekmektedir.  Aşırı çay ve kahve tüketiminden de kaçınmanızda fayda var.
  5. Sıcakla birlikte artan ödemle mücadele etmek için tuz tüketimini en aza indirin. Tabii tümüyle kesmeyin. Çünkü sizin ve bebeğinizin tuz ihtiyacı var. Ayaklarınızdaki şişliği azaltmak için soğuk su banyoları ile birlikte ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenin.
  6. Güneşten korunun. Gebelikte artan hormonlar nedeniyle ciltte hassasiyet, kuruluk ve lekelenmeler sık gözlenir. Güneşe çıkarken en az 30 faktörlü güneş kremleri kullanın. Bunlar lekeleri önleyeceği gibi, güneşin zararlı etkilerinden sizi korumaya yardımcı olur. Güneşlenirken gölgede ve tercihen üzerinde bir tişört ile güneşlenmeniz tavsiye ediliyor. Kuruyan cildiniz için ise duştan sonra nemlendirici kremler kullanın.
  7. Sıcak basmalarını engellemek için, sık sık ılık duş alın. Yanınızda taşıyacağınız spreyli sular da serinlemenize yardımcı olur. Soğuk yoğurt ve sütten yapılmış meyveli içecekler de aynı faydayı sağlayabilir.
  8. Güneşte dışarıya çıkılacaksa veya akşam yemeklerinde ekşili, barbekü soslar içeren gıdalar gibi reflüyü arttıran gıdalardan uzak durun. Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır besinler yerine daha hafif ve hazmı kolayları tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin. Bu rahat uyumanıza da yardımcı olacaktır.
  9. Sık sık şekerleme yapın.
  10. Egzersiz yaparak hızlı kilo alınımını sınırlayın. Yüzün. Yüzme ile vücudunuzun adeta tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama da sağlayabilirsiniz

Yaz dönemi hamileleri, dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!  

Önceki İçerikAnne baba olmak
Sonraki İçerikİyi anne olmak
Op. Dr. Aykut Coşkun
Jinekolog Op. Dr. Aykut Coşkun, 1967 senesinde Samsun ilinde doğmuştur. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği bünyesinde ihtisas eğitimini tamamlamıştır. Ardından Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde askerlik görevini yapmıştır. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde eğitim kadrosunda görev yapmıştır. Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde Yardımla Üreme ve Tüp bebek sertifikasyonunu tamamlamıştır . Kurucusu olduğu Feminart Üreme&Kadın Sağlığı Kliniği’nde çalışmaktadır.

Bir Cevap Yazın