Instagram’a kapılıp çocuklarınızı ihmal etmeyin!

0
1066

Diyelim çocuğunuzla birlikte restorandasınız. Kaçınız hiç telefonunuza bakmayıp sadece eşinizle ve çocuğuyla ilgileniyor? İtiraf edin, birçoğunuz telefona bakmadan duramıyorsunuz. İlgilenmediğiniz gibi, çocuğunuz ufak bir hata yaptığında ona nasıl davrandığınızın farkında mısınız?

Yapılan araştırmalara göre, mobil cihaza düşkün olan yetişkinlerin çocukların yaptığı bir hataya çok sert tepki verdiklerini ortaya çıkardı.  Araştırmacılar, 55 bebek bakıcısını takibe aldı ve ortaya çıkan sonuç çok şaşırtıcıydı. 55 bakıcıdan 40’ının yemek yedikleri sırada mutlaka cep telefonlarıyla ilgilendiklerini gözlemlediler. Bu kişilerin sadece birkaçı elinden telefonu bırakıp çocukla ilgilendi.

Araştırmacıların “çocuğa duyarlılığın azalması” ismini verdiği bu etkileşim, birçok ailenin fark etmeden yaşadığı sorunun başında geliyor. Çocuklar sürekli olarak nedenini bilmedikleri bir biçimde azarlanıyor.

Çocuğun ne yemek yediği ailenin umurunda değil
Dikkat ederseniz artık birçok aile, çocuklarıyla restoranda yemek yerken sohbet etmek yerine sürekli cep telefonlarıyla ilgileniyor. Çocuk o sırada yemeğini yiyor ya da yemiyor, ailenin umurunda değil. Ne zaman ki aile, çocuğun yemeğini yemediğini fark ediyor, işte o zaman o çocuğun vay haline…

Bakıcıların durumu ise nispeten daha sakin görünüyor. Sürekli telefonuyla ilgilenen bir bakıcı, çocukla zaten ilgilenmeyerek ona en büyük kötülüğü yapıyor. Çocuk yaramazlık yaptığında ise ona gereğinden fazla sinirleniyor. Bakıcı, sanki onun özel anına müdahale edilmiş gibi hissediyor.

Araştırmacılar bu durumu şöyle yorumluyor: “Bakıcıların bu durumu bize çok çarpıcı geldi. Bazı çocuklar, bu iletişim eksikliğini kabullenmiş ve kendi kendilerine eğlenmeyi öğrenmiş görünüyordu.”

Yapılan bu araştırma henüz bir ilk adım ama sonuçlar merak uyandırıcı. Araştırmacılar, mobil cihazların ebeveyn-çocuk ilişkisini çok fazla etkilediği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bazı uzmanlar ise konuya başka bir açıdan bakıyor; mobil cihazlarda gezinirken çocuklarla daha az iletişim kurmanın çocukların dil gelişiminin etkileneceği konusunda endişeleniyor.  Uzmanlar aileleri şöyle uyarıyor: “Akşam yemeği sohbet etmek için en önemli zaman ve eğer siz telefonunuza gömülürseniz, son şansınızı da kaybedersiniz!”

Çocuğunuz her şeyden kıymetli diye tahmin ediyoruz. O yüzden mobil cihazlarla olan etkileşiminize bir kısıtlama getirin, en azından çocuğunuz yanınızdayken telefonunuzu tamamen unutun!

Bir Cevap Yazın