İftara ne pişirsem? İftar menüsü 9. Gün

0
807

Kafkas Göçmen Yemekleri

Kafkasya’da yaşayan halklar ( Gürcüler, Azeriler, Çerkezler, Abhazyalar, Ermeniler ) 120-150 yıl gibi uzun yaşamalarıyla tanılır bunu iyi beslenme, temiz hava doğal gıdayla beslenmeye bağlamak mümkündür. Kafkas halkı votkaya, şaraba, suya değil çaya düşkündür. Ancak çay içmeyi bilmek şart. Kafkasya’da çay yemekten önce tüketiliyor. Sebebi çayın içindeki ( tein ) maddesi midenin çeşitli salgılarını harekete geçiriyor, bu da sindirimi kolaylaştırıyor. Sindirimin kolaylaşmasi hem midenin yorulmasını önlüyor, hem de yemeklerin hazmedilmesini sağlıyor. Çayın içinde ( tein ) kadar önemli olan bir de ( tanen ) maddesi var buda sindirim sırasında zararlı maddeleri ayrıştırıyor.

Kafkas mutfağına büyük ölçüde tarım ve hayvansal ürünlere hakimdir. Kafkas boylarında çeşitlilik ve farklılık yöre mutfak kültürlerine geniş ölçüde yansımıştır. Yemekler tarihi gelişim içerisinde sosyal yapıya görede değişiklik gösterir. Yemekler daha çok et ve süt ürünlerine dayanır. Kafkaslar, sebzeye pek itibar etmezler. Şişmanlığı  kınayan Kafkaslar’ın, kuvvetli ve sağlıklı bünyeye sahip olmalarının yemek kültürleri ile doğrudan alakası vardır. Bugün Genel Yayın  Yönetmenimiz Nurhan Demirel ile birlikte Kafkas göçmen mutfağını merceğimize aldık ve birbirinden lezzetli tarifler pişirdik. Afiyet olsun…

IMG 20150424 WA0044

Fıççın:

Malzemeler:

Hamuru için Malzemeler:

1 su bardağı süt

½ su bardağı eritilmiş tereyağı

½ paket yaş maya

3 su bardağı un

Tuz

İç Harç için Malzemeler

½ kg az yağlı kıyma

3 adet kuru soğan

4-5 adet sivri biber

3 adet domates – iç çekirdekleri çıkmış

2 diş sarımsak

1 kaşık biber salçası

Tuz

1 adet yumurta – üzeri için

Tarifi:

Hamuru için tüm malzemeleri yoğurun ve mayalanması için yoğurduğunuz kabı hiç hava almayacak şekilde strech ile kapatıp, kenarda bekletin. İç harç için soğan, biber, domates, sarımsağı çok küçük küp doğrayın ve çiğden kıyma ile harmanlayın. Biber salçası, pul biber ve tuzu da ekleyip, iyice karıştırın.

Yuvarlak fırın tepsinizi yağlayın. Hamurun yarısından biraz fazlasını merdane ile açıp tepsinin kenarlarından biraz taşacak şekilde fırın kabına yerleştirin. Hazırladığınız iç harcı hamurun üzerine yayın. Kalan hamuru fırın kabı büyüklüğünde açıp kıymalı harcın üzerine kapatın.

Kenarları taşan hamuru üstteki hamurla şekil vererek birleştirin. Üstteki hamurun tam ortasına çay tabağı büyüklüğünde bir delik açın. Üzerine yumurta sürüp 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Afiyet olsun…

IMG 20150424 WA0049

Velibah Tarifi:  (Türkçesi Kafkasya gözlemesi olan, Kafkasya halkı arasında değişik isimlerle anılan Çeçence jeypelgec kumruklarda çudu kushalarda velibah  )

Malzemeler:

1 kg un,

1/2 paket maya,

tuz ve ılık su ile hamur yoğuruyoruz

İç malzemesi

2 adet patates

1adet kuru soğan

Bir çay kaşığı tuz

Bir çay kaşığı pul biber

Tarifi:

Bir kabin içerisine un ,su tuz ve mayayı koyup yogurmaya başlıyoruz.Yoğurduğumuz hamurdan bezeler ayırıp, üstünü örterek dinlendirmeye bırakıyoruz. Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazirlamaya başlıyoruz. Patateslerin kabuklarını soyup, büyük parçalar halinde doğruyoruz. Daha sonra tencereye atıp, başlamaya bırakıyoruz. Başlanan patateslerin suyunu süzüp, ayrı bir yerde soğanı küçük parçalar halinde doğruyoruz. Doğradığımız soğanı bir tencereye koyup, sotelemeye başlıyoruz. Haşlanmış olan patates, tuz ve baharatlari atıp kavurma işlemini bitirio soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan patatesten kartopu büyüklüğünde bezeler yapıp, bekletiyoruz. Dinlenen hamuru 15cm açıp içine kar topu şeklinde yaptığımız patatesleri koyuyoruz. Daha sonra bohça şeklinde kapatıp açmaya başlıyoruz. Diğer hamurları da aynı şekilde yapıp, açıyoruz. Hamurları açma işlemimiz bittikten sonra tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Üstlerini yağlayıp, üst üstte diziyoruz ve servis ediyoruz. Dilerseniz kıymalı veya peynirli de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

IMG 20150424 WA0062

Halive Tarifi (Psihalive, Haluj, Metaz )

Malzemeler:

2 adet yumurta

3.5 su bardağı un

Yarım  su bardağı su

Bir tatlı kaşığı tuz

İçi için:

250gr kıyma

1adet kuru soğan

1cay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

Tarifi:

Bir kaba yumurtaları kırıyoruz içine tuz atıp çırpılır yarım su bardağı su ve un ilave edilerek, börek hamurundan daha sert bir hamur hazırlanır .Üzeri örtülerek 10 15 dakika dinlendirilir. Başka bir kaba kıyma rendelenmiş soğan karabiber ve tuz ilave edilerek, iç malzeme hazırlanır.

Dinlendirilen hamur bezelere ayrılır. Çok ince olmayan bir yufka açılır küçük boş bir yuvarlak kalıp veya çay bardaği ile hamurdan daireler çıkarılır ortasına iç malzemeden konulur ve kapatılarak yarım daire şekline getirilir. Bütün parçalar aynı şekilde hazırlanır hazırladığımız hamurlarI yağda kızartırsak Halive, suda haşlarşak Pshalive olur. Dilerseniz kıymalı veya peynirli de yapabilirsiniz. Afiyet olsun….

 

Bir Cevap Yazın