İftara ne pişirsem? İftar menüsü 10. Gün

0
863

Kuru patlıcan dolması, maharet ve sabır isteyen bir yemektir. Oldukça da zahmetlidir. Eğer iftara misafiriniz gelecekse saatler öncesinden bu yemeği yapmaya başlamanız gerekir ki misafir geldiğinde aç kalmasın!

Mutfak: Türk
Süre: 60 dk’dan fazla

Malzemeler: 

25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık, dilerseniz dolmalık yeşil biber de kullanabilirsiniz),
4-5 adet kuru soğan,
3 baş sarımsak,
2 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 su bardağı pirinç,
20 adet çeri domates,
1 avuç kuş üzümü,
1 avuç çam fıstığı
1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı toz şeker,
Karabiber, kırmızıbiber, y.bahar, tuz, az kuru nane
2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre),
5 dal maydanoz

Yapılış Tarifi: 

Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Dilerseniz dolmalık yeşil biber de kullanabilirsiniz. Yeşil biberleri kaynar suda kaynatmanıza gerek yok. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.

Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak ve dolmalık fıstıklar hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe
kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar, kuş üzümü, nane, maydanoz ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, çeri domateslerle dolmaların üzeri kapatılır ve biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.Yanında yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.

biberli ekmek tarifi
Soğanlı ve pul biberli ekmek

Mutfak: Türk
Süre: 40-60 dk

Malzemeler: 

Hamur malzemesi:

500 gr. hazır ekmek hamuru
Yarım paket margarin (125 gr.)

Üzeri için:

2 iri soğan
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı susam
Yeterince tuz

Yapılış Tarifi: 

Ekmek hamurunu oda sıcaklığında bekletilmiş margarin ile yoğurup, ılık ortamda 20 dakika bekletin. 2 çorba kaşığı margarini tavada eritin. Soğanları küçük küçük doğrayıp hafifçe kavurun. Pul biber, tuz ve susamı ilave edip, 1-2 dakika karıştırıp ocaktan alın. Hamur kabarınca merdane ile yarım santim kalınlığında açın. Su bardağının ağzıyla veya hamur kesici ile yuvarlak parçalar kesin. Hafif yağlanmış tepsiye hamurları aralıklı olarak dizin. Her birinin üzerini hafifçe bastırarak ortasını çukurlaştırın ve soğanlı karışımdan birer kaşık dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun

Not: Dilerseniz soğan kullanmayabilirsiniz bazı misafirler hoşlanmayabilir. O yüzden misafir geleceği zaman soğan koymuyorum.

sutlac tarifi sutlac nasil yapilir
Sütlaç

Sütlaç, en sevdiğim sütlü tatlılar arasında yer alıyor. Hem hafif hem de çok lezzetli. Hem de zahmetsiz bir tatlı. Kolayca yapabilir, üzerini tarçınla süsleyerek sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz.

Malzemeler:

– 1,5 su ardağı pirinç

– 1,5 su bardağı su

– 1 litre süt

– 1 su bardağı şeker

– Yarım çorba kaşığı pirinç unu

– 1 paket vanilya

Tarif:

Tencereye bir buçuk bardak suyu koyup, kaynatın. Su kaynadıktan sonra ayıklayıp yıkadığınız pirinci de ilave edin, pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sütü ekleyip, ara ara karıştırarak karışımı kaynamaya bırakın.

Bir kasede pirinç ununu az suyla karıştırın ve bu karışıma 1 paket vanilya ilave edin. Karışıma kaynayan sütten bir iki kaşık ilave ederek, buluşma için ön hazırlık yapın. Süte kıvam verecek bu karışımı azar azar kaynamakta olan tencereye ekleyin.

Pirinçler dağılınca, bir bardak şekeri ilave edin. 5 dakika kaynatıp, ateşten indirin.

Kaselere boşaltarak, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine istediğiniz şekli vererek tarçın dökebilirsiniz. Tarçınsız sütlaç düşünemiyorum. Egzotik, büyülü bir kokusu var tarçının. Hele ki bu koku pirinç ve sütle buluşunca daha güzel bir hal alıyor.

Afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın