İftara ne pişirsem? İftar menüsü 16. Gün

0
1154

eksili sulu kofte

Ekşili Köfte Çorbası

Nelere ihtiyacımız var?

500 gr yağsız kıyma
1 Kahve fincanı pirinç
Yarım demet maydanoz
1 Adet soğan
3 Adet yumurta
3 Adet havuç
4 Adet patates
2.5 Kahve fincanı sıvı yağ
6 Su bardağı su
1.5 Su bardağı yoğurt
1.5 Çorba kaşığı un

Nasıl yapıyoruz? 

Pirinci yıkayıp süzün. Soğanı rendeleyin ve maydanozu ince ince doğrayın. Geniş bir kapta kıyma, pirinç, maydanoz, soğan, 1 adet yumurta, biraz tuz, nane ve karabiberi karıştırıp yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Geniş bir kaseye yarım kaşık un serpip köfteleri dizin. Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağı tencerede kızdırıp önce havuçları sonra patatesleri 10 dakika sote edin. Suyu ilave edin ve 15 dakika kaynatın. Köfteleri ekleyip kısık ateşte 45 dakika pişirin. Yoğurt, kalan yumurtalar ve unu bir kasede karıştırın. Tencereye azar azar dökerek ve sık sık karıştırarak ekleyin. Tuz serpip ateşten alın.
Sıcak olarak servis yapın.

 

kremali dana kusbasi

Kremalı Dana Kuşbaşı

Ona doyum olmaz! Makarna, tereyağı, soğan, krema… Nasıl? Buraya kadar gayet iştah açıcı geliyor kulağa, değil mi? Bir de eti kattınız mı, ortaya benzersiz bir yemek çıkıyor!

Ona doyum olmaz! Makarna, tereyağı, soğan, krema… Nasıl? Buraya kadar gayet iştah açıcı geliyor kulağa, değil mi? Bir de eti kattınız mı, ortaya benzersiz bir yemek çıkıyor!

Nelere ihtiyacımız var?

700 gr Dana Kuşbaşı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy soğan (ince kıyılmış)
400 ml et suyu (kaynar)
1 çorba kaşığı domates püresi
150 ml krema
4 çorba kaşığı tereyağı
1 paket tagliatelle makarna (veya arzu edilen çeşit)
5 sap maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz, tane karabiber, pul kırmızı biber (arzu edilen miktarda, dövülmüş)

Nasıl yapıyoruz?

Zeytinyağını ısıtıp etleri katın. Hızlı ateşte ve karıştırarak, etlerin rengi değişinceye kadar pişirin. Etler suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 4-5 dakika daha pişirmeye devam edin.

Karıştırmaya devam ederek soğanı ekleyin ve 3-4 dakika daha soteleyin.

Üzerine et suyunu gezdirip, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, domates püresini katın. Tencerenin kapağını kapatıp, etler arzu ettiğiniz kıvama gelinceye kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Gerekirse et suyu ilave edin.

Kremayı gezdirip, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi serpin. Hafifçe karıştırıp, 5 dakika daha pişirin.

Makarnayı, kaynar, tuzlu bol suda arzu ettiğiniz kıvama kadar haşlayıp, süzün.

Tereyağını ısıtıp, domates püreli etin suyundan 4 çorba kaşığı ekleyin ve, makarnanın üzerine gezdirin.  Maydanoz serpip, makarnayı harmanlayın.

Makarnayı tabaklara paylaştırın. Üzerlerine kremalı et koyarak servis yapın.

sutlac tarifi

Sütlaç, en sevdiğim sütlü tatlılar arasında yer alıyor. Hem hafif hem de çok lezzetli. Hem de zahmetsiz bir tatlı. Kolayca yapabilir, üzerini tarçınla süsleyerek sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz.

Nelere ihtiyacımız var?

– 1,5 su ardağı pirinç

– 1,5 su bardağı su

– 1 litre süt

– 1 su bardağı şeker

– Yarım çorba kaşığı pirinç unu

– 1 paket vanilya

Nasıl yapıyoruz?

Tencereye bir buçuk bardak suyu koyup, kaynatın. Su kaynadıktan sonra ayıklayıp yıkadığınız pirinci de ilave edin, pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sütü ekleyip, ara ara karıştırarak karışımı kaynamaya bırakın.

Bir kasede pirinç ununu az suyla karıştırın ve bu karışıma 1 paket vanilya ilave edin. Karışıma kaynayan sütten bir iki kaşık ilave ederek, buluşma için ön hazırlık yapın. Süte kıvam verecek bu karışımı azar azar kaynamakta olan tencereye ekleyin.

Pirinçler dağılınca, bir bardak şekeri ilave edin. 5 dakika kaynatıp, ateşten indirin.

Kaselere boşaltarak, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine istediğiniz şekli vererek tarçın dökebilirsiniz. Tarçınsız sütlaç düşünemiyorum. Egzotik, büyülü bir kokusu var tarçının. Hele ki bu koku pirinç ve sütle buluşunca daha güzel bir hal alıyor.

Afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın