Çocuklar da strese giriyor!

0
2258

Eğer çocuğunuz baş ya da karın ağrısından şikayet ediyorsa, bulantıları varsa, sürekli mutsuz hissediyorsa bir uzmana danışmanızda fayda var. Ayrıca tırnak yemeye başlaması da stresin belirtilerinden biri. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gerekenler aslında çok basit.

Konuşmayı deneyin

Öncelikle, onunla konuşun. Neden kötü hissettiğini anlamaya çalışın. En çok nelerden şikayet ettiğini not edin. Ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun, her koşulda yardımcı olabileceğinizi belirtin. Sizi yanında hissetmesi onun için çok önemli.

Özeleştiri yapın
Aslında çocuğa en iyi yardımcı olacak kişiler ebeveynler olsa da bazen stres onlardan kaynaklanabiliyor. Örneğin çok mu iyi bir karne beklentiniz var? Bunu çok yansıtıyorsanız kendini yeteri kadar baskı altında hissediyordur. Ders çalışmasına yardım edin, hatta çocuğun üzerindeki baskıyı azaltmak için beklentinizi düşürün. Belki derslerinde çok başarılı değil ama iyi bir sporcu. Onu hobi edinmesi için yönlendirin. Ve yine ne olursa olsun, her zaman yanında olduğunuzu hissettirin.

Hareket etmesini sağlayın
Onunla konuşuyor olmanız çok iyi ancak stresle mücadelede “hareketin” çok etkili olduğunu biliyor muydunuz? Yeteri kadar aktif olduğundan emin olun. Eğer zaten çok hareketli bir çocuk değilse kitap okumak, sevdiği müzikleri dinlemek de ona yardımcı olacak.

Örnek olun
Nasıl mı? Sizin de dönem dönem çok stres yaşadığınızı, üzerinizde büyük baskılar hissettiğinizi, bunaldığınızı anlatarak. Sizi üzen faktörleri ve bunlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın. Siz ne kadar sakinseniz o da o kadar iyi hissedecek.

Doğru beslenme
Beslenme de stresle başa çıkmada önemli bir etken. Yeteri kadar vitamin aldığından emin olun. Çok fazla şeker ve yağ içeren gıdalar tüketmemesine özen gösterin. Bol sıvı almasını sağlayın.

Bir Cevap Yazın