İftara ne pişirsem? İftar menüsü 13. Gün

0
845

mantar corbasi
Mantar çorbası

Malzemeler:

50 gr. margarin
2çorba kaşığı un
4 su bardağı su
250 gr. mantar
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuzot
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Çorbayı yapacağınız tencerede yağı eritip, unu karıştırarak kavurup ocağı kapatın. Mantarları ayıklayıp, yıkayın; ayrı bir kaba ister ince ince tavla zarı büyüklüğünde isterseniz mantar tadını almak için daha iri bir şekilde doğrayın. Mantarların kararmaması için limon suyuyla karıştırın. 4 su bardağı suyu, soğuyan kavrulmuş una yavaş yavaş ve unu açarak yedirin. Bu karışımı ocağa alıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca mantarları ilave edin. 5-6 dakika kaynatın.

Yumurta sarısını beyazından ayırın. Küçük bir kasede yumurta sarısını çok az suyla çırpın ve bir taraftan çorbanızı karıştırarak azar azar çorbaya ilave edin. Tuzotu atıp 1-2 dakika daha kaynatıp, ocağınızı kapatın.  Farklı bir lezzet için dilerseniz bu çorbaya sos olarak, 2-3 diş sarımsağı 1 fincan sirkeye ince ince kıyın. Servis zamanı tabağınızdaki çorbaya bu sostan dökebilirsiniz. Dilerseniz mantarları bir başka tavada yağda kavurarak da çorbada kullanabilirsiniz ben öyle yaptım. O şekilde de çok lezzetli oluyor veya çorbanızın üzerine yağda kavrulmuş mantarları ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu çorbanın yanında yemek için fırına ekmeklerin üzerine tereyağ koyup, yağlar eriyince fırından ekmekleri çıkarabilirsiniz. Taze tereyağının kokusu bir harika oluyor. Ramazanda kilo alırım korkunuz yoksa çorbanın yanında istediğiniz kadar tereyağlı ekmek yiyebilirsiniz.

 

pirincli yesil domates
Pirinçli yeşil domates

Hem domates hem pirinç sevenlere…
Bu yemek, geleneksel olarak, domatesler hasat edildikten sonra tarlada kalan yeşil domateslerden yapılır. Sonbaharda turşu kurma zamanı, turşulanmayacak olan yeşil domateslerin bir kısmı da bu yemek için ayrılır.

Malzeme
6 kişilik

1 kg yeşil domates
2 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Yarım demet dereotu
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Yeşil domatesleri yıkayıp 1 buçuk parmak (3 cm) kalınlığında dilimleyin. Soğanları soyun; piyazlık doğrayıp tuzla ovun. Suyunu bırakması için 10 dakika bekletin. Sarımsakları irice doğrayın.

Yayvan bir tencereye zeytinyağı koyun; soğanların suyunu hafifçe sıktıktan sonra tencerenin dibine sarımsaklarla birlikte yayın. Üzerine yeşil domatesleri yerleştirin. Pirinç, tuz ve şeker ekleyin. Önce yüksek ateşte 5 dakika, sonra kısık ateşte, su ilave etmeksizin yeşil domates yumuşayıp solgun yeşil bir renk alana kadar pişirin. Pişmeden suyunun tamamını çekerse, sıcak su ekleyip pişirmeye devam edin.

Dereotunu ayıklayıp ince ince doğrayın. Pişmiş olan yemeği ocaktan alıp üzerine dereotunu serperek tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.

Dolmalık fıstıkları yapışmaz bir tavada, yağ ilave etmeksizin hafifçe rengi değişinceye kadar kavurun. Pişmiş yemeğin üzerine ekleyin. Birkaç dal kıyılmamış dereotuyla servis yapın.
kofteli pilav

Köfteli Pilav

Çocukların gözdesi…
Ufaklıkların favori ikilisi bir araya geldi ve ortaya harika bir tarif çıktı!

Tarifin adına bakıp aldanmayın; baharatlarıyla, sebzeleryle gerçekten özgün bir yemek yapmış olacaksınız bu tarifi denerseniz…

Nelere ihtiyacımız var?

1 paket Kırmızı Dana Kıyma
200 gr baldo pirinç
4 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
350 ml piliç suyu (kaynar)
300 gr bezelye (hafif haşlanmış)
1adet limon (kabuğu rendelenmiş, suyu sıkılmış)
1 adet küçük boy salatalık (rendelenmiş)
200 gr yoğurt
3 sap taze nane (yapraklanmış, iri doğranmış)
Tuz, tane karabiber (arzu edilen miktarda, dövülmüş)

Nasıl yapıyoruz?

Pirince üzerine çıkıncaya kadar kaynar su koyup, 1 çorba kaşığı tuz serpin ve en az 30 dakika dinlendirin. Pirinci süzün ve akan bol suyla unlu suyu gidinceye kadar yıkayın. Kıyma, sarımsak ve kimyonun yarısı, tuz ve karabiberi, köfte hamuru oluncaya kadar iyice yoğurun. Köfte hamurundan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayın. Zeytinyağını kalın dipli ve yayvan bir tavada ısıtıp, köfteleri koyun. Hızlı ateşte ve tavayı hafifçe sallayarak, köftelerin her taraflarının rengi değişinceye kadar, yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Ateşi kısın ve tavayı ara ara sallayarak 5-6 dakika daha pişirin. Köfteleri delikli kepçe ile tavadan alın. Aynı tavaya kalan sarımsağı ve kimyonu serpip, pirinci ekleyin. Orta ateşte ve karıştırarak 1-2 dakika soteleyin. Piliç suyunu gezdirip, bezelyeyi katın ve hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, tavaya kapak kapatın. 10 dakika pişirip, köfteleri katın ve pirinç suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 9-10 dakika daha pişirin. Tavayı ateşten alın. Limon kabuğunu serpip, limon suyunu gezdirin ve hafifçe karıştırın. Salatalığı, yoğurdu ve nanenin yarısını iyice çırpın. Arzu ederseniz çok az su katın. Köfteli pilavı, naneli cacık ile birlikte, üzerlerine kalan naneleri serperek servis yapın.

 

Bir Cevap Yazın