Yazı İçeriği
Hurmanın anneler ve bebekler için faydaları nelerdir? Günde kaç hurma yenmeli? Hurmanın sağlıklı beslenmedeki yeri nedir? Diyetisyen Emirhan Bağbek, hurmanın bebeklere faydalarını yazdı!..
Hurma nedir?
Hurma, dünyanın birçok tropikal bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Son yıllarda tüketimi oldukça popüler hale gelmiştir. Batı ülkelerinde hemen hemen tüm hurmalar uzun süre muhafaza edilmek için kurutularak satılır ve tüketilir. Bazı önemli besin öğelerince zengin olmakla beraber sağlık açısından birçok faydası vardır.
Hurmanın besin değeri
Hurmalar oldukça iyi besin değerlerine sahiptir. Kurutuldukları için aynı miktardaki birçok taze meyveye göre enerji değerleri daha yüksektir. Bununla birlikte diğer kuru meyveler ile enerji değeri açısından benzerdir. Enerji içeriğinin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanını ise az miktarda içerdiği proteinler oluşturur. İçerdiği enerji değerlerine rağmen önemli miktarda diyet lifi ile vitamin ve mineral içerir. 100 gramının içerdiği enerji ve besin öğeleri aşağıdaki gibidir:
- Enerji: 277 kilokalori
- Karbonhidrat: 75 gram
- Diyet Lifi: 7 gram
- Protein: 2 gram
- Potasyum: Günlük ihtiyacın % 20’si
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %14’ü
- Bakır: Günlük ihtiyacın %18’i
- Manganez: Günlük ihtiyacın %15’i
- Demir: Günlük ihtiyacın %5’i
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %12’si
Hurma ayrıca antioksidan bakımından da zengindir ve bu nedenle sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Yüksek lif içerir
Sağlığımız için yeterince diyet lifi almak önemlidir. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sistemi sağlığımıza fayda sağlar. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Kan şekerinin kontrolünü sağlar. Sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle hurmaların glisemik indeksi (GI) düşüktür.
Antioksidanlardan zengindir
Hurmalar, bazı hastalıkların oluşma riskini azaltan ve çeşitli sağlık faydaları olan antioksidanları sağlarlar. Antioksidanlar, vücudumuzda hücrelerimizi zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalıklara yol açabilecek serbest radikallerden korur. Bu antioksidanlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Flavonoidler: İltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır ve diyabet, Alzheimer ve bazı kanser türlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. • Karotenoidler: Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Fenolik Asit: Antienflamatuar özellikleriyle bilinir, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Beyin gelişimine yardımcıdır
Hurma tüketmek, özellikle çocuklarda beyin gelişiminin korunmasına yardımcı olur. Bu özellik hurmanın içerdiği flavonoidler ve iltihabı azalttığı bilinen diğer antioksidanlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle beyinde plak oluşumunu önlemek için hurmanın sağladığı antioksidanlar oldukça önemlidir.
Normal doğumu kolaylaştırır
Hurmalar hamile kadınlarda normal doğumu kolaylaştırma potansiyelleri için incelenmiştir. Hamileliğin son birkaç haftasında düzenli hurma tüketimi, servikal genişlemeyi arttırarak normal doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlar ve sezaryen doğuma olan ihtiyacı azaltır. Aynı zamanda normal doğumda geçen süreyi de azalttığı bilinmektedir. Hamilelikteki bu faydaları, oksitosin reseptörlerine bağlanan ve vücuttaki oksitosinin etkilerini taklit eden bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Oksitosin doğum sırasında kasılmalara neden olan bir hormondur. Buna ek olarak hurmalar, kasılmaları kolaylaştırmaya yardımcı bileşikler olan tanenleri de içerir. Ayrıca doğum sırasında annenin ihtiyacı olan enerji seviyelerini korumak için de gerekli olan doğal bir karbonhidrat kaynağıdır.
Doğal tatlandırıcıdır
Hurma, meyvelerde bulunan ve doğal bir karbonhidrat türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle hurmalar oldukça tatlıdır ve hafif karamel benzeri bir tada sahiptir. Sağladıkları besin öğeleri, lif ve antioksidanlar nedeniyle kullanıldıkları tariflerde beyaz şeker yerine oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Ancak lif ve besin değeri açısından zengin olmasına rağmen hala oldukça yüksek enerji değerine sahip oldukları için ölçülü olarak tüketilmelidir.
Hurmanın sağlık açısından faydaları
- Kemik Sağlığı: Hurma; fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli mineraller içerir. Bu mineraller, osteoporoz gibi kemikle ilgili durumları önlemek için önemlidir.
- Kan Şekeri Kontrolü: Hurmalar; düşük glisemik indeksleri, yüksek lifleri ve antioksidanları sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kontrollü hurma tüketimi, diyabetin yönetimine yardımcı olabilir.
Hurma diyete uygundur
Hurmalar çok yönlü ve lezzetli atıştırmalıklardır. Genellikle yağlı tohumlar ve fıstık ezmesiyle birlikte tüketilebilir. Yapışkan bir yapıları olduğu için kek, kurabiye ve bar gibi unlu mamullerde bağlayıcı olarak kullanılabilir. Salata ve marine sosu yapımında da
tatlandırıcı olarak hurma kullanılabilir. Ayrıca yulaf ezmesi ile karıştırılarak smoothie yapılabilir.
Hurmanın faydaları saymakla bitmiyor
Hurma, günlük beslenmenize dahil edebileceğiniz oldukça sağlıklı bir meyvedir. Çeşitli besin öğeleri, diyet lifi ve antioksidan bakımından zengindir. Bu nedenle sindirim sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur, hastalık riskini azaltır ve çeşitli sağlık faydaları sağlar. Beslenmenize hurma eklemenin en yaygın yolu, çeşitli yemeklere doğal tatlandırıcı olarak eklemektir. Ayrıca ara öğünlerde tüketebileceğiniz alternatif atıştırmalıklardır. Yaygın olarak kurutulmuş halde satılırlar ancak aynı miktarda taze meyveye göre enerji içerikleri daha yüksektir. Dolayısıyla ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Okumalısınız: Hurmanın bebekler için faydaları nelerdir?