Hamilelikte mide bulantısına karşı ne yapmalıyım?

0
3344

Gebelik süreci çok özel ve güzel bir süreç olmasının yanında bir o kadar da zorlu bir süreçtir.. Bu gebelik sürecinde  kadınların %75-80’i özellikle sabahları olmak üzere gün boyu devam edebilen mide bulantısı çektikleri görülmektedir. Bulantılar genellikle hamilelik döneminin 4.-8. haftasında başlar ve 14. haftalarına doğru etkisini azaltabilmektedir. Sayıları az olsa da bazı gebelerde bu sorun doğum gerçekleşene kadar devam edebilmektedir.

Bu dönemde fizyolojik ve hormonal bazı değişiklikler görülmektedir. Mide bulantı sebeplerinin başında hamileliğe bağlı artan gebelik hormonları gelmektedir. Özellikle B-HCG hormonunda görülen artış mide bulantıları ile direkt ilişkilendirilmektedir. Bu hormon 12. haftanın (3.ay=1.trimester)   bitiminden itibaren azalmaya başlar ve anne adaylarında rahatlama görülmektedir.

Anne adaylarımızla mide bulantımızı en aza indirebilecek bazı noktalara bakacak olursak;

– Aşırı yağlı,kızartılmış ürünlerden uzak durun.
– Sabah kahvaltımızı olabildiğince hafif yapalım. Örneğin; sade kızarmış ekmek/galeta/etimek/peynir-ekmek gibi hafif besinlerle başlayalım.
– Yemek tükettikten sonra hemen yatış pozisyonuna geçmeyin.
– Mideniz boş kaldıkça mide bulantı durumunuzun daha da artacığını unutmayın. Bu sebeple öğün atlamayın, az ve sık beslenme düzeninize devam etmeye özen gösterin.
– Sıvı tüketiminize özen gösterin. Yemeklerle birlikte değil; yemeklerden 20-30dk önce veya sonra su tüketmeye dikkat edin.
– Gün içerisinde 2-2,5 litre mutlaka su tüketmeye özen gösterin. Bir anda büyük bir bardak tüketmek yerine, azar azar içmek bulantı durumunuzu engelleyecektir.
– Ketçap,mayonez,krema gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durun.
– Sade makarna,kraker,patates,sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin.
– Acılı ve baharatlı besinler mide bulantınızı artıracağından dolayı uzak durun.
– Öğünlerinizi yavaş ve bol çiğneyerek tüketin.
– Nane ve limon ikilisine bir de zencefil ekleyerek mide bulantılarınızı en aza indirebilirsiniz.
– Zencefili sebze ve diğer yiyeceklerin  üzerine de rendelemek bulantınızı azaltacaktır.
– Gece yatmadan 2-2,5 saat önce  önce kraker, kuru yiyecekler veya bir meyve ile gece ara öğünü tüketmek iyi gelecektir.

Önceki İçerikSiber zorbalık çocukların gelişimini tehdit ediyor!
Sonraki İçerik“Emziren Anneler Soruyor”, Esra Ertuğrul cevaplıyor!
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme

Bir Cevap Yazın