Gebelik dönemi boyunca uygun ağırlık kazanımı önemlidir ve kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Gebelikte size iki kişilik yemeniz gerektiğini söyleyen kişilere kulak asmayın. Düşünün ki bebeğiniz sizin rahminizde iken asla sizin kadar büyümeyecek. Kendinizi doyurmak için yediğiniz kadar bebeğiniz için de bir o kadar yeme fikri doğru değildir. İki kişilik yemek kulağınıza hoş gelse de ileriki zamanlarda bu sizi yoracak bir durumdur. Hamilelik süresince fazladan kalori alımına ihtiyaç duyulur fakat önemli olan bu fazla kalori alımının zamanıdır. Bu zaman ise hamileliğin hangi evresinde olduğunuza göre değişiklik göstermektedir.
Gebeliğe yüksek kilo aralıklarında giren bir bireyin fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Çünkü aşırı kilolu olma durumu hem doğumu zorlaştıracaktır hem de annenin hareketlerinde yavaşlamaya sebep olacaktır. Yaşı küçük(<18yaş altı) ya da fiziksel aktivitesi çok olan gebelerde, gebelik başlangıcında zayıf olan gebelerde; bebeğinin beslenmesinde güçlük olmaması adına 14-16 kg. Ağırlık kazanımı olabilir. Gebe birey hem bebeğinin büyümesini sürdürüp hem de kendi vücudundaki besin öğesi depolarını da dengede tutacaktır.
Gebelik 40 haftadan oluşan bir süreçtir.
Hamileliğin ilk dönemine; Birinci trimester(1-13 hafta),
İkinci dönemine; ikinci trimester(14-27. Hafta),
Üçüncü ve son dönemine ise üçüncü trimester( 28-40.hafta) olarak bölümlere ayrılmaktadır.
BİRİNCİ TRİMESTER(1-13.HAFTA)
Hamileliğin ilk trimesteri bebeğinizin gelişimi için eşşiz bir dönem olarak görünse de o hala çok küçük ve ciddi anlamda bir enerji alımına ihtiyacı yoktur. Bu sebepten dolayı ilk haftalarda mide bulantısı yüzünden bir şeyler tüketemiyorsanız üzülmeyin, kendinizi suçlu hissetmeyin.. Bu sebeplerden dolayı hamilelik öncesinden daha fazla besin tüketmem gerekir düşüncesine asla kapılmayın, hamilelik öncesi besin depolarınız ilk trimesterı atlatmanıza faydası olacaktır. Ancak bu dönemde vitamin takviyelerinizi hergün almaya özen gösterin ki yeterli miktarda folik asit aldığınızı bilesiniz.
Tam tersi bir durum olup aşırı yemek yiyorsanız ve çok iştahlıysanız aman dikkat! Bu durumda tercihlerinizi sağlıklı bir şekilde seçmeye özen gösterin. Tercihleriniz hem sizi doyuracak hem de kaliteli besinler almanızı sağlayacak türden olmalıdır. Örneğin; kızartılmış ürünler ve yağlı besinler yerine az yağlı besinler. Paketli ürünler yerine tercihinizi evde kendi yaptığımız sağlıklı atıştırmalıklardan yana kullanmaya özen gösteriniz.
İKİNCİ TRİMESTER(14-27. HAFTA)
Bu dönem bebeğiniz için inanılmaz bir büyüme dönemidir. Bu dönemde bebeğiniz artık bir kg’ı geçmiş olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemek için ek kalori ihtiyacımız olacaktır. Yaklaşık 300-350 kalori fazladan ihtiyacımızı almamız gereken bir dönemdir. Bu enerji ihtiyacımızı bir anda almak durumunda olmadığınızı unutmayınız. Öğünlere dağıtarak tüketebilirsiniz.
Öğün ve atıştırmalıklardan Birkaç örnek verecek olursam;
1 kase(6yk) lor peyniri+ 1 kase(6-8 orta boy) taze dilimlenmiş çilek+ 2 adet kepekli galeta
1 sb yağsız süt+ 1 kase(7yk) tam tahıllı kahvaltı gevreği+ ½ su bardağı yaban mersini
1 büyük muz+ 1 büyük elma/armut+ 4 tam ceviz
30 gr tam tahıllı kraker+ 30 gr dil peyniri + 4 yk yoğurt
ÜÇÜNCÜ TRİMESTER(28-40. HAFTA):
Bu dönemde bebeğiniz 2 kg daha almaktadır. Bebeğinizin ağırlık kazanımıyla birlikte siz anne adayı daha fazla yük taşımış oluyorsunuz. Ve daha fazla ağırlık taşıdığınızdan dolayı daha fazla kalori yakmalısınız ki fazla kiloları taşıyacak enerjiniz olsun. Hamilelik öncesi yediğinizden günlük olarak 450-500 kalori almayı hedefleyin.
Fazladan kalori alımınızı gün içerisinde ana veya ara öğünlerinize yayabilirsiniz. Öğün veya atıştırmalık örneklerine bakacak olursak;
85 gr somon balığı+ 1/2 sb kinoa+ 1 sb kuşkonmaz+ 1 yk zeytinyağı
½ sb yulaf ezmesi+ 1 sb yağsız süt+ 7 adet ceviz+ 1 orta boy meyve
1 haşlanmış yumurta+ 1 sb süt + 3-4 adet grisini+ 1 çorba kaşığı fıstık ezmesi + 1 orta boy meyve
İsteğe bağlı değişmekle birlikte öğünlerinizin miktarını artırarak ta fazladan bu kaloriyi alabilirsiniz. Fakat beslenmenize gün içerisinde besleyici atıştırmalıklar eklemek daha güzel bir fikir olacaktır.
Evet sevgili anne adayları; Sonuç olarak; ağırlık kazanımının ne kadar olduğunun yanı sıra zamanı da önemlidir. Gebeliğinizin ilk 3 ayı süresince beklenen ağırlık kazanımı 1-2 kg. olurken; bu değer adölesan gebelerde artarak 2-3 kg. olarak seyretmektedir. Daha sonraki dönemlerde ağırlık kazanımı haftalık olarak 0,3-0,5 kg. civarındadır. Gebeliğin başında kilolu olan annenin fazladan ağırlık kazanımı yapmasına gerek yoktur. Çünkü fazladan ağırlık kazanımı doğumu zorlaştırıcı faktörler arasında yer alırken gebelikte meydana gelen gestasyonel diyabet(gebelikte şeker hastalığı) tanısını da beraberinde getirmektedir. Normal kilo ile hamile kalan bayanlarda ortalama 8-10 kg. ağırlık kazanımlarının olması idealdir. Yaşı küçük/adölesanlarda ağırlık kazanımın 14-16 kg. olması istenir.
Sağlıklı günler…