Evcil hayvan sahibi olmanın faydaları

0
816

Evcil hayvan beslemek kalp ve damar hastalıkları riskini düşürüyor… Son 30 yılda yapılan araştırmalar özellikle kalp ve damar hastalığı için riskli kişilerin evcil hayvan sahibi olmaya özendirilmesinin yepyeni bir koruyucu hekimlik stratejisi olabileceğini düşündürüyor.

O minik canları evde beslemek için tabii ki de bir nedene ihtiyacınız yok ama eğer çok gönülden istiyor fakat bir türlü karar veremiyorsanız, işte evcil hayvanı sahiplenmenizi sağlayacak çok etkili bir sebep.

İlk soru şu: Evinde hayvan besleyen bireylerde stresin azaldığınız, tansiyonun düştüğünü ya da kalp-damar rahatsızlıklarındaki riskin düştüğünü biliyor muydunuz? 

Uzmanlar evcil hayvan sahibi olmanın kalp ve damar hastalıkları riski bulunan bireylerde hastalığa yakalanma oranlarını azalttığını, hasta bireylerde ise olumlu yönde etkiler yarattığını belirtiyor. Özellikle kalp ve damar hastalıkları riski olan bireyleri evcil hayvan sahibi olmaya özendirmenin koruyucu hekimlik çerçevesinde ele alınması gerektiğini de belirtiyor.

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yüzlerce olumlu etki tespit edildiğini vurgulayan Akdemir; bilhassa köpek sahiplerinin daha hareketli bir yaşam sürdürdüklerini, tansiyonlarının, kolesterol ve trigliseritlerinin daha düşük olduğunu, deneysel olarak oluşturulmuş streslerden daha az etkilendiklerini, kalp krizi sonrasında kalp ve damar sağlığı yönünden daha iyi bir seyir izlediklerini belirtiyor.

Bireyler üzerinde olumlu etki sadece köpeklerle de sınırlı değil, 2009 yılında yayınlanan ve 15 bine yakın bireyi kapsayan ve 20 yıl süren bir çalışma, evlerinde kedi besleyenlerde de ölümcül kalp krizlerine anlamlı biçimde daha nadir rastlandığını bildiriyor.

Bir Cevap Yazın