Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerileri

0
255
Hamilelikte bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir
Hamilelikte bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir

Hamilelikte bağışıklık nasıl güçlendirilir? Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler nelerdir? Hamilelikte beslenme bebeği nasıl etkiler? Diyetisyen Şeyma Solak Bıçaklar,  hamilelik döneminde beslenme önerilerini yazdı!..

Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler 

Vücudumuz farklı enfeksiyon ve toksik ajanlarla savaşmak için bağışıklık sistemine sahiptir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kişiyi enfeksiyonlardan korur, tümör gibi zararlı hücre oluşumlarını engeller, vücudu çevresel faktörlerden ve hastalıklardan korur. Bu kadar önemli olan bağışıklık sistemini her zaman güçlü tutmak gerekmektedir. Hamilelik gibi özel dönemlerde ise bu önem daha da artmaktadır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir yaşam tarzından geçmektedir. Sağlıklı yaşam tarzını da yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz, sağlıklı bir ruh hali oluşturmaktadır. Bağışıklık sistemi ve beslenme arasında yakın bir ilişki vardır. Bağışıklık sistemini destekleyen doğal besinleri tüketmek hastalıklardan korunmak için önemlidir.

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de önemlidir. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen stres faktöründen uzak durulmalı, sigara ve alkol tüketilmemelidir. Ayrıca aşırı yağlı/şekerli gıdalar, asitli içecekler, işlenmiş ürünler, beyaz undan yapılan mamüller gibi bağışıklık sistemini zayıflatan gıdalardan uzak durmak da bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için çok önemlidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterince uyumak ve dinlenmek de önemlidir.

Hamilelik bağışıklık sistemi
Hamilelik bağışıklık sistemi

Hamilelikte beslenme önerileri 

Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şeker tüketimini azaltın: Fazla şeker tüketiminin bağırsak canlılığını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.
  • Suyu asla ihmal etmeyin: Günde 2-2,5 litre su tüketin.
  • Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin: Sebze ve meyveler içerisinde bulunan antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar.  C vitamininden zengin gıdalar (biber, narenciye, kivi, maydanoz, ıspanak…), zeytinyağı, ceviz, badem, fındık gibi E vitamininden zengin gıdalar, A vitamini türevi olan beta karoteni içeren havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi gıdaları tüketmek de bağışıklık sisteminizi destekler.
  • Yoğurt ve kefir tüketin. Bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir.
  • Haftada 2 kez balık tüketin: Balıkta bulunan Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yulaf tüketin. Yulafta bulunan beta glukon bağışıklık sistemini destekler.
  • Sarımsak tüketin: Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.
  • Zencefil tüketin: Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
  • Çinkodan zengin besinler tüketin. Çinko; et, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, kabak çekirdeğinde bol miktarda bulunur ve bağışıklık sistemini geliştirir.
  • Avokado tüketin: Önemli aminoasitler, antioksidanlar ve sağlıklı yağları içinde bulunduran avokado bağışıklık sistemini destekler.
  • Gün ışığından yararlanın: D vitamini bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olur.
Önceki İçerikGöbek kordonu bakımı nasıl yapılır?
Sonraki İçerikEmzirme döneminde beslenme nasıl olmalıdır?
Diyetisyen Şeyma Solak Bıçaklar
1995 yılında Konya’nın Kulu ilçesinde doğdum. İlk ve ortaokul öğrenimimi Kulu’da, lise öğrenimimi Niğde’de tamamladım. 2014 yılında kazandığım Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2018 yılında mezun oldum. Üniversite öğrenimim süresinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Muğla Menteşe 16 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve Menteşe 15 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klinik, poliklinik ve mutfak alanlarında stajlarımı tamamladım. Mezuniyetim sonrasında 02.2019-05.2019 tarihleri arasında Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinde Aile Sanat ve Eğitimi Merkezi'nde “Sağlıklı Beslenme” dersi kapsamında sağlıklı beslenme, menü hazırlama, yemek hazırlama, pişirme ve depolama, hastalıklarda beslenme, kilo yönetimi konularında eğitim verdim ve kursiyerlere sağlıklı beslenme programları hazırlayıp kontrollerini sağladım. 2020 Mayıs ayı içerisinde BESAŞ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi kapsamında başlatılan Diyetisyen Annem Projesi'ne eğitimlerim ile destek verdim. Şu anda Bursa’da Diyetisyen Fatih Bıçaklar Kliniği’nde hizmet veriyorum.

Bir Cevap Yazın