Hafta hafta hamilelik rehberi: 26. Hafta Hamilelik

0
2546

İkinci trimester sona eriyor…  Bu haftaya kadar sizden beklenen 23 kilo almanızdı. Vücudunuz gebelikte su tuttuğundan tartıda daha fazla çıkabilirsiniz. Bu yüzden her gün tartılmayın, bu gebelik sürecinde moralinizi bozabilir. İşte 26 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğinizden ne haber? Şu an yaklaşık, 36 cm ve 760 gram, büyük bir salatalık boyutunda. Bu hafta tamamen kapalı olan gözleri açılıyor. Tabii ki içeride görülecek çok fazla şey yok ama eğer bebeğiniz şiddetli ışık veya gürültü hissederse, siz de içeriden hareketlenmeler hissedeceksiniz. Artık beyni gelişti.

Bebeğinizin kulağındaki sinir sistemi hiç olmadığı kadar gelişmiş ve hassas durumda. Şu anda sizin ve partnerinizin konuştuklarını duyabilir. Şu anda az oranda bir amniyotik sıvıya maruz kalıyor, bu da akciğerinin gelişimi için temel bir şey. Yaptığı nefes egzersizleri doğduktan sonra nefes alışında ona çok yardımcı olacak. Gitgide vücuduna yağ almaya devam ediyor. Eğer oğlunuz olacaksa testis torbasından testisleri çıkmaya başlıyor, bu aşama 2-3 gün sürecek.

Siz…

Eğer gece uykusu sizin için bir lüks haline geldiyse, uykusuzluğun hakim olduğu hamilelik dünyasına hoş geldiniz! Mide yanması ve bacak krampları arasında, tuvalete koşuşturmalar arasında vücudunuz serseme döndünüz. Ama sizi yatakta tutacak birkaç tavsiyemiz var. Mesela; gün içi egzersizler, günlük yeterli miktarda oksijen alınması ve kafayı bulmadan sıvı alımını dengelemek.

Günlük işlerinizle uğraşırken ayrıca doğuma hazırlık kursuna gidip çocuğunuzun odasını mı dekore ediyorsunuz? Yeterince ve sağlıklı yemek yediğinizden emin olun. Bu aralar tansiyonunuz yükselmeye başlayabilir. Ama yine de hamilelik öncesi tansiyonunuzdan daha düşüktür (Genel olarak tansiyon ilk üç aylık dönemin sonunda düşmeye başlar).

Pre-eklampsi, tansiyonun aşırı yükselmesi ve idrarda protein kaçağı olması genelde 37. haftadan sonra görülür ama daha önce de olabilir. Dolayısıyla belirtilere dikkat etmekte fayda var. Normale göre yüzünüz çok şişmişse, gözlerinizin etrafında şişler varsa, elleriniz ayaklarınız Ya da bileklerinizde bir anda beliren şişlikler oluşmuşsa, ani kilo alımı varsa (bir haftada 2 kg) doktorunuza başvurun. Pek çok preeklempsi de başka belirtilerde olabilir. Aşırı bir baş ağrısı, görme bozukluğu (çift görme, buğulu görme, noktalar görme Ya da geçiçi görmeme) kusma ya da üst karında dayanılmaz bir ağrı varsa doktorunuza başvurun.

Eğer sırtınızda son günlerde artan bir ağrı varsa, bu rahminizin büyümesinden kaynaklı ağırlık merkezinizin değişme nedeninden dolayıdır. Karnınız gerilmekte ve zayıflamaktadır ve sinirlerinde baskı vardır. Ekstradan kilo almış olmanız da, özellikle gün sonunda daha da kötü olmanıza neden olabilir. Uzun süre yürümek, ayakta durmak, oturmak ya da bir şey taşımak ağrınızı artırır. Sıcak bir banyo ya da sıcak kompres yapmak sizi rahatlatabilir (bazı kadınlar soğuk kompres yapmayı da rahatlatıcı bulmaktadır) Gün boyu sırtınızı düz tutmaya, yaptığınız işlerde bol bol ara vermeye, uzun süre oturmamaya ve yürümemeye, yatarken sol tarafınıza doğru yatmaya ayrıca yatarken bacaklarınızın arasına ve karnınıza yastık koymaya çalışın.

Bu haftaya kadar sizden beklenen 23 kilo almanızdı. Vücudunuz gebelikte su tuttuğundan tartıda daha fazla çıkabilirsiniz. Bu yüzden her gün tartılmayın, bu gebelik sürecinde moralinizi bozabilir.

Belirtiler…

Karın şişkinliği: Genişleyen uterusunuz midenize ve intestine’nize daha çok baskı yapmaya başlıyor, bu da hissedilir derecede abdominal tansiyona neden oluyor. Bunu önlemek için, gün içerisinden sindirim sisteminize fazla yüklenmeden sık fakat az yemek yiyin.

Baş ağrısı: Kadınların baş ağrısı veya migrenleri özellikle hamile oldukları dönemde daha sık olur korkmayın bu günlerde sizinki de azarsa. Migren ağrıları sizi çileden çıkartıyor olabilir bunun için holistik tedavileri tercih edin; akapunktur, biofeedback, masaj, meditasyon ve yoga gibi bu yöntemler migreni azdıran stresi azaltır.

Vajinal akıntı: Eğer sürekli vajina temizleme mendillerini kullanıyorsanız, kullanmayın. Çünkü onlar rahatsız edici ve cildinizin Ph değerini değiştirebilir. Temiz kalmak için düzenli banyo yapın ve ped kullanın.

Unutkanlık: Hamilelik aklı önemli buluşmaları veya bazı mesajları geç mi iletiyor? Hafızadaki düşüş geçici ve tamamen normal, notları aklınızda tutmak için onları not defterinize ya da PDA’nıza yazın.

Karın ağrıları: Genişleyen rahiminiz neden olduğu artan ağrılar – genellikle çevresel liagaman ağrısı denir- daha da artıysa kalkabilirseniz ayağı kalkın ve olabildiğince rahat olun. Acıyı daha da artırmamak için ani hareketler yapmayın.

Sakarlık: Gevşeyen eklemleriniz, değişen ağırlık merkeziniz ve eklenen ağırlıklar normalden daha fazla kaymanıza, takılmanıza ve düşmenize neden oluyor. Sakarlık geçici ama şimdilik banyoya girerken ve kaygan yüzeylerde çok dikkatli olun.

Görmede değişiklikler: Gözlerinizin kaşındığını hissediyorsanız, bunun nedeni büyük ihtimalle hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Çünkü gözde kuruluğa neden olur. Bu rahatsızlık için gözyaşı damlası kullanın eğer daha da artarsa rahatsızlığınız hekiminize danışın çünkü nedeni gebelik diyabeti veya yüksek kan basıncı olabilir.

İpucu…

Rahim içi hareketler: Rahim içi hareketler bütün hareketliliğiyle içinizde bir Karate Kid taşıdığınızı mı düşünüyorsunuz? Bebeğiniz dışarı çıktığında kullanabileceği tüm hareketleri içeride deniyor mesela bisiklet çevirmek gibi.

Bebeğiniz sinir sistemi daha da geliştiğinde hareketler daha koordine şekilde olacak ve sizin için daha da acılı. Deneyebileceği başka bir oyunda kemiklerinizi delip dışarı çıkacakmış gibi ayaklarını çok uzatıp esnemesi. Herhangi bir atak karşısında pozisyonunuzu değiştirin ve sizde esneyin. Eğer çok sert şekilde canınızı acıtacak hareketler yapıyorsa elinizle geri itebilirsiniz. Onu ringe döndürme hakkına sahipsiniz.

Doğum planı yaratmalı mısınız? Doğum planı yazmak, size bu konuda düşünme ve doktorunuz ile partnerinizle bu konuyu tartışma fırsatı verebilir. Ne şekilde doğum yapacaksınız? Bunu araştırırken doğum yolları hakkında bilgiler de edinirsiniz. Ama aklınızda olsun ki doğum planınız ne olursa olsun doğum olayı önceden kestirilemez ve son ana kadar değişebilir.

Yani plan yapmaya değiyor mu? Eğer doğum planını doğum hakkında daha çok şey öğrenmek için yapıyorsanız, kaybedecek hiçbir şeyiniz yok, bir sürü şey öğreneceksiniz. Kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlardır:

– Daha az acı çekmek için epidural yaptırmak ister misiniz yoksa ilaç kullanımına karşı mısınız?

– Doğum sırasında partnerinizin Ya da aile üyelerinizin odada olmasını istiyor musunuz? Yoksa yalnız olmak mı istiyorsunuz?

– Bebeğinizin gelişini görmek için ayna istiyor musunuz?

– Odanız sessiz mi olsun, yoksa özel olarak istediğiniz bir müzik türü, şarkı var mı?

– Bebeğiniz doğduğunda partnerinizin doğum kordonunu kesmesini ister misiniz?

Okumalısınız: Hamile anneler karnındaki bebekle nasıl iletişim kurabilir?

25. Hafta27. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın