Hafta hafta hamilelik rehberi: 17. Hafta Hamilelik

0
2823
Hafta hafta hamilelik - 17 hafta
Hafta hafta hamilelik - 17 hafta

İkinci trimesterde ve 17.haftadaysanız… Bebeğiniz gerçekte uyum sağlamak için yutma ve emme yeteneklerini geliştiriyor. Anne ise istemediği karın dokunmalarıyla uğraşacak.

Bebeğiniz…

Bebeğiniz artık avucunuz kadar, 141 gr ve 12-13 cm, bazı vücut yağları geliştiriyor. Kalbi, bu hafta itibariyle beyni tarafından yönetiliyor. Artık gelişi güzel ritimler yok. Dakika içinde 140 ile 150 arasında ritimler ölçülüyor yani sizinkinden 2 kat daha fazla. Başka neler var diye sorarsanız? Doğum sırasında ihtiyacı olacak emme ve yutma gibi yaşamsal yeteneklerini geliştiriyor.

Siz…

Etrafınızdaki herkes karnınıza dokunabilmek için yarışacak. Bundan hoşlanıyorsanız sorun yok.  Ama hoşlanmıyorsanız kibar ve kesin konuşun. Alerjenlere karşı hassasiyet yaşayacaksınız ama bunlar tamamen normal ve iştahınız çok artacak.

Büyük ihtimalle gitgide kilo almaktasınız. Rahminiz gitgide büyüyor. Yine de karnınız çok büyük olmadığı için bir kaç hafta daha hamileliğinizi saklayabilirsiniz. Daha önce hamilelik geçiren kadınlar şimdiden bebeğin hareketlerini hisseder. İlk kez anne olacakların ise hissetmesi ise 18. haftada gerçekleşir.

Bu hafta gayet iyi hissediyor olmalısınız. Yorgunluğunuz geçici olarak kayboldu ve gayet enerjiksiniz. Hamilelik belirtileriniz sizi çok zorlamıyor. Tatil yapmak için hala güzel zamanlar. Artık ağırlık merkeziniz değişmiştir, yani kendinizi dengesiz hissedebilirsiniz. Düşme riskini minimuma indirmek için bastığınız yerlere dikkat edin, ve yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin. Mide ekşimesi ve hazımsızlık bu hafta da görülen normal belirtilerdendir. Hormonal ve fiziksel değişimlerinizden dolayı bunlar olmaktadır. Protesteron ve östrojen hormonlarından dolayı reflü görülebilir. Ayak ve ayak bileğinde ödem ve şişme de bu hafta da çok görülür. Kan dolaşımının azalmasından dolayı bu gerçekleşebilir, gayet doğaldır. Bunu azaltmak için çok su için ve düzenli spor yapın.

Bu hafta büyük ihtimalle 3-4.5 kg almış olabilirsiniz. Eğer normal kiloda biriyseniz totalde 11-16 kg alacaksınız. İkinci üç aylık dönemde, her hafta 500 gr alabilirsiniz.

Belirtiler…

İştah artışı: İştahınız bu günlerde durdurulamaz olabilir. Bu da büyüyen bebeğinizin daha fazla besine ihtiyacınız olduğundan kaynaklanır. Açlık işaretlerinizi dinleyin ve ihtiyacınız olduğunda yemek yiyin özellikle sizi doyuracak ve besin değeri yüksek yiyecekleri (yüksek lifli tahıl, tarım ürünleri ve protein) seçin.

Mide yanması ve hazımsızlık: Eğer büyük bir yemekten sonra yanma hissiniz oluyorsa, yemekten sonra gastrit sıvıların ait oldukları yerde midenizde kalması için uzanmaktan uzak durun.

Gaz: Rahminiz büyürken rektumunuza baskı uygulamaya devam ediyor, böylece sizde o alandaki kaslarınızı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bu da gaz kaçırmanıza neden olur. Gazdan kurtulmanın bir yolu da; yavaş yiyin, çünkü hızlı yediğiniz takdirde hava yutabilirsiniz bu da karnınızda gaz birikmesine neden olur.

Baş ağrısı: Yorgunluk ve tansiyon neden olabilir. Ağrıyı geçirmek için gebelik sırasında “acetaminophen” kullanabilirsiniz ama önce doktorunuza danışmanızda fayda var.

Baş dönmesi: Susuzluk baş dönmesine neden olabilir, günde susuz kalmamak için en az 8 bardak su içtiğinizden emin olun. Eğer hava sıcak veya egzersiz yapıyorsanız daha fazla için.

Sırt ağrıları: Bu kolay belirtiyi geçirmek için iş yerinize destekleyici bir sandalye koyun ve evinizde de sıkı örtüler kullanın. Pozisyonunuzu sabit ve dik tutmak için arkanıza bir yastıkta koyabilirsiniz veya yatağınızda örtünüzün altına sert bir şey koyun.

Çatlaklar: Hamileliğin kalıcı nişanı olan çatlaklardan bulabilirsiniz. Genel olarak genetiktir; annenizde olduğu için sizde de olabilir. Ama eğer yavaş yavaş kilo alırsanız esneme de aşamalı olacağından sonuç daha az çatlak olacaktır.

İpucu…

Horlama: Havasızlık bazen horlamayı çok fazla artırabilir. Ayrıca hamilelikte de hormonlardan dolayı   burnunuzun tıkanabilir ve bu da horlamaya neden olur. Odanıza hava nemlendirici alet koyun, burun yollarınızı açmak için burun bantlarından kullanın. Çoğu insanda işe yarar. Başınızın altına fazla yastık koyarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Eğer hala şikayetiniz varsa eşinize bir çift kulak tıkayıcı alın veya onu uyuması için kanepeye yollayın ne olursa olsun iyi uyku uyumak sizin için bu günlerde çok daha önemli…

Okumalısınız: Hamilelikte meditasyon ve olumlu düşünme

16. Hafta18. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın