Hafta hafta hamilelik rehberi: 12. Hafta Hamilelik

0
2422

Birinci trimesterde ve 12.haftadaysanız… Heyecan verici bir gelişme. Bebeğiniz artık ağzıyla emme hareketleri yapıyor. Bebeğinizin ağzı sindirime başladığı için açıp kapanmakta ve artık reflekslere harekete geçmiş durumda.

Bebeğiniz…

Bu sırada; sinir hücreleri hızla büyüyor, bebeğinizin beyninde sinapslar büyük bir hızla oluşuyor. Yüzü kesinlikle insana benziyor. Gözleri ve kulakları olması gereken yerde. Yaklaşık 5 cm ve 14 gram.

Bu haftanın en dramatik gelişmesi, refleksler. Bebeğinizin parmakları açılıp kapanmaya başlıyor. Ayak parmakları kıvrılacak, göz kasları çalışacak, ağzı hareketler yapacak. Aslında karnınızı dürtseniz, bebeğiniz size karşılık verir. Ama siz bunu hissetmezsiniz. Bağırsakları, göbek kordonunun içinde hızla büyüdü. şimdi karın boşluğunda hareketlilik başlar ve böbrekler idrar dışkılamaya başlayacaktır.

Bütün sistemi tamamlandı ama olgunlaşması için biraz daha vakti var. Fetal sindirim sistemi yemek yerken ihtiyacı olacak kasılma alıştırmalarını yapmaya başladı. Kemik iliği beyaz kan hücreleri yapımıyla meşgul, bunlarla güvenli yerinden çıktığında bakterilerle savaşmasına yardımcı olacaktır. Hipofiz bezi ileride kendi bebeklerini yapabilmesi için hormon üretimine başladı. Beyni hormonlar üretmekte ve sinir hücreleri büyük bir hızla büyüyor, beyin sinopsları da oluşmakta bu da bebeğinizin artık bazı acıları hissedebileceği anlamına gelir.

Bebeğin böbrekleri de idrar üretecek kadar gelişti. Kalp atışları çok hızlı. Ortalama bir dakika da 167 kere kalbi atıyor. Bu bir yetişkinin kalp atışının iki karı. İkinci üç aylık dönemde kalp atışları yavaşlamaya başlayacak.

Göbek bağı, 12. haftada tamamen oluşmuş durumda ama hamileliğin devamıyla beraber uzamaya devam edecek. Göbek bağı hamilelikte en önemli rollerden birine sahiptir. Oksijen ve besin maddeleri plasentayla taşınmaktadır.

Siz…

Bebeğiniz hakkındaki bütün bu değişiklikler çok cazip gelebilir fakat siz başka bir hamilelik belirtisiyle uğraşıyorsunuz; baş dönmesi. Çoğu kadın gebelik sırasında progesteronun neden olduğu bebeğinize kan gidebilmesi için kan damarlarını gevşetmesinden dolayı bunu yaşar. Beyninize ve vücudunuza olan kan akışındaki düşüş aynı zamanda kan şekeri seviyenizi de düşürür. Dengenizi sağlamak için düzenli beslenin, gerektiğinde dinlenin ve ayağa yavaş kalkın.

Haftalardır hamileliğinizin ne zaman gözükeceğini merak ediyordunuz. Artık merak etmenize gerek yok. Pek çok kadın 12. hafta da hamileliklerini göstermeye başlar. Kocaman bir göbeğiniz olmasa da bariz bir değişim var. Eğer ikizlere hamileyseniz ya da önceden hamile kaldıysanız, karnınız ilk hamileliğini yaşayanlara göre daha büyüktür. Karnınız belli oluyorsa, tebrikler! Artık düşük riskiniz oldukça azalmıştır. Pek çok düşük 12. haftadan önce görülür. Bu hafta büyük haberi aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmanız için mükemmel bir hafta!

Rahminiz, karnınıza doğru büyüdü. Özellikle ilk hamileliğiniz değilse, hamile kıyafetleri giymeye başlamış olabilirsiniz. Hala hamilelik kıyafetlerine ihtiyaç duymuyorsanız da kuşkusuz eski kıyafetleriniz dar ve rahatsız edici gelmeye başlamıştır.

Mide ekşimesi hissedebilirsiniz. Göğsünüz ve boğazınız arasında bir yanma hissi olabilir. Genelde ilk hamilelikte bu hissedilir. Daha önceki hamileliğinde bunu hissedenler de diğer hamileliklerinde bunun daha da kötüleştiğini söylerler. Hamilelik boyunca plasenta progesteron hormonu üretir ve bu hormon, mideyle yemek borusunu birbirinden ayıran vanayı rahatlatır. Özellikle yatarken mide asidi yemek borusundan geri gelebilir ve bu da  rahatsız edici bir yanma hissine neden olabilir. Pek çok kadın için bu sorun hamileliğin ileriki zamanlarında, rahim karnın içinde iyice büyüdüğünde olur.

Bu hafta yaklaşık 2 kilo almış olabilirsiniz. Almamışsanız da strese girmeyin, önemli olan hamileliğinizin sonunda aldığınız toplam kilodur. Eğer birden fazla çocuğa hamileyseniz 4 kiloya kadar almış olmanız normaldir.

Belirtiler…

İlk üç aylık dönemin bitimine sadece bir hafta kaldı! Hamileliğin en rahatsız edici belirtilerinin; sabah bulantısı, yorgunluk gibi, neredeyse sonu geldi ya da azaldı. Ayrıca artık tuvalete gitme sıklığınız azaldı.

Cilt sorunları
: Bu hafta ciltte de bazı değişimler görülebilir. Çilleriniz veya benleriniz varsa, renklerinin karardığını fark edebilirsiniz. Göğüs uçlarınızın rengi de koyulaşabilir. Hormon değişiklikleriyle melanin üretiminin artması bu koyuluğun sebebidir. Kloazmaya da neden olabilir. Çene, yanak, şakak veya alnınızda renk değişmesi, kahverengileşmesi fark ederseniz bu kloazmadır. Hamile kadınların yüzde 70’inde görülür. Oldukça yaygındır. Güneşe çıkmak kararan yerleri daha da kara yapar dolayısıyla güneş ışınlarından kendinizi korumanız gerekmektedir.

Sivilce de hormonal değişikliklere bağlı olarak 12. haftada gözükebilen bir semptomdur. Normalde regl olmadan önce sivilceniz oluyorsa büyük ihtimalle hamileliğinizde de olacaktır.

İdrara çıkmada azalma
Daha az idrara çıkma hissiniz olabilir. Kegel egzersizlerinizi yapmayı unutmayın bu sizi gebeliğin yol açtığı idrar tutamama rahatsızlığında koruyacaktır.

Yorgunluk
: Vücudunuz ilk dönemde plasentayı oluşturmak için çok fazla enerji harcıyor, kısacası enerjinizi zaplıyor. İhtiyacınız olduğunda dinlenin ve bebeğiniz gelip uykusuz geceler başlamadan önce uyumanın avantajlarını kullanın.

Tükürükte artış
: Bu belirti ikinci dönemde geçecek. Bu rahatsızlığınızın üstesinden gelmek için şekersiz sakız çiğneyin veya gargara yapın.

Gaz
: Bunu önlemek için yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin. Hızlı yemek ağzınıza daha fazla hava almanıza neden olur bu da hali hazırda şişkin olan belinizin daha şişmesine neden olur.

Koku hassasiyetinin artması
: Eğer burnunuz biraz fazla hassassa, çok rahatsız olmamak için pencereleri açın veya yanınızda bir adet limon kokusu içeren bir şey bulundurun çünkü turunçgil kokusu mide bulantısına iyi gelir.

Vajinal sıvıda artış: Gebelik sırasında vajinada fazla sıvı artışı normaldir. Bunu sağlayan östrojen hormonudur ve mukoza zarını da uyarır. Kuru kalmak için günlük pedlerden kullanın.

Baş ağrısı
: Gün içinde düzenli yemeğe özen gösterin öğün atlamak kan şekerinizin düşmesine neden olur bu da baş ağrısını tetikler. Unutmayın gebelik sırasında “asitaminofen” tüketebilirsiniz. Ama önce hekiminize danışın.

Mide yanması
: Bu hafta normalden fazla mide yanması yaşayabilirsiniz. Genelde boğaz, göğüs ve karında, progesteron hormonunun artması sebebiyle görülür.

Önlemek için:

– Öğünlerde az yiyin ama öğünlerinizi artırın, günde 6 öğün yiyin.

– Yemeklerinizi iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.

– Sıvı alımını yemeklerden önce ve sonra yapın, yemek sırasında değil.

– Yağlı, baharatlı, şekerli gıdalardan uzak durun.

– Uyumadan önce yemek yemeyin.

– Yatağınızın yastık kısmını yükseltin, bu mide ekşimesini azaltır.

İpucu: Amniyo yaptırmalı mıyım?

Amniyosentez hamileliğin 16-20. haftaları arasında yapılan bir testtir. Yüzde 99 oranında bebeğinizde bir kromozom bozukluğu, Down sendromu gibi, olup olmadığını anlamaya yarar. Ayrıca pek çok genetik bozuklukları da ortaya çıkartır. Kistik fibroz, orak hücre hastalığı gibi. Amniyosentez de çok az da olsa, düşük ihtimali olduğu için genelde sadece kromozom bozukluğu riski olanlar bu testi yaptırmaktadır.

Genelde doktorunuz bu testi yaptırıp yaptırmamanız gerektiğini size söyler, ama bu sizin kişisel kararınızdır. Pek çok kadın tarama ve akabinde ki sonuçlardan konulan tanı ile bu testi yaptırıp yaptırmayacağına karar verir.

Hamilelikte emniyet kemeri kullanımı
: Pek çok kadın hamilelikte emniyet kemerinin kullanımının güvenli olmadığını düşünür. Ama bunun tam zıttı doğrudur. Hamileliğiniz boyunca hem kendinizi hem de bebeğinizi korumanız gerekmektedir. Bir kaza durumunda emniyet kemeri sizi olası yaralanmalardan korur. Amniyotik sıvı,  bir çarpışma sırasında meydana gelebilecek ani sarsıntılardan bebeğinizi korur. Ama siz  bu riski azaltmak için emniyet kemerini takın.

Çoklu gebelik
: 12. hafta da rahminiz beklenilenden daha büyükse doktorunuz çoklu gebelikten şüphelenir. Bazen rahmin beklenenden daha büyük olması, gebelik tarihinin yanlış hesaplanmasından dolayıdır. Ultrasona girmek bu sorunun cevabını verir. Rahmin beklenilenden büyük olması, fazla kilo alımı, fazla sabah bulantısı ve iki kalp atışı sesi duyulması çoklu gebeliğin göstergesi olabilir. Çoklu hamilelik genelde risk taşır ama bu komplikasyonunuz olacağı anlamına da gelmiyor. En büyük risk erken doğumdur. Az da olsa düşük riskiniz vardır. Bazen bebeklerden bir tanesi kaybı gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Ama 12. haftadan sonra bu risk azalır.

Genellikle ikizlerden bir tanesini kaybeden anne, diğerini risk olmadan doğurur. İkizlerden birinin ilk 12 haftaya gelmeden kaybedilmesi, diğer bebeğin sağlığını etkilemez, gelişimi devam eder. Çoklu gebelikte preeklemsi, yüksek tansiyon riski vardır. Çoklu hamileliklerin % 20’sinde görülür. Genel olarak çoklu hamileliklerde, hamilelik semptomları daha güçlüdür. Mideleri daha çok bulanır, daha yorgunlardır. Çoklu gebeliklerin % 50’si 37. haftadan önce doğum yapar. Bazı anneler ise sezeryanı tercih eder ama eğer yüksek tansiyon sorunu yada başka bir komplikasyon yaşanmıyorsa normal doğum daha iyidir.

Okumalısınız: Hamilelikte sağlıklı beslenmenin anne ve bebek açısından önemi

11. Hafta13. Hafta 

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın