Birinci trimesterde ve 10.haftadaysanız… Bu hafta bebeğiniz gelişimi açısından mihenk taşı. Onuncu haftanın sonunda bebeğiniz artık embriyo değil fetus olacak. Cildi de saydamdır ama kılları cildini kaplamaya başlamıştır.
Bebeğiniz…
Bebeğiniz şu anda yaklaşık 2.5 cm. Fetal döneme girmiş bulunmaktayız. Gelişiminin en kritik kısmı tamamlandı, organ ve dokuları hızla gelişiyor. Artık sıvı yutuyor ve hayati organları, böbrekleri, bağırsakları, beyni ve karaciğeri (artık vitelüs kesesi yok olmakta) fonksiyonlarına başlıyor ve hamileliğiniz boyunca buna devam edecek.
Diğer gelişmeler, artık bebeğinizin uzuvları kıvrılabiliyor. Elleri bileklerine doğru esniyor ve ayakları da vücudunun önünde birleşebiliyor. Omurgasının taslağı da yarı saydam cildin de görülüyor. Belkemiği sinirleri omuriliklerinden esnemekte. Alnında da beyninin gelişmesinden dolayı geçici bir şişkinlik var. Ve alnı çok geniş durumda vücudunun yarısını oluşturuyor. Yaklaşık 6 mm, gelecek haftalarda şu anda ki halinin iki katı olacak.
İleride diz ve bilek olacak bacaklarında boşluklar oluşuyor ve o küçük kollarında artık dirsekler var. küçük ağzının içinde, dişetlerinin altında küçük dişler oluşmaya başlıyor. Böbrekleri ve midesi hızla harekete geçiyor, sindirilebilen sıvılar ve urine üretmeye başlıyor ve eğer erkekse testisleri testosteron yapmaya başlıyor.
Bu hafta bebeğiniz gelişimi açısından mihenk taşı. Onuncu haftanın sonunda bebeğiniz artık embriyo değil fetus olacak. Fetal dönemde bebeğinizin büyüme hızı maksimuma ulaşacak ve artık doğuştan gelen sakatlık riski azalmıştır.
İlk defa fetal dönemde bebeğinizin el ve ayak parmakları ayrılmıştır. Artık kol ve bacaklarını bükebilir ve tırnakları oluşmaktadır. Bu hafta bebeğinizin cildi saydamdır ama kılları cildini kaplamaya başlamıştır. Omurgasının temel parçaları ve belkemiği sinirleri de görülebilir durumdadır. Artık plasenta görevini yapmaya başladığı için vitellüs kesesi kaybolur. Bu hafta da bebeğiniz yutma işlevini de yapmaktadır. Amniyotik sıvı yutmaktadır. Bunu doğumdan sonra nefes alması için bir süreç olarak düşünün. Amniyotik sıvı ayrıca solunum ve sindirim sisteminin gelişimine katkıda bulunur.
Siz…
Bir sonra ki doktor muayenesinde, bebeğinizin kalp atışlarını duyabileceksiniz. Pek çok kadın bebeğin kalp atışının dört nala giden bir at sesi gibi olduğunu ve ilk defa bunu duymanın çok dokunaklı olduğunu söyler.
Hamile kalmadan önce rahminiz küçük bir armut boyutundaydı bu hafta itibariyle kocaman bir greyfurt gibi olduğunu söyleyebiliriz. Hamile kıyafeti giymeye hazır olabilirsiniz de olmayabilirsiniz de.
Eski kıyafetleriniz artık rahatsız ve dardır, göğüsleriniz sutyene sığmamaktadır. Spor seviyenize göre hamileliğiniz boyunca da bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Yüzmek ve yürümek tüm dokuz ay boyunca harika bir seçim olacaktır. Egzersiz, sizi kuvvetli ve dayanıklı yapar. Böylece hamileliğiniz ve sonrasında rahat edersiniz, aldığınız kiloları daha kolay verirsiniz.
Bu hafta hamileliğinizi göstermek istemenize rağmen büyük ihtimalle göstermiyorsunuzdur. Pek çok kadının karnı ikinci üç aylık dönemde çıkar. Karnınıza dikkat edin, bir sonraki haftalarda partneriniz profilinizde ki değişiklikleri fark edecektir. Onuncu hafta da karnınız yuvarlaklaşmaya başlamış olabilir.
Hamileliğiniz belli olmasa da hamile hissediyorsunuz, sabah bulantısı, yorgunluk ve başka belirtilerden dolayı ilk üç aylık dönemden nefret edebilirsiniz. Neyse ki, hamileliğin mükemmel kısmına, ikinci üç aylık dönem, ulaşmanıza sadece üç hafta kaldı.
Gebe annelerde bulunan hormonlar kasları gevşeterek bağırsakların işini yavaşlatıyor onları tembel ve gazlı yapıyor. Tahıl ve sebzeler yardımcı olabilir bunun yanında bol su ve egzersizde yardımcı olacaktır. Aynı zamanda baş ağrıları ile uğraşıyor olabilirsiniz ve vücudunu kan desteğini artırdığından damarlar görünür hale gelebilir (gebelik sürecinde 20’den 40’a yükselecektir).
Doğum öncesi kontrolünüzde Dopler steteskopuyla bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Çoğu anne adayına göre bebeğin kalp atışları koşturan atların gürültüsü gibi gelir ve ilk defa bebeğinizi bu kadar hareketli duyacaksınız.
Gebe kalmadan önce rahminiz küçük bir armut kadardı. Bu haftayla beraber bir greyfurt kadar. Artık gebe giysileri giymeye başlayabilirsiniz. O kadar fazla olmasa bile artık normal kıyafetleriniz biraz sıkı gelebilir ve sutyenlerinize göğüsleriniz sığmayabilir. Orta bölgenizin kalınlaşması biraz kilo almış olmanızdan ve şişkinlikten dolayıdır. Eğer normal ve gebe ölçüleri arasındaysanız, rahat hareket etmeniz için beli lastikli pantolon ve eteklerden giymenizi tavsiye ederiz.
Formda olmanıza göre gebelik sürecinde de aktivite yapmanız iyi olur. Önümüzdeki 9 aylık dönemde yüzme ve yürüyüşler size iyi gelecektir. Egzersiz yapmak kas oranınızı, direncinizi ve gücünüzü artırır. Bunlar da bebeğinizi dünyaya getirirken daha rahat bir doğum geçirmenizi sağlar. Ama egzersizin doğum süresini kısalttığına dair herhangi bir kanıt yok.
İlk üç aylık dönemin bitmesine üç hafta kaldığından yakında kilo alımınız hızlanacak, şu an da yaklaşık 500gr-1.5 kg almış olabilirsiniz. İlk üç aylık dönem bittiğinde de bir kilo daha almış olacaksınız. 14. hafta da bazı kadınlar toplamda 2 kilo almış olabiliyorlar. Normal ölçüde bir kadın hamileliği boyunca 11-15 kg arası alır.
Belirtiler…
Mide bulanması ve kusma: İlk üç aylık dönemin bitmesine üç hafta kaldı. Dayanın! En rahatsız edici belirtilerin kaybolmasına çok az kaldı. Sabah bulantıları en kötü şeklindedir. Dayanmak zor olsa bile sonsuza kadar sürmeyecektir. Bir öğünü atladınız mı bu mide bulantınızı daha çok yoğunlaştıracaktır. Kadınların %50’si 14. haftada bulantıların azaldığını söylemiştir. Sadece bir avuç kadın bulantılarının doğuma kadar sürdüğünü belirtmiştir.
Yorgunluk: Ayağa kalkabileceğinizi bile düşünemiyorsunuz ama endişelenmeyin, bir ay içinde kendinizi daha az yorgun hissedeceksiniz. Süper anne olmaya çalışmayın. Yardım isteyin, dinlenin ve yapabildiğiniz ölçüde egzersiz yapın. Yatakta sürünürken egzersiz yapmayı bile düşünemeyeceksiniz ama inanın yaptığınızda çok daha iyi hissedeceksiniz ve daha iyi uyuyacaksınız.
Aşerme ve tiksinme: Hem mide bulantınız hem de aşermeniz mi var? Bu da sizin kilo almanızı engeller. Fakat bu dönemde endişelenecek bir şey yok, çünkü bebeğinizin besin ihtiyaçları en az düzeyde. Ama öyle olsa bile tehlikeli aşermelerden uzak durun. Birkaç küçük kaçamak göz ardı edilebilir. Bir parça çikolata veya bir dilim brownie. Ama aşermeleriniz kontrolden çıkarsa dikkatinizi başka yöne kaydırın; bir arkadaşınızla görüşün, kitap okuyun, egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın.
Mide yanması ve hazımsızlık: Mide yanmasını önlemenin iyi bir yolu nedir? Yatarken yemeyin veya yemekten sonra uzanmayın. Uyurken başınızın altına yüksek bir yastık koyun. Bu gastrid asitleri aşağıda tutacak yukarı çıkmasını engelleyecektir.
Vajinal sıvılarda artış: Pelvik bölgenize daha fazla kan akışı var. Bunun nedeni ise östrojen hormonu bu da mukozaya etki ediyor. Sonuç ise ince, sütümsü beyaz sıvı görebilirsiniz. Bu zararsızdır o yüzden özel mendillerle temizlemeye çalışmakla uğraşmayın. Bu genital bölgenizdeki dengeyi değiştirebilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Baş ağrıları: Başağrılarının nedeni elbette gebelik hormonları. Ama tetikleyiciler arasında yorgunluk, açlık ve stres var. Ağrıyan başınızı rahatlatmak için diğer yöntemlerde karanlık bir odada yatın, yüzünüze ve boynunuza soğuk kompres yapın ve derin nefesler alın.
Vücudunuzda görünür damarlar: Damarlarınız vücudunuzda karnınız ve göğüsleriniz arasında artan bir kan akışına başladılar. Damarlar bebeğinize besin ve kan alması için bunları ulaştırıyor. Beklemekten başka yapabileceğiniz Bir şey yok. Bunlar gebelikten sonra geçecek.
Gaz sorunu: Gaz sorunu da bu haftalarda görülebilir. En uygunsuz zaman da gazınız olduğunu hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Hamilelik hormonlarınız buna yol açar. Hormonlarınız tüm kaslarınızı gevşetmeye devam ederken, mide ve bağırsak sistem kaslarınız da gevşiyor, bu da sindirim güçlüğüne ve daha fazla bağırsak gazına neden olur. Gazı önlemek için, gaz yapan yiyeceklerden, kızarmış ve yağlı, uzak durmak gerekir. Küçük öğünler yemek de midenizin daha iyi sindirimine yardımcı olur bu da gaz sorunuyla baş etmeyi kolaylaştırır. Ne yediğinizi not almanız iyi olacaktır. Hangi yemeklerin gaz yaptığını böylece daha rahat anlayacaksınız. Ve böylece bu tetikleyen besinlerden uzak duracaksınız.
Baş dönme nöbetleri: Baş dönmesinin nedeni de sinir sisteminin ve kardiyovaskülerin hamilelik dolayısıyla vücutta ki değişimlere uyum sağlamaya çalışmasıdır. Başınız döndüğünde sol tarafınızın üzerine yatın(kalbinize giden kan akış tarafı) iyi hissetmeye başlayacaksınız. Ani hareketler yapmayın. Baş dönmesini hafifletmek için yanınızda kan şekerinizi artıracak atııştırmalıklar ve sıvı kaybını telafi etmesi üzere su bulundurun.
Cilt sorunları: Hormonların artması ve vücudun ekstra yağ üretmesiyle akne oluşumu da normaldir. Kendinizi ergenlik çağında gibi hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin yakın bir zamanda akneleriniz gidecektir. Bebeğiniz doğduğunda da eski hayatınıza geri döneceksiniz.
Göz sorunları: Görme değişiklikleri ve bu haftalarda görülebilen bir belirtidir. Kan hacmi iki katına çıktığından kornea kalınlaşır eğrilir bu da bulanık görmeye yol açabilir. Hamilelikte göz kuruluğu da olabilir. Doğumdan sonra gözleriniz normale dönecektir.
İpucu: Gaza karşı kürler
Gaz gebeliğin ilk döneminde tüm bebek bekleyenlerin en sık karşılaştığı bir semptomdur. Bunun için ne yapabilirsiniz.
Birincisi: Vücudunuzdaki çalışmaları engelleyecek besinleri (makarna, pirinç vb) hayatınızdan çıkarın.
İkincisi: Life bağlanın. Tüm tahıllar özellikle lif açısından zengin mısır gevrekleri, taze meyveler (kivi mesela), kuru meyveler (kuru erik, şeftali, kayısı elma, kiraz vb.) hafif pişmiş sebzeler ve fındık olabilir.
Üçüncüsü: Lifli gıdaları bol sıvı ile yıkayın özellikle su, meyve ve sebze suları ile. Ve son olarak hareket halinde olun. Bu yüzden düzenli bir egzersiz programı oluşturun. Eğer probleminiz birkaç gün içinde düzelmezse bunları uyguladığınız takdirde hekiminize danışın.
Soru 1: Hamilelik boyunca idrar yolu enfeksiyonlarıyla ilgili ne bilmem gerekir?
Idrar yolu enfeksiyonu hamilelerde en yaygın görülen enfeksiyondur. Progesteron hormonunun yükselmesinden dolayı idrar yolları rahatlar. Bu da idrar akışında yavaşlamaya ve bakterilerin büyümesine neden olur. Bağırsak bakterileri rektumdan idrar yoluna giderken çoğalır; bu da enfeksiyona sebep olur. Bazen de sistite neden olur.
Sistitin semptomları: idrar yaparken rahatsızlık, acı bazen de kanama, sık idrara çıkmak, idrarın bulanık ve kokulu olması, pelvik de ve karında ağrıdır. İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa doktoru görmeniz önemlidir. Tedavi olmamış sistit, böbrek enfeksiyonuna ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Sistiğiniz varsa doktorunuz size antibiyotik verecektir.
Soru 2: Bakteriel vajinozis nedir?
Bakteriyel vajinozis normalde vajina da az sayıda olan bakterilerin aniden çoğalmasıdır. Belli bir semptom görmeyebilirsiniz. Belki ince gri süt kıvamında bir akıntı ya da vajina ve vulva çevresinde bazı tahriş veya kaşıntı hissedebilirsiniz. Ama bu hastalığı yaşayan kadınların yarısı hiçbir semptomla karşılaşmaz.
Soru 3: Mantar enfeksiyonları hakkında ne bilmemiz gerekiyor?
Mantar enfeksiyonları, Candida ailesinden mikroskopik bir mantardan dolayı olur. Bu mantar kadınların 1/3’ünde bulunur ve sadece çok hızlı büyüdüğünde bir problem oluşturur. Hamilelikten dolayı yükselen östrojen seviyesi, vajinada glikojen artışına sebebiyet verdiğinden mantarın burada büyümesi kolaylaşır. Mantar enfeksiyonu bebeğiniz gelişimini etkilemez. Sadece doğum sırasında bir enfeksiyonunuz varsa, bunun yeni doğan bebeğinize geçme olasılığı vardır. Bu enfeksiyona da pamukçuk denir ama önemli bir şey değildir ve tedavi edilebilir.
Okumalısınız: Hamilelikte kabızlık için doğal çözümler
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!