Grip ve soğuk algınlığında çocuklar nasıl beslenmeli?

0
2292

Son zamanlarda , okul ve kreş döneminin başlaması ile birlikte, kalabalık ve kapalı ortamlarda zaman geçiren çocuklar için hastalıklara yakalanma riski daha fazla görülmektedir. Soğuk algınlığı, grip salgını ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında artış gözlenmektedir. Bu hastalıkları korunmak için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemli bir yere sahiptir.

Çocuklar için en önemli öğün kahvaltı 

Çocuklarımızın beslenmelerini biz ebeveynler iyi bir şekilde takip etmeliyiz. Öğün atlamamaları, uzun süre aç kalmamalarına dikkat edilmelidir. Özellikle en önemli öğünün kahvaltı olduğunu unutmayarak çocuğumuza kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırmalıyız. Bu dolayısıyla çocuğunuzun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine faydası olacaktır. Kahvaltıda süt, peynir, yumurta gibi protein kaynaklı besinleri tüketirken bunların yanında mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzelerle kahvaltı öğünümüzü renklendirelim ve bağışıklık sistemimizi güçlendirelim.

Özellikle antioksidan açından oldukça zengin olan; havuç, brokoli, lahana, kabak, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra mandalina, portakal, kivi, greyfurt gibi sebzeler ve meyveleri tercih edelim.
Çocukların beslenmesinde yaklaşık 3-4 porsiyon C vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılamış olacağını unutmayalım.

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı hangi besinleri tüketmeliyiz? 

Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korumak için yeşil yapraklı sebze tüketimi ve E vitamini açısından zengin olan fındık,ceviz,badem gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagil tüketimine de beslenmemizde yer vermeyi unutmayalım. Özellikle çocuklarınıza yanlarına bu besinlerden ara öğün seçenekleri halinde çantalarına koyabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için baharat tuketin

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve enfeksiyonlara karşı kendimizi ve çocuğumuzu korumak adına yemeklere baharat olarak zerdeçal ve zencefil kullanabilirsiniz. Çocuğunuza kahvaltıda bal ile birlikte karıştırarak tükettirebilirsiniz.

Demir eksikliğine dikkat 

Çocuğunuzda demir eksikliği var mı kontrol altına alın. Vücuttaki demir depoları azalınca hücrelere yeteri kadar kan gidememektedir. Bu durum da çocuğunuzun enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ortaya çıkarıyor. Eğer çocuğunuzda demir eksikliği varsa halsizlik,yorgunluk gibi şikayetleri de akabinde gelecektir. Bu sebeple beslenmesini yeterli ve dengeli bir miktarda tüketmesine özen gösterilmelidir. Özellikle demir açısından zengin besinler tüketmek gereklidir. Bu besinlerin başında; kırmızı et, yumurta, tavuk,hindi eti, kurubaklagiller gelmektedir. Bu besinleri tüketirken yanında mutlaka Cvitamininden zengin(yeşil yapraklı sebzeler, domates,kırmızı kapya biber,mandalina,portakal,limon) ekleyerek demir emilimini arttırabilirsiniz.

Uyku saatlerine dikkat 

Bağışıklık sistemini güçlendiren melatonin hormonu uyku halinde (karanlık ortamda, derin uykuda) salgılanmaktadır. Uyku düzeni olmayan çocuklarda bu hormonun etkilerinden faydalanamazlar ve bu sebeple vücut direnci zayıflayarak hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır. Çocuğunuz yaş grubuna bağlı değişmekle birlikte 8-12 saat uyumalıdır.

Önceki İçerikKalabalık aile ortamı köpek için uygun mu?
Sonraki İçerikKaçış sendromu hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme

Bir Cevap Yazın