Gece emzirmesinin önemi

0
977

Emerek uyutma alışkanlığı uyku düzensizliklerinden biri sayıldığında artık size yardımı olmamaya başlar. Aileniz ve arkadaşlarınız size bebeğinize aslında bu yaptığınızın iyilik değil, sonrasında kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesini zorlaştıracak zararlı bir alışkanlık olduğunu söylemeye başlarlar. Birçok uyku uzmanı, size bebeğiniz göğsünüzdeyken uykuya dalmasını, bu kötü alışkanlık korkusu sebebiyle tavsiye etmezler. Onun yerine bebeğinizi yatağa koymadan önce uyandırmayı tavsiye ederler.

Bebeğinizi emzirmeye devam ettiğiniz sürece, emzirilerek uyumaları ve yatağa da o şekilde uyurken konmaları anne baba olarak siz ve bebeğiniz için endişe edilecek bir durum değildir. Bunu nasıl söyleyebiliriz? İlk önce, yeterince yorgun bir çocuk emzirerek ya da emzirmeden uykuya dalacaktır. Her ne kadar çocuk için göğüste uykuya dalmak tercih edilen bir yol olsa da (anneyle tensel ve sıkı yakınlık bağ kurmak için gereklidir), bu mutlaka gereken bir adım değildir. Çocukluk döneminde çeşitli yerlerde ve pozisyonlarda uykuya dalabilecekler. Ufak bebekler rahatsız şekilde uykuya zorlanmamalıdır; uykuya dalmak için emzirilmeye gereksinim duymalarının sebebi rahatlamak ve güvende hissetme ihtiyacı olabilir. Hatırlamanız gereken bir başka faktör de bütün çocuklar eninde sonunda sütten kesilirler. Emzirme ve sarılarak uyuma çocuğunuzu rahatlatır, olumlu gelişimsel özellikler kazandıracak bir yakınlaşma sağlar. Çocuklar yaratılışları gereği bu yakınlığı ararlar. Bu kötü bir şey değil, çocuğunuza doğal olarak anne babalığın ve büyümenin gereksinimini sunmaktır.

Eğer halen tam emin değilseniz, şundan emin olun ki, emzirmek çocuğunuzun uykuya dalmasına yardımcı olan ve büyümelerine önemli bir destek sağlayan doğal bir yöntemdir. Anne babalar, anne sütünün akşamları daha fazla triptofan içerdiğini (uykuyu arttırıcı bir amino asit) bilmeliler. Triptofan seratoninin yani beyin fonksiyonları ve gelişimi için esas hormonun öncüsüdür. Yaşamın erken evrelerinde, triptofan alımı, daha fazla seratonin alımının gelişimine yol açar. Gece emzirilen sütte ayrıca seratonin sentezini arttıran amino asitler vardır. Seratonin beynin daha iyi çalışmasını sağlar, kişiyi olumlu ruh halinde tutar ve bu da uyuma uyanma döngüsüne yardımcı olur. Dolayısıyla özellikle çocuklar için akşam ve gece emzirmeleri önemlidir çünkü içinde triptofan vardır ve bu da uyumalarını sağlar.

Bir başka endişe de bebeklerin ve çocukların göğüste ya da kucakta uyuduklarında, sabah aynı yerde uyanmadıkları için uyandıklarında ağlayacakları yönündedir. Uyandıklarına mesela beşikte uyandıklarında kendilerini farklı bir ortamda görüp ağlamalarına yola açar. [Bebeğiyle aynı yatakta uyuyan ve emziren annelerde bebeklerin gece uyandıklarında annelerini aramadıklarından dolayı ağlama durumlarında azalma görülmektedir. Yatağı paylaşma konularında da uyarılar daha büyük olmasına rağmen, bu doğal reaksiyon uyandıklarında bebeklerin rahatlaması ve daha kolay bakım sağlanması için basit bir yoldur. Bu vakalarda, çocuklar gelişimsel olarak hazır olduklarında, onları uyumalarına yakın bir anda yataklarına koymak ve bu süreci kendilerinin tamamlamalarını sağlamak, geceleri uyanmalarını azaltacaktır. Yine de, bir bebeğin bütün gece uyumasını ummamak gerekir çünkü geceleyin bile olsa bir bebeğin anne babasından çok sayıda gereksinimleri olabilir.

Bir Cevap Yazın