Yazı İçeriği
Gebelikte kanama belirtileri nedir? Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Gebelikte kanama nedenleri nelerdir? Gebelik kanaması ne zaman olur? Gebelikte kanama ne kadar sürer? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelik kanamalarını ve nedenlerini yazdı!…
Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir?
Gebelik ile birlikte meydana gelen kanamalar lekelenme dahi olsa mutlaka anne adayını endişelendirir ve canını sıkan kanamalar olur. Peki her kanamadan korkmalı mıyız? Her kanama bizim için risk midir? Hangi kanamalar karşısında gerçekten endişelenmemiz gerekir?
Gebelikte adet olunur mu? Meydana gelen kanamaları adet olarak değerlendirmek normal midir?
Hayır, bazı kandılar gebe kaldıktan sonra bir kez veya birkaç kez adet olduklarını düşünürler. Ancak gebelikte adet görülmez. Zaman zaman kanamalar olabilir ancak mutlaka her kanamadan, lekelenme dahi olsa hekiminizin haberi olması gerekmektedir. Kanamalar gebelik sürecinde olağan dışı bir durumdur. Adet kanaması görmek, üreme çağında olan ve gebe olmayan kadınların döngüsel kanamalarıdır. Bu nedenle vajenden gelen her kanama gebelik dönemi ya da dışında adet olarak nitelendirilemez.
Kanama gebeliğin ilk haftalarında ise rahme yerleşme ve rahmin genişlemesine bağlı kanamalar olabilir ancak lekelenme şeklinde meydana gelir ya da pembe akıntılar şeklinde. Bu kanama şeklinde hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Gebelikte kanamaların hiç birisi normal kabul edilemez. Hepsi doktor kontrolü gerektirmektedir. Nedenleri arasında :
- Dış gebelik
- Moll gebeliği
- Plesanta previa
- Dekolman plasenta gibi nedenlere bağlı olablir. Bunların her birisi de çok önemli maddelerdir.
Lekelenme ve kanamalar da birbirinden farklı iki başlıktır. Lekelenme damlamalar şeklinde pembe veya kahverengi akıntılar ile meydana gelirken, kanamalar ped ped doldurur ve yoğun kanamalar ile meydana gelir. Bu kahverengi lekelenmeler gebeliğin başlarında embriyonun tutunmasından kaynaklı iken normal olarak kabul edilir. Ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında açık renk kırmızı renk ve yoğun kanamalar kesinlikle normal kabul edilmeyen bir durumdur.
Gebelik haftalarına göre sınıflandırdığımızda ise :
İlk 3 ayında kanama, dış gebelik,düşük,yerleşme kanaması kaynaklı olabilir.
15.hafta itibari ile 18. Gebelik haftasına kadar meydana gelen kanamalar, geç düşüklerden kaynaklı olabilirken,
Gebeliğin son trimesterında bebeğin eşinden kaynaklı kanamalar meydana gelebilir. Plesanta previa yani ağrısız kanama ile kendini gösterirken, plasentanın zamanından önce ayrılması ise kanamaya ağrı da eşlik eder bu durum ise plasenta dekolman olarak isimlendirilir.
Tüm bunlara ek olarak artı bir durum ise bebek ile ilgili olmayan ve gebelikte sıklıkla yaşanan şikayetlerden olan kabızlık, hemoroid, basur gibi makattan kanama meydana getirebilir. Anne adayının idrar yolundan gelen bazı kanamalarda vajinal kanama ile karıştırılabilir.
Gebelikte kanama şiddetlerine göre hangisinden korkulmalıdır?
Anne adayı genellikle sınıflandırma konusunda zorlanır, çünkü kırmızı renk bir kanamanın miktarı korku getirdiği için hepsi aynı düzeydedir. Bu nedenle mutlaka bir kanama durumunda hekiminize başvurmalısınız.
Kanamanın rengini ele aldığımız da ise kahverengi lekelenmeler yoğun ve kırmızı kanamalara nazaran daha az endişe meydana getirmektedir ve getirmelidir.
Tedavisi veya önlenme olasılığı olmayan düşük durumunda ağrılı kanama, tam olarak gerçekleşemeyen düşükte ağrılı parça parça kanamalı olarak da dokuyu dışarıya atar. Kasılmalar bu kanamaya eşlik eder. Ağrılı ve yoğun kanama ile meydana gelen kanamalar düşük ile sonuçlanabilir. Erken düşükler bu şekilde meydana gelir iken, geç düşükler ise 12.haftadan sonra 20.haftaya kadar rahim ağzı yetmezliği ile meydana gelir ve amnion mayi ile birlikte açık renkte kanama ile meydana gelebilir.
Aynı zaman da farklı bir kanama durumu ise cinsel ilişki sonrasında meydana gelebilir. Yine de doktorunuza haber vermenizi öneririm.
Anneler tecrübelerini paylaşıyor! Gebelikte kanama yaşayanlar anlatıyor… ? Öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.
ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Tıklayın, sohbete katılın!