Evlilikte sorunları nasıl çözmeliyiz?

0
831

Sorun çözme günlük yaşamımızda hem pratik, hem de duygusal problemlerle karşılaştığımızda kullandığımız, değerli kapsamlı bir tekniktir. Sorun çözmenin amacı; sizi problemlerinizin sorumluluğunu üstlenmeye ve onlarla uğraşmanın, problemlerle başa çıkmanın alternatif ve daha başarılı olması olanaklı yollarını vurgulayan bir metodunu geliştirmeye teşvik etmektir. İşte evlilikte sorun çözme önerileri:

Sorun çözmenin 9 aşaması vardır.

1.Sorunu elinizden geldiğince açık ve net tanımlayın.

2.Gerçekçi, ulaşılabilir ve kesin hedefler belirleyin. Bunlar, kısa ve uzun dönemli hedefler olarak ikiye ayrılır.

3.Bazıları ne kadar tuhaf görünse de, sorunu çözmenin bütün olası yollarının listesini yapın. Bu, beyin fırtınası alternatifleri olarak bilinir.

4.Her alternatifin lehinde ve aleyhindekilerin listesini yapın.

5.Listenizde en iyi seçenekleri seçin.

6.Atmanız gereken adımlara karar vererek, seçtiğiniz alternatifi nasıl yerine getireceğinizi plânlayın. Bu adımlardan yazılı bir plân oluşturmak yararlıdır.

7.Seçtiğiniz çözümü uygulamayın, bunu ne zaman, nerede ve nasıl yapacağınızı açıkça belirterek, üstlenin.

8.Çözümü uygulamaya koyduktan sonra, oturup hedefinize doğru ne gibi bir ilerleme gösterdiğinizi yeniden gözden geçirin. Amacınıza ulaşmak için atmanız gereken diğer adımları belirleyin.

9.Seçtiğiniz çözümün sonucunu değerlendirin ve başka hareket rotalarının gerekli olup, olmadığına karar verin.

Sorun çözme yöntemini uygulamanın en iyi zamanı, elinizdeki probleme ilişkin sağlıksız – olumsuz duygularınızdan kendinizi kurtardıktan sonrasıdır. Duygusal olarak rahatsızken, olayları açıkça görebilmek zordur. Berrak düşünce, sorun çözme yönteminde en çok ihtiyaç duyulan durumdur. Öyleyse, ilk önce mantıksız inançlarınıza savaş açıp onları değiştirerek, ruh sağlığınızı düzeltin. Sonra 9 sorun çözme aşamasını kullanın.

Bir Cevap Yazın