Babanın rolünde annenin önemi

0
838

En güçlü dayanağımız, ilk adımımızı atarken elinden tuttuğumuz, her zaman gücünü hissettiğimiz kişidir babalarımız… Çocukların gelişiminde ise bir anne kadar etkilidir. Peki çocuk ile baba ilişkisinde annenin rolünü hiç düşündünüz mü? Annenin çocukla bağlantısı hamileliği hissettiği anda başlar. Baba ise o dönemde çocuk sahibi olma konusunda heyecan doludur ve anneye destek olmak için elinden geleni yapar.

Baba-çocuk ilişkisini güçlendiren ya da azaltan annedir. Annenin koruma içgüdüsü bazen o kadar güçlüdür ki, babanın çocukla iletişiminde farkında olmadan kısıtlayıcı faktör olabilir. Bebeklik döneminde bebeğe bakım annenin sorumluluğunda gibi görünse de, babanın bebekle ilgili temizlik ve bakım gibi konularda desteği sonraki yıllarda iletişimi güçlendirecektir.

Bazen baba, “çocuklar anneleri ile güçlü bir iletişim içinde” değerlendirmesi yaparak, “çocuklar için yapabileceğim bir şey yok”  diyebiliyorlar. Halbuki baba ile sinemaya gitmek ya da maç seyretmeye gitmek ne güzeldir. Ortak bir hobi sevgiyi hissettiren alanlardır. Anneler, babalara bu programlar için fırsat yaratabilir. Baba ve anne arkadaş değil, kendi kimlikleri içinde “baba” ve “anne” olmalıdır.

Disiplini sağlamak için bazı anneler sürekli babayı öne sürer. Bu noktada çocuk babadan, korkulabileceğini hisseder. Özellikle kız çocukta bir erkek, korkulacak bir figür olur. Yüksek sesle konuşan, şiddet eğilimli bir baba örneğini yaşayan kız çocuğu, gelecekte eşinden bu tarz davranışlar gördüğünde şaşırmayacak, erkeklerin olması gereken doğal davranışı olarak kabullenecektir.

3-4 yaşlarında erkek çocuk anneyi, kız çocuk ise babayı idealize eder. 23 yaşında bir genç kız, babasına benzeyen bir kişi ile evlenmek istiyor, evlilikle sonuçlanmadığı takdirde ise bağımlılığı uzun yıllar devam edebiliyor. Veya annesi gibi bir eş arayan bir erkek çocukta da bağımlılık yansımaları olumsuz sonuçlar yaratabiliyor. Okul döneminde erkek çocuk, anne ve babanın birlikteliğini kabul ediyor, kendisini tamamlayan başka alan arayışına giriyor.

Ergenlik döneminde erkek çocuk baba onayına ihtiyaç duyar. “Baba oğul günleri” paylaşımı iletişimin güçlenmesini sağlar. Burada çocuk baba ile yakınlığını fark ederek, kendisini iyi hisseder. Kız çocuklarında ise baba hayatındaki ilk erkek olduğu için aralarındaki ilişki oldukça önemli. Baba ile olan ilişki karşı cinsle kurulacak ilişkinin de şeklini belirliyor. Baba çocuklarına örnek olacağı için her tür davranışına dikkat etmeli, çocuğunun geleceğinde etkin bir rol oynayacağını bilmelidir.

“Bir babanın çocuklarına yapabileceği en büyük iyilik onların annelerini sevmektir” sözünü hatırlatıp, hayatımızın kahramanlarının Babalar Günü’nü kutlarım.

Bir Cevap Yazın