Emzirmede ten tene temas olmazsa olmaz!

0
991
Emzirmede ten tene temasın önemi nedir?
Emzirmede ten tene temasın önemi nedir?

Hamilelik sonrası ilk emzirme ile ilgili merak edilenler nelerdir? Emzirme de ten tene temasın yeri nedir? Ten tene temas süt verimini arttırır mı? Anne ve bebek buluşması ve ilk emzirme nasıl olmalıdır? Anne Bebek Koçu, Bebek Hemşiresi ve Emzirme Eğitmeni Ülker Güler, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için emzirme döneminde ten tene temasın önemi yazdı.

Ten tene temas olmazsa olmaz!

Sütüm az; Ten Tene Temas yap! 

Bebeğim çok ağlıyor Ten Tene Temas yap!

Bebeğim memeyi emmiyor Ten Tene Temas yap!

Emzirmede ten tene temasın önemi nedir?

Nedir bu Ten tene temas ? Neden her şeyde karşımıza ilk öneri olarak çıkar ?

Ten Tene Temas (TTT); doğumdan hemen sonra  bebeğin çıplak olarak annesinin göğsüne yatırılması, üşümemesi için ısıtılmış örtü ile örtülerek ilk emmesi bitene kadar orada kalmasına denir.

Bebeğiniz ortalama 40  hafta rahat, sıcak ve güven içinde  karnınızda, bedeninizi tanıyarak büyür. Ama doğum eylemi ile birlikte bildiği dünyasından  yabancı yeni dünyasına gözlerini açar.

Yenilik heyecanlı olsa da bu durum bebeğinizi strese sokar ve tepki göstermesine neden olur. Bildiği yere yani karnınıza geri dönmek ister ve ağlayarak bunu anlatmaya çalışır. Eğer siz bu süreçte bebeğinizin istediğini yapmazsanız, ağlama şiddetlenir ve ihtiyacı karşılanmayan bebeğinizi daha da huzursuz olur.

Ama istediği bedenin yani sizin yanınızda olduğunuzu hissederse tüm yaşamı boyunca bambaşka durumlara neden olabilirsiniz. Sihri burada; etkisinin ölçülemeyecek kadar yararlı ve bebeğin tüm yaşamını etkileyecek güçte olması TTT’yi önemli kılar.

Ten tene temasın faydaları nelerdir?
Ten tene temasın faydaları nelerdir?

Peki, tanıdığı bedeni ona nasıl hatırlatacağız?

Bebeğiniz, sizin karnınızda kalbinizin ve  sizin sesinizi, sıcaklığınızı, bazı kokuları duyarak büyür ve benimser. Siz bebeğinizi çıplak olarak göğsünüze yatırdığınızda, kalbinize en yakın alan olduğu için kalp sesinizi duyar.

Konuştuğunuz ve kendisiyle göz teması kurduğunuzda size duyar ve hisseder. Meme ucunuzun kahverengi kısmından salgılanan amniyon sıvısının kokusuna benzer kokular ona tanıdık gelir. Kendini dış dünyada olmasına rağmen büyüdüğü bedende hisseder.

Ağlamayı bırakır ve kendi mutlu yaşamına kaldığı yerden devam eder. Bu nedenle doğum sonrası ten tene temas yapılan bebeklerde daha az ağlama görülür.

Ten tene temas ile huzura kavuşan bebeğinizde neler olur?

Bebeğinizin ağlamayı bırakması ile yaşadığı stres seviyesi azalır ve;

  • Kalp atışları ve tansiyon değerleri normal sınırlara döner. Bu süreç beyin gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Daha rahat nefes alıp verir  ve solunum problemleri daha az görülür.
  • Sizin vücut sıcaklığınız ile bebeğinizin vücududa ısınır  ve doğumdan sonra meydana gelen ısı kaybı engellenmiş olur.
  • Stres seviyesi az olduğundan daha huzurlu olup, kendini güvende hisseder.Her zorlukta sizing onun yanında olacağınız olgusunu öğrenir.Bu süreç bebeğinizin  kendine olan güven duygusunun artmasını sağlar.
  • Sizin göğsünüze temas ettikçe meme kokusunu alır ve emme refleksi tetiklenerek emmeye başlar.Bu sürecin erken olması emme kuvvetini ve süresini uzatarak, anne sütünden daha uzun süre faydalanmasını sağlar.
  • Karnınızdaki steril ortamdan miktoplarla dolu bir ortama doğar.Ancak sizinle  temas ettiğinde sizin cildinizden yararlı mikroorganizmaları alır.Bağışıklığının ilk temellerini atar.
Ten tene temas sütü arttırır mı?
Ten tene temas sütü arttırır mı?

Anne olarak size nasıl yarar sağlar?

Bebeğinizin kokusunu hissetmeniz ile hormon düzeyleriniz değişir ve annelik iç güdüsü ile hareket etmeye başlarsınız.

Değişen hormon seviyeleriniz sayesinde kanamanız daha az olur ve doğum sonrası daha hızlı iyileşirsiniz.

Ten teması yaparken bebeğinizi daha sık gözlemleme olanağı bulursunuz. İhtiyaçlarını ve verdiği tepkileri daha hızlı fark eder, erken giderirsiniz. 

Etkin emmeyi öğrendiği ve emmesini güçlendirdiği için süt miktarınız bebeğinize göre ayarlanır. Daha az emme ve meme sorunu yaşarsınız. 

Bebeğiniz ile birlikte mutlu anılar biriktirir ve lohusalığın keyfine varırsınız.

Son olarak; Ten Teması olmazsa OLMAZ!

 

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın