Ergenlik dönemi beslenmesi neden önemlidir?

0
536
Ergenlik döneminde doğru beslenmenin önemi nedir?
Ergenlik döneminde doğru beslenmenin önemi nedir?

Çocukların her yaşta beslenmesi gelişimleri açısından önemlidir. Hem eğitim hem de sosyal hayatlarında sağlıklı bir yaşam sürmeleri için neyi ne kadar yediklerine dikkat edilmelidir. Sağlıksız ürünlerin bu kadar yaygın ve kolay ulaşılır olduğu zamanda çocukları doğru beslenme için bilinçlendirmek gerekir. Ailelerin ergenlik döneminde doğru beslenme ile ilgili bilmesi gerekenler nelerdir? Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, ergenlik döneminde beslenmenin önemini Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Ergenlik dönemine beslenme önerileri

Yetişkinlik döneminde sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak sağlıklı geçirilen ergenlik döneminden geçiyor. Yeni dikilmiş bir ağacın sulandığı ve bakımı yapıldığı sürece büyüdüğü gibi ergenlik dönemi de bireylerin büyümesinin ve gelişmesinin düzgün bir şekilde olması için önemli bir zamandır. 

Bu dönemde edinilen beslenme alışkanlıkları tüm yaşamları boyunca sürecek ve genel sağlığı etkileyecektir. Bu nedenle bireyin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayacak beslenme koşullarına kavuşturulması, olumlu alışkanlıkların kazandırılması önemlidir. Ergenlik çağında büyüme hızlıdır. Hızlı büyüme ve gelişme ise enerji ve besin öğelerine ihtiyacı arttırır. Yeterli ve dengeli beslenme son derece önemlidir. 

Ergenlik döneminde bireyin günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacı yaptığı etkinliklerin derecesine ve süresine göre farklılık gösterir. Gençlerin cinsiyetlerine göre de beslenme ihtiyaçları farklılaşır. O nedenle günlük menü planlarken bu durum dikkate alınmalıdır. Bütün besin grupları yeterli ve dengeli olarak günlük menüde yer almalıdır. 

Ergenlik döneminde ne ne kadar yenmelidir?
Ergenlik döneminde ne ne kadar yenmelidir?

Neyi ne kadar ve neden yemeli?

İhtiyaçlar cinsiyete, fiziksel aktiviteye, sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak süt grubundan yoğurt veya kefir günlük 2-2,5 su bardağı, et grubundan 1-2 dilim peynir, 3-4 köfte kadar et,  1 tane yumurta, sebze ve meyve grubundan 4-5 porsiyon kadar ve son olarak 7-8 porsiyon tahıl grubuna günlük beslenmede yer verilebilir. 

Süt grubu: Protein içerikleri yüksektir bu nedenle büyüme ve gelişmeye katkı sağlayacaktır. Bu grup kalsiyum minerali için iyi bir kaynaktır. Diş, kemik sağlığı gelişimi ve korunması için önemli bir gruptur.

Et grubu: Et grubu protein içeriği ile büyüme ve gelişmede önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda B vitamini ile sinir sistemine olumlu etkileri olacaktır. 

Meyve ve sebze grubu: Renkleri ile bizleri kendilerine çeken meyve ve sebzeler zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlığımıza sağlık katmaktadır. Özellikle C vitamini içeriği ile dikkatimizi çeken meyve ve sebzeler bağışıklığı güçlendirici ve özellikle ergenlik döneminde yaşanabilen cilt problemlerini önleyicidir. Posa içeriğinin de yüksek oluşu sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyacaktır.

Tahıl grubu: Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu grup günlük enerjinin karşılanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Rafine olmayan tahılların (tam buğday, çavdar, kepek vb.)  B vitaminleri ve posa içeriği dikkatimizi çekmektedir. 

Ergenlik döneminde kahvaltının önemi nedir?
Ergenlik döneminde kahvaltının önemi nedir?

Kahvaltı yapılmalı mı?

Ergenlik döneminde kahvaltıdan uzaklaşma görülebilen bir durumdur ancak gün içindeki enerjinin verimli bir şekilde yönetilebilmesi için kahvaltı çok önemli bir yer tutmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre derslerde daha başarılı ve verimli oldukları, kahvaltı alışkanlığına sahip olmayan çocukların dikkat eksikliği, yorgunluk ve bitkinlik ile karşılaştıkları görülmüştür. Ve çalışmalara bakıldığında sabahları kahvaltı yapmayan çocukların daha hızlı kilo alabildiği görülmüştür.

Menstrüasyon dönemine dikkat

Ergenlik dönemindeki kızlarda menstrüasyonun etkisi ve dengesiz beslenme alışkanlığına bağlı olarak demir anemisi de bir sağlık problemi olabilmektedir. Bu nedenle özellikle ergenlik döneminden itibaren kız çocuklarının beslenmelerinde demir mineralleri içeren besinlere yer vermesi çok önemlidir. Yeşil sebzeler, kırmızı et, yumurta, balık, ciğer demir kaynaklarındandır. 

Ergenlilk dönemi beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ergenlik dönemi beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kilo takıntısına dikkat 

Ergenlik döneminde bireyin kilosunu takıntı haline getirmemesine dikkat edilmelidir. Bu döneme çocuk iyi hazırlanmalıdır. Genelde kızlarda görülen çok zayıf olma isteği anoreksiya veya bulimia nervoza ve genelde erkeklerde görülen çok kaslı olma isteği bigoreksiya durumu fark edilirse mutlaka psikolog ve beslenme uzmanından destek alınmalıdır.

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikEmzirmede ten tene temas olmazsa olmaz!
Sonraki İçerikEvde bebe bisküvisi nasıl yapılır?
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın