Emziren annelerin en çok merak ettiği soruların başında “Emzirirken koronavirüs aşısı olabilir miyim?” sorusu geliyor. Peki, konuyla ilgili son güncel bilgiler ne yönde? Emziren annelerin koronavirüs aşısı olmaları sakıncalı mı? Merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dicle Çelik açıkladı.
Covid-19 pandemisi tüm dünyayı kasıp kavururken son bir sene içerisinde bizler de her geçen gün yeni bilimsel verilere ulaşıyoruz. Bu enfeksiyonla başa çıkmanın, enfeksiyonu kontrol altına almanın tek yolunun tüm dünyada yüksek oranda etkin aşılama ile mümkün olacağını tekrar hatırlatmak isterim.
14 Ocak 2021 itibari ile ülkemizde covid-19 aşılama programı önce sağlık personelinden başladı ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda yaşlara ve risk gruplarına göre aşılama devam etmektedir.
Emzirirken Covid-19 aşısı olabilir miyim?
Emziren annelerimizin çok merak ettiği bir konu var; acaba emzirirken covid-19 aşısı olabilir miyim?
Çok doğru bilimsel bir yaklaşım ile koronavirüs aşı çalışmalarına dahil edilmeyen gebe ve emziren annelerin aşılanmaları konusunda yeterli kanıt bulunmamakla beraber, emziren annelere aşı yapılmasında sakınca olmadığı yeni bilimsel veriler arasındadır.
Aşı içeriğindeki bileşenlerin anne sütüne geçme olasılığı düşük, geçse de bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi olmayacağı düşünülmektedir. Hatta anneye uygulanan covid-19 aşısı sonrası oluşan koruyucu antikorlar anne sütünden bebeğe geçerek, bebeğin covid-19’a karşı korunmasıyla ilgili yeni bilimsel yayınları okumak çok heyecan verici.
Covid-19 aşıları emziren anneler ve bebekleri için güvenlidir, öncelikle aşılanma riski ile covid-19 enfeksiyonunu geçirme riski göz önüne alınmalı.
Özellikle enfeksiyon açısından riskli mesleklerde bulunan emziren annelerin öncelikli olarak aşılanması, hastalığı geçirme riski, fayda zarar durumunu düşünecek olursak çok önemlidir.
Covid-19 aşısı olmuş anneler aşılama sonrası emzirmeye devam edebilirler.
Herkese sağlıklı günler. En kısa sürede pandeminin bitmesi dileğiyle…
OKUMALISINIZ: Koronavirüs hastası yeni anneler nasıl beslenmeli?