Element özelliklerine göre çocukların öğrenme tarzları

0
684
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Aynı anne babadan olup aynı evde yıllarca yaşadığımız kardeşlerimizden ne  kadar farklıyız değil mi?

Öğrenme tarzımız, ders çalışma şeklimiz hatta çocukken yaptığımız yaramazlık şekli bile…

Burçları oluşturan temel özellikler elementlerin (ateş, toprak, hava, su) , nitelikler (öncü, sabit, değişken) ile birleşmesi ile oluşur.

Dünyanın temelini oluşturan 4 temel elemente bakalım:

  • Ateş: Koç, Aslan, Yay burçları ateş elementine aittir. Özetle canlılık, yaşam, enerjisi, heyecan ile ilgilidir. Bu sebeple bu burçlarda yerleşimleri olan çocuklar , oldukça hareketli olur. Bir konuya konsatre olmakta zorlanabilirler. Özellikle okul çağında ateş burcu çocukları olanlar ödev yaptırmakta, kitap okutmakta kısacası yerine oturtmakta sıkıntı yaşayabilir. çözüm yolu enerjilerini sağlıklı şekilde atmaktan geçiyor. Ateş efektli çocuklarınızı bol hareketli sporlar, rekabet içeren oyunlar oynatarak; düzenli olarak toprakla, kumla oynatarak dengeleyebilirsiniz.  Katı disiplin uygulamak, “Yapma” kelimesini kullanmak bu çocuklar tetikleyici etki yapar; dengeli disiplin ve yapıcı sözcükler verim alınmasını sağlayacaktır.
  • Toprak: Boğa , Başak, Oğlak burçları toprak elementine aittir. Daha sakin, ağırkanlı, çekingen olurlar. Genel anlamda kurallara uymakta çok zorluk çıkarmasalar da, kendilerine mantıksız gelen ya da nedeni doğru açıklanmamış kuralların dayatılmazsıyla sert yüzleri ortaya çıkar. Çok uzun süre inat etme potansiyelleri vardır. kendilerine ait bir  çalışma düzeni geliştirirler. Başarısızlık korkusu geliştirmeye çok müsaittirler, bu sebeple sağlıklı özgüven duygusu geliştirme konusunda ailelerine çok görev düşer. Yaşayarak, deneyimleyerek öğrenmeye daha yatkındırlar. Erken yaşta olgun hareketler sergileyebilirler.  Hareketsizlik meyilleri olduğu için kilo alımına ve beslenmelerine çok dikkat etmek gerekir.  Açık hava aktiviteleri, su kenarında , ormanlık yerde enerji atmaları çok iyi gelecektir.
  • Su : Yengeç, Akrep, Balık burçları bu gruba aittir. Su elementi duygular, anılar, geçmiş, empati, hayaller ile ilgilidir. Bu çocuklar oldukça incinebilir, hassas yapıda olurlar. Yüksek ses, bağırma, aile içinde şahit oldukları tartışmalar bu çocukları fazlasıyla etkiler, içe kapanmalarını tetikler. Sevgi ihtiyaçları çok yüksektir; özellikle küçük kardeşi olan su grubu çocukları ilgi dengeli dağıtılmazsa ciddi kıskançlıklar yaşayabilir. derslerde dikkatleri dağılmaya müsaittir, dalıp hayaller aleminde sıklıkla gezinebilirler. Özellikle Yengeç ve Balık çocukları ailelerini göz yaşlarıyla manipüle etmeye çalışabilir. Disiplin tarzı olarak kararlı ve asla ses yükseltmeden ve duygusal şantaj kullanmadan devam etmek gerekir. Enerjilerini dengelemek için toprak ile ,bitkilerle, ağaçlarla  iç içe olmaları gerekir.
  • Hava : İkizler, Terazi, Kova burçları hava elementine aittir. İletişim, tartışma, zeka, kararsızlık bu elementin anahtar kelimeleridir. Hava burcu çocuklarında erken yaşta bıcır bıcır konuşmalar, ilginç, boylarından büyük sözler duyulabilir . Dikkatleri dağılmaya oldukça müsaittir. Konsatrasyon sorunları sebebiyle okulda zorlanmalar olsa da aradaki açığı keskin kavrayış yetenekleri ile kapatabilirler. Çok fazla ilgi alanı geliştirebilir, çok hobiye merak salabilirler ancak fazla alana dağılmalarını engellemek, odaklanma becerilerini geliştirecek çalışmalar yapmaya yöneltmek daha uygundur. Konuşma, ezber yapma becerileri yüksektir. Başladıkları işleri bitirmeyi öğretmek, çocuğunuza yapacağınız en büyük yatırım olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın