Anne sütü ve emzirmenin faydaları

0
3107
yenidoğan emzirme
yenidoğan emzirme

Gebelik sürecinde bebeğimiz için her türlü sıkıntılara göğüs geren annelerimiz bebek doğduktan sonra da aynı hassasiyetle yavrularına bakmak ister. Yeni doğan bir bebek annesine daha anne karnında iken bile sıkı bir duygusal bağ ile bağlıdır, annenin sıcaklığını, hareketlerini, nefes alışını, kalp atışlarını hisseder. Bu sıkı duygusal bağ doğduktan sonra da bebeğin annesine güven duyması açısından çok önemlidir. Annenin bebeğe, anne karnında iken ve doğduktan sonraki tutumu bebeğin bütün hayatını etkilemektedir. İşte bu noktada yeni doğmuş bebeğimize vereceğimiz en mükemmel güven duygusu onu emzirmektir. İnsanoğlunun yaratılışından beri tüm dini inanışlarda emzirmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır.

Anne sütünü taklit etmek imkansız 

Yaşadığımız son yüzyılda emzirmenin bebek üzerindeki mucizevi etkileri keşfedildikçe dünyadaki bütün sağlık kuruluşları anne sütünün bebek üzerinde ne derece önemli olduğunu vurgulamaktadır ve günümüzde anne sütünü tamamen taklit etmek imkansızdır. Basit bir örnek vermek gerekirse; arı kovanı içindeki kraliçe arının arı sütü ile beslendiği için işçi arılara göre çok daha uzun yaşadığı görülmektedir. İşçi arılar 4-5 hafta yaşarken kraliçe arı 4-5 yıl yaşayabilmektedir.

Anne sütü yenidoğan bebeğimiz için ilk aşıdır
Bebek doğar doğmaz ilk verilen süt kolostrum olarak bilinir ve içinde bebeğin ağzından-tüm barsaklara kadar korunmasını sağlayan bağışıklık sistemi hücrelerini barındırır ve bebeğin tüm hayatı boyunca önemli olacak barsak florasını oluşturur. Yani bebeğimiz daha ilk günden hayatının sonuna kadar sahip olacağı barsak florası onun hayatı boyunca karşılaşacağı mikroplara, hastalıklara karşı bir savunma hattı oluşturur. Ne olursa olsun yeni doğan bir bebek ilk olarak ağızdan 1-2cc de olsa anne sütünü alması bebek için paha biçilmez bir nimettir. Anne sütü öyle bir mucizedir ki mevsimlere göre su içeriği değişir, aşırı yaz sıcaklarında sıvı içeriği bebeğe göre değişir bu nedenle bebeğin ekstradan suya ihtiyacı yoktur. Bebek hasta ise anne sütü içeriğindeki bağışıklık sistemi hücrelerinin içeriği artıp bebeğimizi korumaya çalışır. Bebek erken yani prematür doğduysa anne sütü içeriği minik bebeğimizin ihtiyaçlarına göre şekillenir onun diğer bebeklerin gelişimini yakalayabilmesi için gerekli maddeleri içermeye başlar. Emzirmek sadece bebek için değil anne sağlığı  için de çok yararlıdır. Gebelik sonrası annede oluşan fazla kilolara, genital sarkmalara kısacası gebeliğin annede oluşturduğu değişiklikleri gebelik öncesi haline döndürmeye imkan tanır. Emzirmek ayrıca anne-bebek arasındaki ruhsal sakinliğe, güvene, huzura imkan tanır. Emzirilen bebeklerin hayatları boyunca daha az hastalandığı birçok çalışmayla gösterildiği gibi bu çocukların ruhsal açıdan daha iyi karakterli bir yaşam sürdükleri bilinmektedir.

Neden anne sütü?

Faydalarını sayarak bitiremediğimiz anne sütünün kabaca yararlarından söz etmek gerekirse;

Emzirmek anne-bebek arasındaki bağı güçlendirir.

-Emziren anne ruhsal açıdan daha mutludur, kendini tam bir anne olarak görmesini sağlar.

Anne sütü bedavadır, doğaldır, her daim tazedir, hemen kullanıma hazırdır, her yerde vermeye imkan tanır.

-Emziren anne daha kolay kilo verir, gebelik sonrası rahim eski haline döner, kanama riski , kemik erimesi riski (osteoporoz), meme-rahim-yumurtalık kanseri olma riski azalmıştır.

-Emzirilen bebeklerin nöro-motor gelişimleri daha iyidir, okul yaşamlarında daha başarılıdır, IQ ları emzirilmeyen bebeklere göre daha yüksektir.

-Annelerin temiz su bulmaya ihtiyaçları yoktur. Ayrıca biberon, mama masrafı olmaz.

Anne sütü alan bebeklerin gaz-sindirim problemleri olmaz, kabızlık problemi yaşamazlar.

-Emzirilen bebeklerde allerjik hastalıklar, cilt hastalıkları,  ishal, idrar yolu enfeksiyonu , göz enfeksiyonu , diş enfeksiyonu olma sıklığı önemli ölçüde azalmıştır.

-Emzirilen bebeklerde hayatlarının geri kalanında obezite riski azalmıştır.

Prematüre bebeklerin ihtiyaçlarına yönelik anne sütü içeriği değişip bebeğin ihtiyacı olan maddeleri almasına imkan sağlar.

Evet saydığımız onca yararı olan anne sütünün kıymetini bir kez daha anlamış olmayı umuyor, bu mucizevi gıdayı bebeğimize verebilmek için elimizden geleni yapmamız gerektiğini görüyoruz. Bebeği için her türlü fedakarlıktan çekinmeyen annelerimizin emzirme haftasını tekrar kutluyorum.

Bir Cevap Yazın