“Elalem ne der” kaygısı

0
1484

Elalem kimdir?

Bilinçaltına yerleşmiş, hayatınızın merkezine koyduğunuz, yorum yapmalarına müsaade ettiğiniz, onaylamalarını beklediğiniz, dünyanın en büyük jürisi olsa gerekir. Siz müsaade ettiğiniz kadar hayatınıza girerler, dedikodu yaparlar, eleştirirler kendilerinde her şeye karışma hakkı görürler. Peki kimdir bu elalem: çevrenizde yer alan amca, dayı, hala, teyze, dede, nine, kuzen, yeğen, komşu, arkadaş, patron, çevrendeki hayatınıza bir şekilde dahil olan hatta dahil olmadan dolaylı yoldan size ulaşabilen herkes elalemdir.

Beklentiler sizi yormasın 

Evlendiğinizde her şeyin rayında ve planlı bir şekilde ilerlemesi beklenir.  Evinizin temizliği, alışverişi, misafir ağırlaması, kendinize vakit ayırmanız belirli plan dahilinde ilerlerken çocuk sahibi olduğunuz da durumun değişeceği aklınıza dahi gelmeyebilir. Oysa evlilik, çocuk sahibi olmak hayatınızın büyük ölçüde değişeceği anlamına gelir. Eğitim hayatınız veya çalışma hayatınızdan sonra evliliğe alışma süreci, beraber hayatı paylaşma ne kadar zorsa yürütmekte bir o kadar zorken, düzeni oturtup o doğrultu da ilerlemek de bir o kadar zordur. Dışarıdan davulun sesi hoş gelir derler, yaşayan bilir.

‘Elalem her şeyi bilir.’

Evliliğe alışma süreci içerisinde hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren farklı bir telaş sarar içinizi ve herkeste hemen hemen aynı belirtiler gösterse de içinizde can taşıyor olduğunuzu bilmek yapacağınız davranışları iki, üç kere düşünmek demek olduğunu bilirsiniz. Çevrenizdeki insanlar genelde sizi anlamazlar ve eleştiride bulunurlar.

-Ben böyle değildim. Kendi işimi kendim yaptım. Hiç mide bulantım olmadı. Sen ne kadar pimpiriklisin.

Benim kızım hamileliğini çok rahat geçirdi. Hem misafir ağırladı, hem kendine hem oğluma baktı.

Ayşe’nin gelini çok akıllı, bak hem çalışıyor hem evin işine yetişiyor üstelikte hamile…

Gibi gibi konuşmaları etrafınızda çokça duyarsınız duymadıysanız hazır olun. ‘Elalem, her şeyi bilir.’ potansiyelini evvelden korumuştur.  Hayatınızın her alanında karşınıza çıkan elalem evlilik, hamilelik ve çocuk büyütürken de karşınıza çıkacaktır. Kulak asmamayı öğrenmelisiniz çünkü bu elalem vampir gibi insanın kanını emecek kadar hayatınızın içine girer. Elalemle mücadele ederken psikolojik çöküntüye girebilirsiniz. Tek savunmanız duymamak duymamazlıktan gelmek olmalı çünkü bilmelisiniz onlar aslında motivasyonunuzu düşürecek, siz gücünüzü kaybettiğinizde de biz biliyorduk diyecekler. Kimseye bu sözü söyletmeyin.

Elalemi memnun edemezsiniz

Hamileliğiniz süresince araştırıp kendi bilgileriniz doğrultusunda hareket ettiniz, bazen yadırgandınız bazen de hayretle izlendiniz. İşleriniz aksadı ama bebeğinize iyi baktığınız için gönül rahatlığını yaşadınız. Doğuma yakın hareketiniz kısıtlansa da mümkün olduğunca günlük hayatın içinde oldunuz ama kafi gelmedi.

Doğum yaptınız, emzirmek için aman bebeğiniz göğsünüze alışsın diye saatlerce oturup bebeğinizi kucağınızda tuttunuz, bacaklarınız şişti, göğüs uçlarınız yara oldu çabalamaktan vazgeçmediniz. Bebeğiniz gün gün büyürken kolik sancılarında kucağınızda rahatlattınız, aman kucağa alıştırdı oldu. Yorgunluktan emzirirken uyuyakaldınız aman kokuna alıştı sensiz uyuyamaz oldu. Siz en iyisi olsun diye çabalarken elalem hep bir kulp buldu.

Ben olsam öyle yapmazdim diyenlere kulak asmayın 

Ben olsam öyle yapmazdım, sen yanlış yaptın. Baştan tavrını koyacaktın gibi konuşmalar kendinizi sorgulamanıza neden olsa da bunun ne kadar saçma olduğunu sizi eleştirenlerin kendi hayatlarında yaşadıklarını gördüğünüzde anlayacaksınız. Terzi kendi söküğünü dikemez hesabı gibi başkalarına akıl vermek, kendi hayatındaki problemleri çözmekten daha kolay olduğunu anlayacaksınız.

Her anne mükemmeldir

Bir bakmışsınız tek çocukla nasıl işleri yetiştiremiyorsun diyenler, çocuğu olunca ‘çoğu zaman yemek yapamıyorum hazır bir şeyler alıp yiyoruz.’ dediğini duymuşsunuzdur. Unutmayın! Normal şartlar altında her anne mükemmeldir ve her çocuk farklıdır. Hamilelik belirtileri aynı olsa da her hamile özeldir. Çocukluğunuz, gençliğiniz, evliliğinizin ilk yılları, hamileliğiniz ve çocuk büyütürken yaşadıklarınız size özel ve sizin kararlarınızı içeriyor. Elaleme göre şekil vermeyin, elalemi kafanıza takmayın.

Hele ki çocuklarınızı elalem ne der kaygısı ile büyütmeyin.

Bir Cevap Yazın