10 maddede baba olmak

0
774

Bebek doğduktan kısa bir süre sonra bütün yeni babalar keskin gerçekle yüz yüze gelirler; artık yeni sorumlulukları, yeni baskı unsurları ve yeni beklentileri olan bir baba olmuşlardır. Bazıları bu duyguyu hastaneden çıktıkları an hisseder, diğerleri ise birkaç gün sonra. Er ya da geç hepimiz bilmeliyiz ki hayatımız sonsuza dek değişti, ve artık sürprizlerle dolu. Peki baba olmak beraberinde erkeklerin hayatında neleri değiştiriyor?

1. Karışık duygular

Bir yanda baba olmanın verdiği gurur ve hayata yeni birini getirmiş olmanın mutluluğu, diğer yanda her ihtiyacını bir baba olarak tek başına karşılayamamanın sıkıntısı… Bütün bunlar ilk aylardan ilk yılların bitimine dek bütün babaların yaşayacağı duygulardır.

2. Yeni ve değişik türde bir sevgi

Karınıza ya da çok sevdiğiniz herhangi bir arkadaşınıza duyduğunuz hislerden çok farklı bir sevgi…

3. Dengeler

Bir gün tutkuyla sevdiğiniz bebeğinize ertesi gün sıkıntıyla bakabilirsiniz. Bu çocuğu tanıyor musunuz? Seviyor musunuz? Bazen bütün bu babalık işlerini bırakıp yeni bir hayata başlamak bile isteyebilirsiniz. büyük bir olasılıkla, böyle bir şey yaptığınızda suçluluk duyarsınız. Eğer bebeğinizi tüm hücrelerinizle sevmiyorsanız yanlış yoldasınız, öyle mi? Yanlış. Gelecek 50 yıl boyunca bu duyguları zaman zaman yaşacaksınız, şimdiden alışın.

4. Depresyon

Postpartum Blues’u sadece anneler yaşar sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Babalar da bebek doğunca bu tür duygular hissedebilir, ancak babalarınki hormonal dengelerin bozulmasından kaynaklanmaz. Sadece gerçekle yüz yüze gelmenin yarattığı bocalama diye tanımlayabiliriz. Birkaç hafta sonra işe gidip faturalarla boğuşmaya başladığınızda, uykularınız bölündüğünde depresyona girmeniz de doğaldır.

5. Korku

İlk zamanlar eşinizi ve çocuğunuzu kötülüklerden koruyamayacağınızı sanabilirsiniz. Bebeğinizle ne yapacağınızı, faturaları nasıl ödeyeceğinizi bilemeyebilirsiniz ve büyük bir hata yaptığınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Bütün bunlar bir erkekten baba olmaya giden yolda hissedilen normal duygulardır.

6. Partnerinizle ilişkiler

Ebeveyn olmadan önce partnerinizle çok vakit geçiriyordunuz. Şimdiyse tek konunuz çocuğunuz. Yine de günde birkaç dakika bile olsa eşinizle çocuğunuz haricinde bir konudan konuşmaya kendinizi şartlandırın.

7. Bebeğinizle bire bir ilgilenmek

İlk 6-8 hafta bebeğiniz size hiçbir tepki vermeyecek, gülücük yok, cevap yok… Tek yaptığı ağlamak! Yine de onunla birlikte vakit geçirin, değdiğini göreceksiniz.

8. Sohbet konuları

Bundan bir yıl önce biri size kirli bezleri, epizyotomiyi, kusan bebekleri konuşacağınızı söylese inanmazdınız ama şimdi sohbet konunuz bu ve sıkılmıyorsunuz değil mi?

9. Baba olmanın lojistiği

Baba olmadan önce dışarı çıkmak cüzdanınızı ve araba anahtarlarınızı alıp evden fırlamaktı. Şimdiyse bebeğinizle alışverişe gitmek Everest Dağı’na tırmanmaktan daha çok plan gerektiriyor. Her şeyi kontrol altına aldığınız ve çıkmaya hazırlandığınız anda da bebeğiniz bezini kirletiyor.

10. Sevgi dersleri

Siz bebeğinizi anladıkça ve ihtiyaçlarını karşıladıkça o da kendini ifade etmeyi daha iyi başaracaktır. Size ilk sarıldığında, omzunuzda uyuyakaldığında gerçek sevginin ne olduğunu anlayacaksınız

Bir Cevap Yazın