Egzama (atopik dermatit) nedir?

0
1991

Her çocuk farklı cilt yapısında olur. Bazıları alerjik olurken bazı çocuklar atopik dermatit olabilir. Cilt yapısına  bağlı gelişen egzama ve atopik dermatit ile ilgili Asistan Doktor Orhan Mustafa Duyar, Anne Bebek Kulubü için yazdı.

Egzama ( Atopik Dermatit ) nedir?

Bebeklerin cildi, biz yetişkinlere göre oldukça hassastır. Hem bağışıklık seviyelerinin yetişkinlere oranla daha düşük olması hem de dış dünya ile yeni tanışmaları sebebi ile vücutlarında olduğu gibi ciltlerinde de izlediğimiz reaksiyonlar daha şiddetli sonuç verebilmektedir. Bebeğimiz bir enfeksiyon etkeni veya alerjen partikül ile karşılaştığında bu muhtemelen ilk karşılaşması olmaktadır. Bu da savunma sistemini yetersiz bırakan ya da aksine hiperalert duruma getirerek bir çok semptoma sebep olan bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır.

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?

Cildimiz hem vücudumuzun en temel savunma hattı, hem de yabancı maddelerle ilk tanışma durağıdır. Bu tanışıklıklara tanıklık eden cildimiz, bir enfeksiyon etkeni veya alerjen partikül ile karşılaştığında ilk savunma hattımızı oluşturur. Bazı bebeklerde bu savunma alanı, bariyer görevi görebilme kabiliyetinin azalması ile hassaslaşır. Normal şartlarda tepki vermemesi gereken durumlarda, reaksiyon göstermemesi gereken partiküllere veya etkenlere karşı su tutma özelliğinin de azalması ile birlikte kurur, buna bağlı cilt yüzeyinde döküntüler oluşur. Bu kaşıntılı, kuru ve döküntülerle seyreden tablonun oluşturduğu rahatsızlığa atopik dermatit veya alerjik egzema diyoruz.

Bebeklerin yaklaşık %20’sinde görülen bu durum, bulaşıcı değildir. Buna sebep olan etkeninin ve etmenin annenin gözlemi ile tespiti en pratik yöntemdir. Bu bakımdan dolayı annenin egzemayı iyi tanıması erken tanı için oldukça faydalı olacaktır. Peki, egzema belirtileri nelerdir?

Egzama atopik (dermatit) nedir?
Egzama atopik (dermatit) nedir?

Egzema Belirtileri nelerdir?

Bulgular genellikle kulak arkası, dirsek ve diz kapaklarının iç kısımları, boyun, saçlı deri, her iki yanak ile bez bölgesinde kendini göstermektedir.

  • Pürüzlü, döküntülü, kızarık cilt
  • Kabuklanmış kuru deri bölgeleri
  • Kaşıntılı, deriden kabarmış lezyonlar
  • Sivilce benzeri yaygın yapılar
  • Ciltte renk değişikliğine sebep veren lekeler
  • Döküntülerle birlikte bebeğin huzursuz izlenmesi

Belirtileri tanıdıktan sonra anne ve babaların dikkat etmesi gereken husus, semptomları hafifletmenin yolunu bularak, şikayeti alevlendirecek şeylerden uzak durmaktır. Tıbbi tedavinin yanında, evde dikkat edilmesi gereken hususların iyi bilinmesi de hayati önem taşımaktadır. Nitekim tek taraflı bir tıbbi yardımın atopik dermatit tedavisinde başarılı olması düşünülemez. Bu bakımdan dolayı anne ve babalara bu konuda büyük bir sorumluluk düşmektedir. Peki dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken şeyler ana hatları ile nelerdir? Tedavi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları nasıl sıralayabiliriz?

Semptomları artırabilecek faktörleri de şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Cildin yüzeyinin sık kuruması
  • Özellikle yaz aylarının sebep olduğu sıcak ortam
  • Bebeğin fazla terlemesi ve bunun oluşturduğu tahriş
  • Deterjanların durulanamayan kısımlarının çamaşırlarda kalması
  • Ev içerisindeki bebeğe alerjen etki gösterebilecek evcil hayvanlar
  • Polen, ev tozu akarları, dış ortam ile temaslı bebekler için kirli hava
  • Alerjen yapıdaki bebekleri etkilemesi muhtemel; soya, yer fıstığı, buğday, inek süt, çilek, yumurta sarısı gibi gıdalar.
  • Yünlü çamaşırlar, polyester içerikli giysiler
  • Kullanılan sabun, şampuan, krem, yağ gibi cilt bakım ürünleri

Tedavi aşamasında nelere dikkat etmeliyiz ?

Toz, çimen, yabancı otlarla temas gibi durumlardan, yün giysiler, bazı sabunlar, deterjanlar, yumuşatıcılar ve parfümler gibi alerjen olabilecek kimyasal madde içerikli ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir. İyi bir gözlem, çocuğunuzun şikayetini artıran sebebi bulmanız noktasında oldukça faydalı olacaktır. Anne tarafından sebep tespiti, tedavinin en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Zira gece gündüz bebekle birlikte olan annenin, bebeğinin cildinin neye karşı hassas olduğunun, hangi durumdan sonra şikayetlerinin arttığının, nelerden kaçınıldığında bebeğinin rahatladığının tespiti noktasında en iyi, en çabuk sonuç verecek, güvenilir bir gözlemci olacağı unutulmamalıdır. Bu hatırlatma ile birlikte, tıbbi tedavinin yanında anne babalar tarafından dikkat edilmesi gereken yardımcı uygulamalar ve hususları şöyle sıralayabiliriz.

  • Bebeğinizi sıcak veya soğuk değil, ılık su ile duş aldırın. Duş süresini çok uzun tutmayın.
  • Bebeğinizin cildini ıslak bırakmayın. Ovuşturarak tahriş etmekten kaçının. Bebeğinizi her duş sonrası veya her alt yıkaması sonrası pamuklu, yumuşak bir havlu ile nazikçe kurulayın.
  • Giysilerin iç kısımlarında bebeğinizin cildine direk teması bulunan ürün etiketlerini kesin.
  • Bebeğin cildine iyi geldiğinin düşündüğünüz, hassas ciltler için üretilmiş temizlik ürünlerini, şampuanları tercih etmeye gayret edin.
  • Yünlü ve sentetik kumaştan üretilmiş giysilerden uzak durun, pamuklu giysiler tercih edin.
  • Bebeğinizin tırnaklarını uzun bırakmamaya dikkat edin. Çünkü bebeğiniz cildinde kaşıntılı alanları kaşımak isteyecektir. Bu da bebeğinizin cildine zarar verebilir.
  • Bebeğinize verdiğiniz ek gıdalardan veya emziriyorsanız kendinizin tükettiği gıdaları özenle takip edin. Özellikli olarak bir besine karşı bebeğinizin cildinde hassasiyet tespit ettiğinizde, o gıda alımını keserek, doktorunuza bilgi veriniz.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikÇocuklarda Covid 19 ve aşılaması
Sonraki İçerikDoyurucu armutlu gece maması
Dr. Mustafa Orhan Duyar
1992 yılı Kayseri doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Bu süreçte birçok sosyal etkinlikte düzenleyici, konuşmacı ya da katılımcı olarak yer aldım. Lise mezuniyetiyle birlikte 2011 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Üniversite hayatında da birçok etkinlik ve sosyal faaliyetler düzenleyerek, futbol ve voleybol turnuvası, geziler, tıp bülteni çalışmaları, tıp fakültesi öğrencileri eğitim çalıştayları ve tıp kongrelerinde yer aldım. 2014 yılı eylül ayı içerinde ‘’SON MEKTUP’’ adını verdiğim bir şiir kitabım piyasaya çıktı. 2017 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak, ilk görev yeri olarak atandığım Tokat ili Almus ilçesi Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamladım. Tokat’ta ayrıca gerek görülen görevlendirmeler kapsamında Turhal ve Yeşilyurt ilçe Devlet Hastanelerinde acil servis hekimi olarak görev yaptım. Farklı ilçe devlet hastanelerinde çok sayıda hasta görmenin bana kattığı bilgi ve tecrübelerle birçok branş hakkında fikir sahibi olma imkanı buldum.  2019 yılında, henüz öğrencilik yıllarında ilgimi çeken, mecburi hizmet yıllarında ise bebek ve çocuk hastalarımızla geçirmekten keyif aldığım vakitlerle birlikte ilgi ve alakamın artarak devam ettiği Pediatri bölümünü, Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıları, kazanarak asistan hekim olmaya hak kazandım.

Bir Cevap Yazın