Eczanelerde ilaç yokluğu sebebi nedir?

0
557

İstanbul Eczacı Odası yönetiminden Füsun Tunalıoğlu’ndan mesaj var. “Eczacılar hastalara neden şifa olamıyor?” sorusuna cevaben Ecz. Füsun Tunalıoğlu, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

IMG 20211115 WA0015
Bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir.

Eczacılar ilaç yokluğu nedeniyle hastalara şifa olamıyor 

Eczanelerde bir çok ilaca ulaşmak neredeyse imkansız. Çocuklar için kullanılan bazı ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı şurupları, antibiyotikler, yetişkinlerin kullandığı bazı ilaç grupları maalesef hem eczanelerde hem de ecza depolarında yok.

İlaç yokluğunun sorumlusu eczacınız değildir

Eczacılar hastaların bu grup ilaç taleplerini karşılayamamaktadır. Bunun farklı nedenleri vardır.

Birincisi artan döviz kurlarına karşın, devletin sabitlediği kur düşük kalmakta ve bu nedenle üretici üretimi ya yavaşlatmakta ya da durdurmaktadır. Her sene Şubat ayında kur düzenlenmesi yapılmaktadır.

Tedarik sıkıntıları yıl sonu başlamakta iken bu süreç döviz kurunun çok artması nedeniyle çok daha erken başlamış, artarak da devam edecektir.

İkinci konu, geçen sene pandemi sürecinde tüketilen ilaçların önceki dönemlere göre farklı grup olması nedeniyle, üreticiler üretim planlamalarını bu doğrultuda yapmışlardır.

png 20211128 180942 0000
İlaç yokluğu sebebi nedir?

Halkımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz

İstanbul Eczacı Odası olarak hastaların ve eczacıların yaşadığı bu sıkıntılı süreci sorunsuz atlatmak istemiyle, çözüm önerisi sunmuştur; Şubat ayında belirlenecek kur ve fiyat artışını yine aynı oranda ama sene içine yayarak, kademeli olarak hayata geçirmek, üreticilerin elini rahatlatacak, üretimin daha planlı ve kesintisiz yapılmasını sağlayacaktır.

Ayrıca herşeyde olduğu gibi ilaçlar için de dışa bağımlılık, döviz kurları ve üretim sorunları fazlasıyla bizlere hissettiriyor. Etken madde, ilaç üretimi, arge çalışmaları kendi ülkemizde yapılabilirse bu sıkıntıların minimize olmasını sağlardı.

Eczacılar piyasada tedarik edilemeyen ilaçlardan dolayı hem gündüz, hem de gece nöbetlerinde sıkıntı yaşamakta, durumdan dolayı son derece üzüntü duymaktadır.

 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın