Aşı tarihinden bu yana aşı karşıtlığı bilim insanının karşına çıkmıştır, aşıların kimler tarafından yapıldığından, içeriğinden ve faydalarından bağımsızcasına. Dünyada ve ülkemizde de sosyal medyanın kullanımının artması ile 2013 yılından bu yana aşı karasızlığı ve ve aşı karşıtlığının düzeyi artmıştır. 2018-2019 da toplumda aşılanma oranlarının düşmesi nedeniyle dünyada ve ülkemizde korkulan olmuş ve yok olmak üzere olan bir hastalık olan kızamık tekrar salgın olarak kendini göstermiştir. 2019’un mart ayında Newyork’un Rockland bölgesinde Kızamık salgını nedeniyle aşısız çocukların alışveriş merkezinde, çocuk parklarında, kamusal alanlarda gezmesi yasaklanmıştır. Peki aşı reddi ne zaman ortaya çıktı? Gelin sürecin tarihçesini inceleyelim.
Ebeveynler aşı yaptırmayı neden reddediyor?
1)Çünkü etkisiz olduğunu düşünüyorlar!
Gelin aşı etkinliğini ve bilim insanlarının bu yolda neler keşfettiğini ve onlara borçlu olduğumuzu poliomiyelit yani çocuk felcinden öğrenelim.
1840 lı tarihlere kadar tarihte çocuk felcine dair salgınların notları mevcut ,tarih sayfalarında.Çok kolay bulaşmakta ve çocukları felç bırakmakta.
1894 yılında ABD ‘da ilk defaresmi belge olarak 132 vaka tanımı yapmıştır .
1908 de çocuk felci hastalığının bir ‘enfeksiyon hastalığı’ olduğu anlaşılmış ve 1949 yılında mikrop labaratuar koşullarında üretilmesi başarılmıştır ki bu da aşı üretimi için çok önemli bir adım olmuştur.
1955 yılında ilk defa poliomiyelit yani çocuk felci aşısı lisansı alınmıştır.
Bilim insanları durmadan araştıyordu ama poliomiyelit virusü de durmuyordu , cocukları felç ediyor ya da öldürdürüyordu…
1916 da ABD Newyork tarihin en büyük salgınlarından biri yaşanmış ve 9000 ‘den fazla çocuk ölüme uğurlanırken ;27000 den fazla çocuk felç olarak hayatlarına devam etmişlerdi.
1955 Öncelikle Amerika vatandaşları olmak üzere aşılama başlamıştır.Daha sonraki yıllarda UNİCEF,Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ)işbirliği ile tüm dünyada poliomiyelit aşılama programı başladı.
1988 ‘de ‘eradikasyon’ sağlandı yani HASTALIĞIN KÖKÜNÜ AŞI KURUTTU!
Eradikasyon öncesi polio vaka sayısı 350.000 iken eradikasyon sonrası bildirilen vaka sayısı 37 !
ve 1990 da Çocuk Hakkı olarak %80 ‘nin üzerinde aşılanma oranı kabul edildi.
Bu sonuç bilimin 100 yıllık emeğinin başarısıdır.
-Peki ne diyorlar bu sayısal azalma içim aşı karşıtları biliyor musunuz ? O tarihlerde sular kirliymiş , içme sularının temizlenmesi il çocuk felcini artık görmüyormuşuz. Afrika’da hala kirli sularla ömürlerini geçiren sayısız bölge var. Neden çocuk felci salgını görülmüyor ? Çünkü Unicef ve DSÖ desteği ile aşılanıyorlar!