Doğum sonrası sağlıklı kilo verme

0
655
Doğum sonrası kilo verme
Doğum sonrası kilo verme

Doğum sonrası kilo verme teknikleri nelerdir? Doğum sonrası kilo vermek için hangi egzersizler yapılabilir? Hamilelikten sonra kilo vermenin püf noktaları nelerdir? Emzirirken kilo nasıl verilir? Hızlı kilo vermek için ne yapılmalı? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, doğum sonrası kilo verme yöntemlerini ve hamilelik sonrası yapılabilecek egzersizleri yazdı!

Doğum sonrası kilo verme

Her kadın daha hamile kalmadan önce hamilelik boyunca bebeğin gelişimi için alacağı kiloları doğum sonrasında nasıl vereceğini dert eder. Bu endişelerinizi bir kenara bırakın, alınan fazla kiloları doğum sonrası elbette vermek mümkün. Bunun sizin korkulu rüyanız olmasına izin vermeyin!

Doğum sonrası kilo verme hızı ve zamanı hem annenin kendisine hem de gebelik sürecinde alınan kilo ile ilgilidir. Tabi bu süreçte annenin mental olarak hazır olması çok önemlidir. Hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için 9 aylık bir süreçte aldığınız kiloları kontrollü bir şekilde çok yavaşça verilmesi gerektiğini unutmayın.

Beslenme düzeninize dikkat ederek, düzenli yürüyüş ve egzersizle birlikte bu fazla kilolardan rahatça kurtulabilirsiniz. Vücudunuz süt yapımı için çok fazla enerji harcıyor ve siz bu dönemde bilinçsizce beslenerek ya da size özel olmayan diyetler yaparsanız sağlığınızdan olabilirsiniz ve süt üretiminiz azalır.

Size özel bir beslenme programı oluşturmak için beslenme uzmanına danışabilirsiniz. Diyetisyeniniz ve doktorunuzla birlikte güvenli ve makul bir hedef belirleyerek bu süreci sağlıklı geçirebilirsiniz.

 

Doğum sonrası en hızlı kilo verme teknikleri
Doğum sonrası en hızlı kilo verme teknikleri

Doğum sonrası en hızlı kilo verme yöntemleri

Bazı anneler doğum sonrası hemen tüm kilolarını vermiş ya da bebekleri 6 aylık olduğunda eski hallerine dönmüş olurlar. Bunun olabilmesi için gebelik başlangıç ağırlığı çok önemlidir. Tabi genetik alt yapı, beslenme şekliniz, fiziksel aktivite düzeyiniz vs. gibi birçok madde kilo verme hızınızı etkilemektedir.

Doğumun ardından enerjinizin çoğunu bebeğinizin bakımına adayabilirsiniz. Bununla birlikte kendi sağlığınızla da ilgilenmek, bedeninizin hamileliğin ardından toparlanma sürecinde olduğu ve bebeğinize en değerli besini sunduğunuz bu dönemde çok önemlidir.

Anne sütü hem sizin hem bebeğiniz için ideal besin kaynağıdır. Yeterli ve dengeli beslendiğiniz, vücudunuz için gerekli sıvı gereksinimini karşıladığınız zaman emzirme ile birlikte doğum sonrası iyileşme hızınız artar ayrıca emzirirken harcanan kalori kilo vermenize yardımcı olur. 

Emzirme döneminizde kendinizi susamış hissettiğiniz zamanlar olacaktır. Günde 2,5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat ediniz.

Okumalısınız: Yeni anneler için süt arttıran tarifler

Emzirirken sık yapılan hatalar nelerdir?

Doğum sonrası her anne desteğe ihtiyaç duyar. Emzirme döneminde yapılan yanlışlardan bir tanesi anneler bu süreçte sütüm bol olsun diye günlük alması gereken kalorinin çok daha fazlasını alıyorlar ve sağlıksız besin kaynaklarına yöneliyorlar.

Anne sütünün artması için çok yemek değil sağlıklı beslenmek önemli. Bu nedenle beslenme ve diyet uzamanı eşliğinde ilerlemeniz çok daha doğru olacaktır. Size özel yapılan liste ile anne sütünü arttıran besinlere yer verildiği için anne sütünde bir azalma meydana gelmiyor aksine verimi artıyor.

Bedeninizin yenilendiği, tazelendiği bu dönemde, tekrardan eski formunuza dönebilmeniz için iyileşme sürecinde aceleci davranmamak son derece önemlidir.

Doğum sonrası kilo verme egzersizleri 

Bir diğer önemli konu ise doğum sonrası egzersizlere adım adım başlayarak bedeninizi geri dönüş için hazırlamak en iyisidir. Doktorunuzla görüştükten sonra başlangıç olarak yürüyüş yapmak eksi formunuza ulaşmak için iyi bir seçenek olabilir. Haftada en az üç gün 40-45 dakika tempolu yürüyüş yapmaya çalışın.

Anne kendine önce iyi bakmalı. Bebeğinizi emzirmeniz spor ya da egzersiz yapmanıza engel değil. Egzersiz yapmaya başlamanın yollarını her zaman bulabilirsiniz.

Her ne kadar son derece meşgul olsanız da doğum sonrası motivasyonunuzu arttırmanın en iyi yolu kendinize zaman ayırıp keyif aldığınız bir aktivite bulmak çok önemlidir. Yürüyüş, yoga, bisiklet ve yüzme olabilir.

Bu dönemde kaslarınızı çok fazla yormadan, sizi rahatlatabilecek Yogayı tercih edebilirsiniz. Yoga doğum sonrası annelerin bedensel ve duygusal toparlanmalarına yardımcı olacak en iyi yöntemlerden biridir. Bir uzman eşliğinde egzersizlere başlayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz endorfin yani mutluluk hormonu salgılıyor. Kendinizi çok daha iyi hissedip stres faktörünüzü azaltabilirsiniz hem de kilo vermenize yardımcı olur.

Okumalısınız: Hurmanın anne ve bebekler için faydaları nelerdir? 

Doğum sonrası kilo verme sürecinde ruhsal sağlıkta çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu olmaya odaklanın. Tüm bunların dışında hayattan da beslenmeyi ihmal etmeyin.

Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBebeğin idrar yolu enfeksiyonu olduğu nasıl anlaşılır?
Sonraki İçerikCovid-19 ses kısıklığı da yapıyor!
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın