Bebeğin idrar yolu enfeksiyonu olduğu nasıl anlaşılır?

0
1800
Bebek idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Bebek idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir? Bu durumun tespiti nasıl yapılır? Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serpil Can anlattı, konuyla ilgili ebeveynleri bilgilendirdi.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

• Daha önce sakin, huzurlu, iyi beslenen bebeğiniz birden bire değiştiyse,
• Memeyi ya da biberonu reddediyorsa, ek gıdaya olan hevesini kaybetmişse,
• Verdiğiniz besinleri bulantıyla birlikte kusarak çıkarıyorsa,
• Ateşi varsa,
• Huzursuz, huysuz, hep ağlamaklı bir hali varsa,
• İdrarında renk ve koku değişikliği fark ettiyseniz,
• Sık sık, az az ve ağlayarak idrar yapıyorsa,
• Kilo alımında duraklama olmuşsa,
• Ikınıyor, karnı ağrıyor, bacaklarını karnına toplayarak ağlıyorsa,
• Bu durumun öncesinde de kabızlık sorunu yaşıyorduysa,
• Yenidoğan döneminde görülen sarılık durumu bebeğiniz birinci ayını doldurmuş olmasına rağmen devam ediyorsa,
• Ailede ya da bebekte böbrek taşı öyküsü varsa bebeğiniz idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilir.

Yaşı daha büyük, tuvalet alışkanlığını kazanmış çocuklarda fark edilmesi nispeten daha kolay olan idrar yolu enfeksiyonları bazen iki yaş altı çocuklarda sinsi ve sessiz seyredebilir.

Kız çocuklarında daha sık görülüyor

Burada en sık görülen bakteriyel ajan dışkıda yer alan koli basili dediğimiz bakteridir. Bu nedenle bezlenen çocuklarda, özellikle de genital anatomik yapıları nedeniyle kız çocuklarında daha sık görülür. Alt temizliğinin sık sık ve dikkatlice önden arkaya doğru yapılması, küvette durağan suyun içinde yıkamak yerine akan suyun altında banyo yaptırılması, genital bölgede oluşacak pişik, sünnet derisi enfeksiyonu gibi durumların hızla tedavi edilmesi önemlidir.

Bebek ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu nasıl tespit edilir?

Genellikle ilk iki yaş grubunda sünnetsiz erkek çocukları ve daha çok da kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Tanıya gidebilmek için ilk adım detaylı öykü ve fizik muayenedir. Ardından idrar tahlili ve idrar kültürü ile tanı koymak mümkündür. Küçük yaş grubunda ilk tercih ettiğimiz yöntem genital temizlik sonrası idrar torbası takılarak 30 dakika içerisinde laboratuvara örneğin teslim edilmesi şeklindedir. Fakat bazen uygun temizlik yapılmadığında ciltten ya da dışkıdan bakteri bulaşarak test sonucunu olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlarda nadiren sondayla örnek almak ya da mesaneye enjektör ile girerek örnek almak gerekebilir. İdrar yolu enfeksiyonları tekrarlıyorsa ya da kana karışan bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde seyrediyorsa hekiminiz böbrek ultrasonu, sondalı mesane filmi gibi ek tetkikler isteyebilir. Bazen altta yatan üriner sistem yapı değişiklikleri, üriner sistem taşları, kronik kabızlık, işeme disfonksiyonları, diyabet, nörolojik işeme bozuklukları ya da parazitoz gibi durumlar olabilir.

Korunmada bol sıvı alımını sağlamak, dikkatli alt temizliği yapmak, mümkün olan en erken zamanda çocuğa doğru tuvalet alışkanlığını kazandırmak çok önemlidir.

OKUMALISINIZ: Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısı nasıl temizlenir?

Önceki İçerikHamilelikte yemek yiyememe
Sonraki İçerikDoğum sonrası sağlıklı kilo verme
Uz. Dr. Serpil Can
Biyografi D dr_serpilcan alıcı ben 3 gün önceAyrıntılar Uzman Dr. Serpil Can, 1993 Kadıköy Anadolu Lisesi mezunudur. Tıp Fakültesi eğitimini 1993 - 1999 yılları arasında Trakya Üniversitesinde tamamlamıştır. 2000 - 2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini almıştır. Ardından Van Özalp Devlet Hastanesi'nde bölgedeki tek çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak mecburi hizmetini yapmıştır. Bu süreçte yeni yataklı devlet hastanesinin kurulması için çalışmalarda bulunmuştur. 2007 - 2017 yılları arasında İstanbul Özel Erdem Hastanesinde çalışmıştır. Dr. Serpil Can 2017 Nisan ayı itibariyle Grup Florence Nightingale Hastaneleri bünyesinde Ataşehir'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak çalışmaktadır. Iki çocuk annesi 19 yıllık bir hekim ve 13 yıllık bir pediatri uzmanıdır.

Bir Cevap Yazın