Doğum şekli ve doğum yeri hakkında karar verebilmek

0
1454
Doğum şekli ve doğum yerine karar vermek
Doğum şekli ve doğum yerine karar vermek

Kadınların doğum şekli tercihlerini etkileyen faktörler nelerdir? Hamile anneler doğum şekline nasıl karar vermeli? Doğum şekline ne zaman karar verilir? Sizin için ideal doğum hangisi? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, hamile anneler için tavsiyelerde bulundu!..

Doğum bir takım çalışmasıdır

Bebekler hisseder, anlar ve hatırlar doğum deneyimleri onların kalıcı ilk anlarından biri olur. Annesinin sesi, nefesi, hareketi, doğduktan sonra duydukları, gözüne gelen ışıklar ve en önemlisi dokunuşlar… doğum yolculuğu dünyadaki yaşamını destekler.

Doğum sırasında annenin ruhsal halini anlamak önemlidir. Bir düşünün… Bir yer ki herkes size ve doğumda yapacağınız işe saygı duyuyor. Sessizce konuşuyor, yavaşça ve nazikçe hareket ediyor, içinizden geldiği gibi özgürce hareket etmeniz ihtiyacına saygı gösteriyor. Doğum sizin ve bebeğiniz için hayatınızın yolculuğudur, anne adayına güven ve mahremiyetin olduğu doğum ortamı sunmak, doğru doğum ekibiyle çalışma ve doğru doğum ortamını seçmek önemlidir.

Sizin için ideal doğum yöntemi hangisi?

Doğumunuza ilişkin vereceğiniz kararlar sizin ve bebeğinizin doğum anısını belirliyor olacak. Doğum yöntemleri hakkında bilgi alın. (Doğal Doğum, Sezaryen Doğum, Epidural Doğum, Suda Doğum, Farkındalık Haliyle Hypnobirthing Doğum) sizin için ideal doğum, hangi yöntem ve isteklerinizi mutlaka doktorunuzla konuşun, seçenekleriniz var ve onları saptamanız gerekiyor. Burada doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin. Onun desteği ve görüşü doğum vakti geldiğinde neler bekleyeceğinizi bilmeniz çok önemli olacak.

Eğer her şey normalse herhangi bir komplikasyon göstermedikçe bebeğinizi doğal yolla dünyaya getirmek en mantıklısıdır. Burada yine tercih annenindir. Birçok kadın doğumdan korkuyor çünkü yanlış bilgileri veya bilgisizlikleri, etraftan kulaklarına fısıldanan hikayeler beyinlerine korku tohumlarının ekilmesine neden oluyor. Kadın bedeni doğum yapmak için yaratılmış evet doğum zor ama insan oğlunun varoluşundan, taaa ilkel çağlardan bu yana kadınların içlerindeki güç sayesinde doğurmayı başarabildiğinden doğumun medikal bir operasyondan çok, yeni bir ruhun dünyaya geldiği bir süreç olduğunu unutmayalım. Kalbinizi dinleyin, doğumla ilgili arzularınızı değerlendirin ve seçiminizden kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun.

İlk tercihiniz doğal doğum yöntemi olsun

İlk olarak doğal yolla doğum yapma arzunuzu anlayacak bir doktor bulmanız bu yolculukta sizin için çok önemli olacak. Sonrasında doğal doğum yapılacak merkezin fiziki koşullarını görmek ile başlayabilirsiniz (çoğu hastanenin tamamen doğuma ve yenidoğan bakımına ayrılmış bir birimi vardır) Doğum odalarında tamamen sizin rahatınıza uygun birçok şey bulunmaktadır (loş bir ortam, size özel hazırlanmış kokular, müzik…) Rahim kasılması çekerken ve doğum sonrası bebeğinizle ilgilenirken size rahat bir ortam sunar. Doğumun hatırlanmaya değer, mucizesini içinde barındırır. İyi doğum enerjisi ile dolu bir atmosferde doğum yapmak daha kolay olacaktır.

Doğal doğumu destekleyen doğum ekibiyle görüşebilirsiniz. Bir kurumu ziyaret ettiğinizde size bilgi verecek hemşirenin doğal doğumu destekleyen bir hemşire olmasına dikkat edin. Mümkünse birden fazla doğum kurumunu dolaşın ve doğum ekibiyle konuşun, hastane prosedürlerini iyice öğrenin, örnek kalacağınız odayı müsaitse görmeyi talep edin size kendinizi iyi hissettirecektir. Bebeğinizi nerede doğuracağınız, doğumda hareket özgürlüğünüz olacak mı? kafanızdaki sorulara verecekleri cevaplar size bir hastanenin düşünce yapısı hakkında fikir verecektir. Gittiğiniz merkezde doğum yapmış daha önce tanıdığınız anneler var ise oranın anne-bebek dostu bir yer olup olmadığını ve doğal doğumu destekleyip desteklemediğini sorabilirsiniz. Bu tür şeyleri araştırmak için son ana bırakmamanızda fayda var. 

Doktorunuzla uyum içinde çalışacak doğumunuza girmesi için özel bir ebe düşünebilirsiniz. Ebeler doktorun olmadığı zamanlar doğal doğum yaptırabilirler. Genelde ebeler gebenin arzularını dinlemeye ve desteklemeye oldukça açıktır. Gerek evde gerekse hastanede bebeğinizin ve sizin sağlık durumunu takip eder, doğum ve doğum sonrası bakımın sağlanmasında yardımcı olurlar.

Ebe mi yoksa doula mı? 

Diğer bir seçenek ise özel bir doula ile çalışmak isteyebilirsiniz. Doğum tercihleriniz ne olursa olsun doulalar herkes içindir. Deneyimi olan kişilere danışın, doğumunuzdan önce tanışacağınız doulanızla hamilelik süresi boyunca talepleriniz hakkında konuşabilirsiniz. Doula ebe değildir. Bazı doktorlar doula ile birlikte çalışmayı istemezler. Doula adayınız ve doktorunuzla hep birlikte bir görüşme ayarlayabilirsiniz, ortak bir yol bulabilirsiniz. Doula, hamile kadınlara ve ailelere doğum süresi boyunca yardımcı olmak adına eğitim almış kişilerdir. İstediğiniz deneyimi yaşayabilmeniz için size yardımcı olurlar. İlaç dışı rahatlatıcı masaj tekniklerini kullanarak anneyi rahatlatır, nefes çalışmaları ve meditasyon yaptırarak, doğru pozisyon önerileriyle doğum süresince size cesaret verirken, ebeveynlerin hastane prosedürlerini anlamaları için yardımcı olurlar.

Özel ebe mi? Özel doula mı? Bu sizin tamamen özel ihtiyaçlarınız ve doktorunuzun tercihleri doğrultusunda şekillenen bir durumdur. Bu tür ihtiyaçları doğuma ve doğuma hazırlık eğitimlerine katılarak doğumda neler bekleyeceğiniz konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Son olarak sizinle bulunacak aile bireyleriyle de aynı dili konuşmak önemlidir. Eğer doğurmanız konusunda negatif düşünceleri olan, sizi demoralize edecek aile bireyleriniz olduğunu düşünüyorsanız, doğum anı geldiğinde bu mahrem süreci sadece eşinizle kalmak, paylaşmak isteğinizi iletebilirsiniz. Doğumun sağlıklı, pozitif ve güzel bir şekilde ilerlemesi açısından sizin için önemlidir. 

Bilgilenin, seçenekleriniz olduğunu öğrenin, doğumlarınıza sahip çıkın ve doğal doğumdan korkmayın! Unutmayın, doğumun kahramanı sizsiniz, doğum hikayeniz bebeğinizle özel kalacak.

Önceki İçerikDoğumun aşamaları nelerdir?
Sonraki İçerikKoronavirüs emziren anneden bebeğe geçer mi?
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın