Dental implant uygulamalarında doğru bilinen yanlışlar

0
765
dental implant uygulaması nasıl yapılır?

İmplant nedir, dental impant tedavisi nasıl yapılır? İmplant diş çekildikten ne kadar sonra yapılır? İmplant tedavisi yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, dental implant uygulamalarında doğru bilinen yanlışları yazdı!.. İşte dental implant rehberi!…

dental impant fiyatları 2020
Dental implant
, eksik dişlerin yerine kemik içerisine yerleştirilen yapay diş kökü görevi gören, genellikle titanyum alaşımından elde edilen vidalardır. Günümüzde eksik dişleri tamamlamada en sık kullanılan yöntemlerden olmaktadır. Bir cerrahi işlem ile yapılıyor olması çok fazla yanlış bilgi ve algıyı da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle bazı doğur bilinen yanlışları burada paylaşmak istedim;

İmplant işlemi ağrılıdır.

İmplant işlemi öncesinde lokal anestezi yapıldığı için işlem sırasında ağrı duyulmamaktadır. Her hangi bir sebeple ağrı duyulması söz konusu olur ise işlem hemen durdurularak anestezi eklenebilmektedir. Dolayısıyla ağrı korkusu, gereksiz yere bir stres yaşanmasına neden olmaktadır. Oysa ağrıyarak bir implant işleminin devam ettirilebilmesi mümkün değildir.
dental implant komplikasyonları

İmplant için diş çektirdikten sonra aylarca beklemek gerekmektedir.

Aylarca beklemeye günümüzde pek gerek kalmamaktadır. Artık immediate implant (anında implant) uygulamaları ile diş çekimi sırasında kemik yeterli ise aynı anda dişi çekilen birey koltuktan kalkmadan çekim boşluğunda gerekli hazırlık yapılarak implant uygulanabilmektedir.

İmplant operasyonu sonrasında çok ağrı olmaktadır.

Hayır. Operasyon öncesinde ve sonrasında doktorun belirlediği ve gerekli gördüğü zamanlarda ve miktarlarda ilaçların kullanılması ile ağrı durumu kontrol edilebilmektedir. Gebellikle işlemden 2 gün kadar sonra ağrı kesici kullanmaya gerek kalmamaktadır.
dental implant forum

İmplant yapıldığında implant üstü protez takılana kadar (ortalama 3 ay) dişsiz kalınmaktadır.

Her zaman doğru değildir. Günümüzde implant uygulamaları sırasında implantın kemik içerisindeki sıkışma değerleri ölçülmektedir. Bu ölçüm değerlerine göre yeterli sıkılık sağlanması durumunda işlem sonrasındaki 1-7 gün içerisinde implant üzerine diğer tüm şartlar da sağlanıyor ise geçici bir diş yapılabilmektedir.

İmplant işlemi sonrasında yüzüm çok şişecek ve moraracak.

Herkes için geçerli değildir. İmplant işlemi bir cerrahi operasyondur ve bir iyileşme süreci olmaktadır. Dolayısıyla herkes için aynı şartlarda bir iyileşme olmamaktadır. Bazı bireylerde hiç şişlik olmaz iken bazı bireylerde çok fazla olabilmektedir. Gerekli ilaçlar kullanılarak bu süreç genellikle 7-10 günde azalarak geçmektedir. Bazı ilaçlar ile şişlik, morarmanın önlenmesi ya da daha az olması sağlanabilmektedir. Ancak bu ilaçlar standart her implant işleminde işleminde kullanılan ilaçlar değillerdir. Doktor önerisine göre kullanılmaktadırlar.
dental implant diş fiyatları

Pahalı implant sorunsuzdur.

İmplant işleminin her cerrahi işlem gibi riskleri vardır. İmplantın kaybedilmesi yani implantın kemik ile bağlantı kuramaması (kaynaşamaması) da bu risklerdendir. Ancak Yeterli kemik olması halinde implant işlemi tekrarlanabilmektedir. Pahalı olması ya da uygun olması bu risk üzerinde bir etki yaratmamaktadır. Bu nedenle markadan çok hekime güvenmek önemlidir. İmplant operasyonunu yapan hekimin deneyimi, bilgisi işlemin başarı şansını etkileyen faktör olmaktadır. %100 başarı diye bir başarı tıbbın hiçbir cerrahi işleminde yoktur tabi ki. Hekimin önerileri doğrultusunda implant seçimini ve planlamasını yapmak en sağlıklı sonucu verecektir.

Bu nedenlerle implant operasyonundan kaçınan, eksik dişi olan bireylere hekimleri ile aklındaki soruları detaylı konuşup korkularını aktarmalarını öneririm. Fısıltı gazetesinden değil de hekimden alacağınız bilgileri öğrenerek karar vermek daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

Önceki İçerikGebelik belirtileri nelerdir, ne zaman başlar?
Sonraki İçerikOtizmli çocuklar için eğitim yöntemleri
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın