Çocuklarınıza iç çamaşırı kuralını öğretin

0
1546

İç çamaşırı kuralı Avrupa Konseyi’nin çocuklara karşı cinsel şiddeti önlemeyi hedefleyen ‘Beşte Bir’ kampanyasının bir parçası. Yaklaşık her 5 çocuktan biri cinsel şiddete maruz kalıyor; buna cinsel istismar da dâhil. Anne baba ve bakıcıların, çocuklara, vücutlarının hangi kısımlarına başkalarının dokunamayacağını, böyle bir durumda nasıl davranmaları ve kimden yardım istemeleri gerektiğini açıklamalarında yardımcı olacak basit bir kuraldır. Aynı zamanda çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğunu, iyi ve kotu sırların ve iyi ve kotu temas türlerinin olduğunu anlatmaya yardımcı olur.

Vücudun  sana ait

Çocuğunuza kendi izni olmadan hiç kimsenin vücuduna dokunamayacağını öğretin. Erken yaşta cinsel organların ve vücudun diğer kısımlarının gerçek adlarını kullanarak iletişim kurarsanız neye izin vermemeleri gerektiğini daha rahat anlayabilirler. Çocuklar sevdikleri bir insandan gelse bile bedensel teması reddetme hakkı olduğunu bilmelidir. Ona birini öpmesini ya da birinin onu öpmesine izin vermesini söylemeyin! ‘Hadi git de amca seni bir öpsün. ‘YOK!

İyi – kötü bedensel temas

Çocuklar uygun olan ve olmayan bedensel teması her zaman ayırt edemez. Burada iç çamaşırı kuralını öğretmek önemlidir. Çocuğunuza vücudunu iç çamaşırı ile kapatan bölgelerine (göğüs, bacak arası, popo) ve dudaklarına hiç kimsenin dokunmaması gerektiğini anlatın. Kendisinin de bir başkasının özel bölgelerine dokunmaya ya da bakmaya izni olmadığını öğretin. Böyle bir durumla karşılaştığında HAYIR demesi konusunda tevsik edin.

İyi – kötü sırlar

İstismarcı gizliliği kullanır. Çocuğunuza kendini kotu ve rahatsız hissettiren, onu üzen ve endişelendiren tüm sırların kotu sır olduğunu anlatın. Hemen güvenlik çemberindeki bir yetkiliyle paylaşması konusunda destekleyin.

Önlemek ve korumak biz  yetişkinlerin sorumluluğudur

İstismara uğrayan çocuklar utanç, korku ve suçluluk hissediyor. Yetişkinlerin tabulardan arınması ve her konuda çocuklarını dinlemeye ve onlara yardım etmeye hazır olduğunu göstermesi gerek! Hem toplumsal hem ahlaki hem de yasal düzlemde mağdur olanı korumak yetişkinlerin sorumluluğudur! Mağdurun yardım talep etmesi için yetkilileri aramak için topluma ve yasalara güvenmesi gerekir!!!

Güvenlik çemberi oluşturma

Çocuğunuzla birlikte güvenebileceği ve ona yardım edebilecek kişilerden oluşan bir güvenlik çemberi oluşturmalısınız. Bu çemberde aile bireylerinden biri, güvenebileceği aile dışı bir yetişkin, öğretmeni, doktoru, polis görevlilerinin olduğunu netleştirmelisiniz. Çocuğunuza yukarıda saydığımız durumlardan biriyle karşılaştığında zaman kaybetmeden güvenlik çemberindeki kişilerden birine bunu anlatması konusunda destek olmalısınız.

  • Eğer öğretmez ve desteklemezsek çocuk susar
  • Ne çocuk sussun ne de yetişkin!

İç çamaşırı kuralıyla ilgili bilgileri verdikten sonra çocuğunuzla birlikte “Kiko ve El” hikâyesini okuyabilir ve konuştuklarınızı pekiştirebilirsiniz. Düzenlenmiş metin haline internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kiko ve El hikâyesiyle çocuklara güvendiği, onun bakımını sağlayan kişilerin bile iç çamaşırı bölgesine dokunmasına izin vermeme hakki olduğunu ve hayır diyebilmenin önemini gösteriyoruz.

Kiko ve El‘i okuduktan sonra çocuklarınıza ‘Biri senin iç çamaşırı bölgene dokunmak isterse ne yaparsın?’ diye sorun ve var gücüyle HAYIR demesi için destekleyin.

Bir Cevap Yazın