Çocuklarda teknoloji bağımlılığına dikkat!

0
793
Çocuklarda teknoloji bağımlılığına dikkat!
Çocuklarda teknoloji bağımlılığına dikkat!

Covid-19 salgını ile birlikte eğitim alanında zorunlu dijitalleşmeye geçildi. Henüz bu konuya hazırlıklı olmayan eğitim sektörü yöneticileri apar topar eğitim müfredatını dijitalleştirmek için kolları sıvadı. Ancak altyapı problemleri ve beraberinde bilgisayar başında geçen uzun ders saatleri çocukların sağlığını tehdit etmeye başladı. 

Konu ile ilgili olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan aileleri ve yetkilileri uzaktan eğitim döneminde teknoloji bağımlılığı ve çocuklara zararları ile ilgili aileleri uyardı! 

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan

Teknoloji bağımlılığı ve radyasyon maruziyetine dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, online eğitim döneminde çocukların teknoloji bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, şunları söyledi: “Bütün dünyada pandemi ilan edilmesiyle birlikte eğitim de artık online olarak devam ediyor. Çocuklar uzun saatler bilgisayar karşısında ve bu durum biz çocuk doktorlarının çocuk sağlığı açısından onaylamadığımız bir uygulama. Online eğitim sürecinde uzun saatler ekrana maruz kalan çocuklar teknoloji bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Henüz 10 yaşına bile gelmemiş her 3 çocuktan 2 sinin elinde telefon veya tablet veya bilgisayar var. Bu teknolojilerin aşırı kullanımı hem teknoloji bağımlılığı açısından risk, hem de wireless gibi kablosuz ağlar radyasyon yaymakta. 

Ayrıca saatlerce ekran başında ders dinleyen çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal sağlık problemleri görülebilir. Örneğin yapılan bilimsel araştırmalarda; radyasyona maruz kalan böcek ve kuşlarda birçok sağlık problemleri saptanmıştır. Çocuklarda da aşırı bir şekilde elektronik aletlere maruz kaldıklarında birtakım sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Bu risklerden biri de ışın ve MR zehirlenmesidir. Işın ve MR [elektromanyetik radyasyon] zehirlenmesinin klasik belirtileri şunlardır: Burun kanamaları, baş ağrısı, göz ağrıları, göğüs ağrıları, mide bulantısı, yorgunluk, kusma, kulak çınlaması, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar ve kalp ağrısı. Bu durumu olan çocuklar üzerinde durulması ve takip edilmesi gereken çocuklardır.

Bu cihazların kullanılması bağımlılığı ile birlikte riskleri de artıracaktır. Bilgisayar ve teknoloji bağımlılığı herkes tarafından bilinmekte bu konuda dersler minimize kısa sürede tamamlanıp, çocuğun aktif çalışma süresi artırılmalıdır. Günlük 6 saatlik uzaktan eğitim ve devamında offline saatlerle daha da maruziyet süresini artıracaktır. 

Diğer taraftan yakın zamanda ülkemizde de hayata geçecek 5G teknolojisi ile birlikte çocuklar daha fazla radyasyona maruz kalacak ve yakın gelecekte çocuk sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmamız söz konusu olabilecektir. 

Bir Cevap Yazın