Çocuklarda merak duygusu ve dikkat edilmesi gerekenler

0
1096
Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?
Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?

Çocuklar bebeklik dönemden itibaren öğrenmeyi ilk olarak izleyerek gerçekleştirir. İzleyerek öğrenen bir çocuk gözlemlediklerini fiziksel uygunluğuna bakmaksızın denemek ister. İşte bu nokta da gelişen merak duygusuyla beraber ev kazaları beraberinde gelebilir. Çocuğun merak duygusunu dolayısıyla öğrenmeyi engellemeden nasıl kontrol altına alabilir çocuğunuzu ev kazalarından koruyabilirsiniz. Uzman Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu, çocuklarda merak duygusunu ve ailelerin dikkat etmesi gerekenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Öğrenmeye ilk adım; MERAK!  

“Merak duygusu gelişimin sağlıklı olduğunun göstergesidir.”  

Merak duygusu, çocuk gelişiminde önemli bir noktadadır. Merak duygusu keşfederek öğrenmenin temelidir. Sağlıklı gelişimin bir parçası olan merak duygusu bebeklik döneminden itibaren kendini göstermeye başlar. Yaşamın ilk yıllarında bebekler her bulduğu nesneyi ağzına götürür ve çoğu zaman bebeğin acıktığını ve yahut beslendiği halde doymadığını ebeveynler düşünebilir.

Halbuki bebekler de merak duygusundan dolayı nesneleri ağızlarına götürerek, çevreyi tanıma isteklerinden keşfetmek duygusundan kaynaklanmaktadır. Çünkü  bu dönemde ağız, bebekler için çok önemli bir organdır ve dış dünyayı bu  organları sayesinde keşfetmeye çalışırlar.  

Okul öncesi dönemde merak duygusu en fazla kendini hissettirdiği bir dönemdir. 3-6 yaş sınırını kapsamaktadır. Çocuğun el, kol ve bacaklarını dengeli  bir şekilde kullanabildiği ve kontrol ettiği bu dönemde çocukların ilk yaptıkları  keşif boylarının yetiştiği yerlere uzanmak olmaktadır. Önceden eliyle işaret  ederek istediği bir nesneyi alamama ihtimali varken bu dönem içerisinde gelişen kaba motor ve ince motor kaslarıyla desteklenen merak duygusu artık eliyle göstermek yerine kendi imkanlarıyla ulaşarak merakını giderebilir.

Evin içerisinde keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok şey vardır ki; çocuk evin içerisinde  sürekli oradan oraya koşup; konuşma becerisiyle beraber de ebeveynlerine  sorular sorarak keşfetme sürecinde en üst noktaya ulaşır.  

Ne kadar yaramaz ve hareketli bir çocuk etiketlemesi yapmadan önce bu  durumun belki de merak ve keşfetme duygusunun giderilmesi olduğunun farkında olunması gerekmektedir.

Mesela çocuk, oyuncak arabasına zarar vermek için arabasının tekerleğini çıkarmış değil; tekerleklerini çıkardığı zaman  ne olduğunu görmek istediği için oyuncağını bozmuş olabilir. Yahut bazen  ebeveynlerin çocuklarının çok soru sormasından ettiği şikâyet bir merak ve keşfetme yöntemi olabilir. Çocukların merak duygularını gösterme şekilleri de  her çocuk gibi özel ve farklıdır.  

Merak duygusu hayatın her döneminde vardır. Okul döneminde çocuğun ilgi  duyduğu derste daha başarılı olmasının nedenlerinden biri de budur; merak ettiği için öğrenmeye hevesli olmasıdır. Çocuğun ilgi ve yeteneklerine merak ve keşfetmeye hevesli olduğu noktalarda daha başarılı sonuçlar elde etmesini  sağlamaktadır. 

Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?
Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?

“Merak duygusunun dozunda ve kontrollü olması sağlanmalıdır.”  

Ebeveynlerin çocukların merak duygusunu desteklemesi ya da engellemeleri, çocuğun merak duygusunun artmasında veya azalmasında oldukça etkili bir  belirleyicidir. Ebeveynlerin çocuğun merakını söndürmemeleri ve küçümsememesi gerekmektedir. Fakat, desteklemenin yanında merak duygusunda bir denge de gözetmelidirler.

Merakın söndürülmemesi gerektiği gibi, aşırısına da yol açılmaması gerekir. Çocuğun merak duygusunun dozunda ve kontrollü olması sağlanmalıdır. Ev içerisi çocuğun keşfetme döneminde yaşanacak olası kazalara karşı ona göre ayarlanması merak duygusunun  kontrollü olmasına çözüm olarak önerilebilir. Merak duygusunun dozunda ve kontrollü olması sürekli bir şekilde dokunmamaları ve yapmamaları konusunda sürekli uyarılması değildir .  

Ev ortamında merak duygusu nasıl kontrol edilmelidir?

Öncelikle ev ortamında çocuğun keşfetme döneminde tehlike ve zarar  verebilecek nesneler/ eşyalar ortadan kaldırılmalıdır. Ev ortamı çocuğun gelişim  dönemi göz önüne alınarak daha güvenli hale getirilmelidir. Çocuk sadece  merak ediyor diye bıçağı almasına ya da prizi merak ediyor diye prizle  oynamasına izin verilmemelidir. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar için  tehlikeli eşyalar ulaşamayacağı yerlere koymasında fayda vardır.

Çocuğun  merak duygusunu sürekli tehlikelerden sakınmaya alternatif olarak mesela  çocuğun ulaşabileceği yerlere çocuğa uygun eşyalar koyabilirsiniz. Çocuğa zarar  vermeyecek keşfetme duygusunu destekleyecek şekilde ev ortamını  düzenlemeniz kontrollü keşifte önemli bir husustur.  

Peki ama ortadan kaldırma ya da yerini değiştirme imkanı olmayan durumlarda  ne yapılmalıdır? 

Ortadan kaldırma ya da yerini değiştirme imkanı olmayan durumlarda ise  çocuğun tehlikeli olduğunu anlamasına yardımcı olabilecek ifadeler  kullanılmalıdır. Ebeveynler genelde ‘hayırrrrr’ diyerek çocuğa tehlikeleri  anlatmaya çalışır. Fakat çocuğun ‘hayır’ kelimesini duyması bir anlık  duraksamasına; sürekli duyması ise hem hayır’ın etkililiğini yitirmesine, hem de  bu kelimeye tepki geliştirmesine neden olabilmektedir. Hayır’ların çok olması  ebeveyn çocuk ilişkisindeki problemleri ortaya çıkarmaktadır.  

Tehlikeli ve zararlı durumlara için ‘hayır’ kelimesini kullanmak yerine çocuğun  anlayabileceği kelimelerle anlatılması ve çocuğun dikkatini farklı yöne çevirmek olmalıdır. Özellikle küçük yaştaki çocukların dikkatini farklı yöne çevirmek daha kolaydır. Çocuk tehlikeli bir nesneye yöneldiği zaman ebeveyni farklı bir  davranışa ya da nesneye yönlendirerek ilgisini dağıtabilir.

Çocuğunuza  tehlikeleri anlatabilirsiniz. Neden müsaade etmediğinizi çocuğunuzun  anlayabileceği kelimelerle ifadelerle çocuğa anlatmak zamanla çocuğun  tehlikelere karşı daha dikkatli olmasını sağlayacaktır. Fakat sürekli ‘yapma/hayır/dur’ denilerek engellenen çocuk merak duygusunu bastıracak ve yasaklar daha cazip hale geleceği için ebeveyninin gözünün içine baka baka ya da gizlice yapma ihtimali artacaktır. Çünkü neden tehlikeli olduğunu sorusunun cevabını alamamıştır çocuk ve öğrenmenin tek yolu denemektir.

Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?
Çocuklarda merak duygusu nasıl gelişir?

Çocuğun merak duygusunu nasıl geliştirebiliriz?  

Merak duygusu her yaşta çok önemlidir. Merak çocukların daha hızlı  öğrenmesini, çözüm odaklı olmalarını, empati yeteneklerinin gelişmesini ve  çevrelerine karşı daha bilinçli bireyler olmasını sağlamaktadır.  Soru sormak merak duygusunun bir aracıdır. İlk adım sorular karşısında sabırlı  olmak ve bilmediğinizi hissettiğiniz zaman çocuğunuzu geçiştirirerek değil  beraber araştıralım mı diye teklif ederek merak duygusunu desteklemelisiniz.  

Merak duygusu okula başlayınca ne de olsa giderilir diyerek düşünmeyin.  Çocuğunuzun öğrenmesini keşfetmesini erteleyip bir kalıba sokmayın. Küçük  yaşta merak duygusunu beraber keşfetmenin destekleyin. Örneğin, doğa gezisi,  akvaryum gezisi, hayvanat bahçesi gezisi ile çocuğunuzun doğaya dair sorularını  alternatiflerle beraber keşfedin.  

“Çocuk büyütürken evi temiz tutmak, kar hala yağarken kapının önünü  temizlemek gibidir. Phyllis Diller”

Ev dağılacak ve pislenecek diye çocuğunuzu  sürekli engellemeyin. Sadece sınırları çerçevesinde çocuğunuza bir şeyleri  yapması için izin verin. İnce motor veyahut kaba motor becerilerinin tam  gelişmemiş olmasından kaynaklı sakarlıklarını çocuğunuzu küçümseyecek ve  özgüvenini zedeleyecek şekilde tepki vermeyin.  

Çocuklar ebeveynlerinin aynasıdır. Sizlerin de meraklı olması ve merakınızı  gidermek için araştırma yapmanız çocuğunuzun gelişimi için önemli bir  detaydır.  

Sağlıklı bir iletişim çocuğunuzun her gelişim basamağında çok önemlidir. Anne  karnında başlayan iletişim çocuğunuzun her döneminde devam etmelidir; bu  çocuğunuzun kendini daha güvende hissettirecektir. 

Çocuğunuzu ertelemeyin; anlayabileceği kelimelerle çocuğunuzla konuşun,  çocuğunuzu geçiştirmeyin ve bu ne saçma sorular ne kadar meraklısın gibi kendini  kötü hissedeceği ifadeler kullanmayın. Sağlıklı bir iletişim sağlıklı ebeveyn  ilişkisinin temelidir. 

 

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikBebekler için bezelye çorbası nasıl yapılır?
Sonraki İçerikKaşıntınızın sebebi uyuz olabilir mi?
Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu; Online olarak danışanlarıma Aile Danışmanı olarak hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimden sonra mesleki ve kişisel gelişimime katkı sağlayacak bir çok eğitim aldım ve projelerde bulundum. Aile Danışmanı olarak eğitimlerim doğrultusunda danışanlarımın ihtiyaçlarına yönelik farklı terapi yöntemleri kullanarak yetişkin, ergen,çocuk ve aile terapileri yapmaktayım. Evlilik ve sağlıklı aile konusuna dair merak edilen birçok sorunun yanıtını hem teorik hem de pratik yapılabilecek nitelikte için de etkinliklerle Evliliğe ve Aileye dair bir çok soruya farkındalık kazanılmasını sağlayacak klavuz niteliğindeki “Evlilik” (2019) kitabının yazarıyım. Aynı zaman da yerel, ulusal ve uluslararası yayınlarda aile ve çocuk konuları merkezinde mutlu aile; mutlu çocuk; mutlu toplum bilincinde yazılar yazmaktayım. Eğitimime Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans ve İstanbul Üniversitesi “Çocuk Gelişimi” bölümünde 2. Lisans eğitimime devam etmekteyim. Atatürk Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Cinayetleri ve Olayları Üzerine Basında Yer Alan Haberlerin Analizi” sosyo-kültürel bir araştırma projesi yürüttüm. www.doktortakvimi.com üzerinden aktif olarak Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk ailelerine yönelik aile ve çocuk konularında aile eğitimleri, seminerler ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aldığım Eğitimler • Atatürk Üniversitesi ;Sosyoloji Bölümü • İstanbul Üniversitesi ;Çocuk Gelişimi Bölümü • Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans • Atasem Atatürk Üniversitesi “Aile Danışmanı Sertifikası” • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Evlilik Öncesi Eğitim” • Atatürk Üniversitesi “Pedagojik Formasyon” • Erzurum Hizmet İçi Eğitim Merkezi “Rehber Öğretmen Sertifikası • Haliç Üniversitesi “NLP Uzmanlığı” • Haliç Üniversitesi “Yaşam Koçu” • Gebze Teknik Üniversitesi; Bilişsel Davranışçı Terapi • Internatıonal Therhappy Center Oyun Terapisi

Bir Cevap Yazın