Çocuklarda korku sorunu nasıl çözülebilir?

0
1110

Korku nedir?
Korku; üzülmek, sevinmek, kızmak gibi hepimizin hayatın genelinde yaşadığımız doğal bir duygumuzdur. Ancak korku günlük hayat alışkanlıklarımızı aksatmamıza neden olmaya başlar, yaşamsal fonksiyonları (odadan odaya geçebilmeyi, dışarı çıkabilmeyi, uçağa-asansöre binebilmeyi, uyuyabilmeyi vs.) engeller hale gelirse baş etmeyi öğrenmemiz gereken bir duygu olduğundan söz etmeye başlayabiliriz.

Çocuklarda baş edilemeyen korkular nasıl ortaya çıkar?
Korkunun ortaya çıkmasında çok şey etkili olabilir. Korkunun ne olduğunu bilmeye başlayan çocukta korkma davranışı görülmesi oldukça normaldir. Çocuklar, büyürken anne ve babalarını daha sonra da yaşadıkları sosyal çevredeki insanları gözlemlerler. Onların olaylar karşısında neler yaptığını taklit ederek hayatı öğrenirler. Yaşadığı bir durumdan sonra anne endişeli bir tutum sergilerse bu davranış çocukta negatif etki yaratabilir. Arkadaşlarından, öğretmenlerinden, televizyon ve bilgisayar oyunlarından da gördüklerini model alabilir. Büyüdüğü ortam fazla korumacıysa çocuk farklı ortamlara girmekten çekinebilir ve farklı şeyler denemekten korkmaya başlayabilir. Tüm bu faktörlerin yanı sıra erken çocukluk döneminde yaşadığı birçok deneyim korkuların gelişmesine neden olabilir.

Sık rastlanan çocukluk korkuları nelerdir?
• Yabancılara karşı duyulan korku.
• Hayalet, canavar gibi hayali kahramanlar yüzünden yaşanan korku.
• Karanlık korkusu.
• Anne babayı kaybetme korkusu.
• Arkadaşları tarafından dışlanma korkusu.
• Yalnız kalma korkusu.
• Kalabalık içine girme korkusu.
• Okul korkusu.

Korkular çocuk büyüdükçe değişiyor mu?
cocuk korku

 

 

 

Çocuğunuz korktuğunda nasıl davranmalısınız?
1-Zorlamayın: Çocuklar bazen korktukları durumlar hakkında konuşmak istemeyebilir. O konuşmak isteyip hazır olduğunda; yanında olduğunuzu, onu dinleyebileceğinizi belirtip konuşmaya zorlamamak daha doğru olacaktır.

2- Güven verin: Öncelikle onu dinlemek ve birlikte daha fazla zaman geçirmek çocuğun korku ile mücadele gücünü arttıracaktır. Korktuğu durumlar ile alakalı kafasında yanlış kurguladığı senaryoları değiştirebilmek için sakin ve keyifli zamanlarınızda korkulan durumlara dair bilgilendirmek olumlu etki sağlar.

3- Çocuğunuz anlaşıldığını ve yanında olduğunuzu hissetmeli: Aslında en önemli şey, çocukla empati kurabilmek. Bu yüzden korkusu olan bir çocuğu yargılamamak, eleştirip daha kötü hissetmesine neden olmamak gerekiyor.

4- Korkuları istemeden de olsa pekiştirmeyin: Çocuklar kötü niyetli olmadan anne babalarının yanlarında olduğu zamanları gözleyip bunu kullanabilmektedir. Korkularında sürekli yanında olmak yerine korkusunu aşması için destekleyebilirsiniz. Tek başına uyumaktan korkan bir çocukla sürekli birlikte uyuyarak bu durumu pekiştirmesine neden olmaktansa, uyuyana kadar başında kitap okuyabilirsiniz.

5- Çocuğunuzu ciddiye alın: Bizim yaşantımızda ufak korkular ufak korku olarak hissedilirken; çocuk dünyasında bize göre ufak görülen bir korkunun anlamı ve yeri çok büyük olabilir. Bazen büyükler, çocukların korkularını hafife alabiliyor. Ciddiye alınmama duygusu çocukların ruhsal dünyasında yıkıcı etkilere neden olabiliyor. Anlayın, yanında olun ve onu ciddiye alın.

Anne-Babalar neler yapabilir?
İlk adım olarak çocuğun korkusunun kaynağı bulunmaya çalışılmalıdır. Korkunun kriz anları geçtikten sonra sakinleştiğinde bu konuyla ilgili sohbet edebilir, ondan duygularını anlatan resimler yapması istenebilir. Böylelikle korku duygusu ile yapabileceği kadar baş etmeye başlayacaktır.

Masallar ve hikayelerin kullanılması da oldukça etkilidir. Yaşanılan korkulu durum ile ilgili masalı yaratmayı deneyebilirsiniz. Masalda çocuğunuzla aynı korkuyu yaşayan kahramanın başından geçenleri dinlerken, aslında çocuğunuzun baş etmeye dair ipuçlarını da içselleştirmesine yardımcı olmuş olacaksınız. (Tabi ki öncelikle çocuğunuzun masalı dinlemeye hazır olması gerekiyor.)

Korktuğu kavramların eğlenceli yönlerinin bulunup onlarla dalga geçmesi sağlanabilir. Örneğin korktuğu kahramanın resmini çizdirip süsleyerek, komik bir hale sokulması gibi.

Çocuğun değişik ortamlara girmesine, farklı kişilerle olmasına ve çevreyi tanımasına izin vermek önemli. Çok fazla koruyucu ebeveynlik olmadan deneyimlerini arttırmasına ve bireyselleşmesine yardım edilebilirsiniz.
Sadece korku değil aslında çocuklarda gözlenen birçok uyumsuzlukta, çocuğun kendi duygularının farkında olması ve onları ifade edebilmesi en önemlisidir. Çocuğunuza model olarak duygularını ifade etmesinde ve tanımasında yardımcı olabilirsiniz. Duygularının farkında olan çocuğun onlarla baş edebilmesi kolaylaşır.

Ne zaman uzman desteğine ihtiyaç vardır?
Hepimiz insan olarak bir şeylerden korkuyoruz ve bu duygu çok normal; fakat korkuların çocuğun yaşam aktivitelerini engellediğini anladığımız zaman bir uzmandan destek alma zamanı gelmiş demektir.

Önceki İçerikÇocuklara cinsellik nasıl anlatılmalı?
Sonraki İçerikAşı reddi çocukların sağlığını tehdit ediyor!
Psikolog Şeyla İbrahimoğlu Delen
İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümünü %100 bursla bitirdim. Yine aynı üniversitede Halkla İlişkiler Yandal Programı’nı tamamladım. Halen Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümün ile eğitimime devam etmekteyim. Uzmanlığımı İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nörobilim Yüksek Lisans Programı’nda yaptım. Çeşitli anaokullarında, okulların rehberlik servislerinde ve danışmanlık merkezlerinde psikolog olarak görev aldım. Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği 4 (WISC-4), WISC-R, Denver 2 Gelişimsel Tarama Testi, Stanford Binet Zeka Testi, MOXO; Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite-Dürtüsellik-Zamanlama Testi, Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri (AGTE), Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, Peabody Resim Kelime Testi, Çocuk değerlendirme testleri, Nöropsikolojik Değerlendirme gibi testlerin uygulama ve değerlendirme eğitimlerini tamamladım. “Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Bilişsel Davranışçı Tekniklerle Oyun Terapisi”, “Boşanma Danışmanlığı”, “Aile Danışmanlığı”, “Eğiticinin Eğitimi”, “Prep Okumayı Geliştirme Programı”, “Dikkat Eksikliğinde Rehabilitasyon” eğitimleri aldım. Çocuklarda gelişim takibi, kaygı problemleri, dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü, şiddet davranışları, öfke kontrolü, sosyal becerilerde yetersizlik, sınav kaygısı, okul korkusu, uyku-beslenme-tuvalet alışkanlığı danışmanlığı, tikler, korkular-fobiler, ailelere etkin ebeveynlik becerileri kazandırma eğitimleri, boşanma danışmanlığı ve aile danışmanlığı konularında çalışmaktayım.

Bir Cevap Yazın