Çocuklarda inmemiş testis nedir, nasıl tedavi edilir?

0
990
Çocuklarda inmemiş testis nasıl anlaşılır?
Çocuklarda inmemiş testis nasıl anlaşılır?

Çocuklarda inmemiş testis nedir, nasıl tedavi edilir? İnmemiş testis nasıl anlaşılır? İnmemiş testis ameliyatı ne zaman yapılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Kaygısız, inmemiş testis tedavisi konusunda merak edilenleri yazdı!..

İnmemiş testis nedir? 

İnmemiş testis; erkek bebeklerin testislerinin torbalarında olmamasıdır. Testislerin vücudun dışında yerleşmeleri, vücut sıcaklığından 2-4 derece daha düşük olmasını sağlayarak testislerin gelişimi ve normal işlev görebilmesi açısından önemlidir.

Erkek bebeğin anne karnındayken gelişimi sırasında, testisler karın boşluğunda böbreklerin alt seviyesinde oluşarak, gelişiminin devamında gebeliğin 7. ayından itibaren; hormonal, genetik, nörolojik etkiler ile kasık kanalından geçerek, torbalara yerleşirler. 

Erkek genital bölgesinin en sık doğumsal anomalisi inmemiş testistir. Bebeklerin çoğunluğunda doğumda testisler torba içine yerleşimini tamamlamış olur. Zamanında doğan bebeklerin %3-5 ‘inde testisleri torbada değildir. Bu bebeklerin %1 ine müdahale gerekir. Prematüre bebeklerde ise inmemiş testis oranı %30-35 tir.

İnmemiş testis nasıl teşhis edilir? 

İnmemiş testis doğum sonrası bebeğin muayenesinde doktor tarafından değerlendirmesinde kolaylıkla saptanabilmektedir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk cerrahisi uzmanları tarafından birlikte takibe alınmalıdır.

Tek taraflı veya çift taraflı olabilir. İnmemiş testis olgularında; testis kasıkta kanal içinde, karında olabilir, hormonal veya genetik sebeplerden dolayı hiç gelişmemiş olabilir. Eğer muayenede kasıkta veya torbada testisler saptanamadıysa, ultrasonografi ile karın içi ve kasık bölgesi taranır. Bu görüntüleme yöntemi ile de saptanmazsa MR (manyetik rezonans) veya laparoskopi (kapalı karın ameliyatı) gibi görüntüleme ve hormon, genetik tahliller ile ileri tetkik ve araştırma yapılır.

İnmemiş teşhis nasıl tedavi edilir? 

İnmemiş testis olgularının 6 ay-1 yaş arası ameliyat ile torbalarına indirilmesi gereklidir. Ameliyat yapılmaması durumunda testisin işlev bozukluğu gelişebilir, bu da kısırlığa neden olur.  Kendi etrafında dönerek kanlanmasının bozulması sonucu hasar görme riski, ileriki dönemlerde kanser riski artar. Kasık kanalında yerleşmiş olan testis travma riski daha fazladır. Bu nedenlerle inmemiş testis olgularının ameliyat ile tedavisi gereklidir.

 

Bir Cevap Yazın