Çocuklarda baş ağrısı nasıl geçer?

0
390
Çocuğun baş ağrısı için hangi bölüme gidilir
Çocuğun baş ağrısı için hangi bölüme gidilir

Baş ağrısı çocukluk döneminde sık rastlanan bir sorundur ve genellikle birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında: stres, uyku eksikliği, aşırı uzun süre bilgisayar kullanmak, göz yorgunluğu, sinüzit, migren, enfeksiyonlar, yanlış beslenme ve dehidratasyon bulunabilir. Çocukların baş ağrısı genellikle kısa süreli ve hafif seyreder, ancak bazı durumlarda daha şiddetli ve sürekli olabilir. Bu durumlarda bir doktora danışmak önemlidir, çünkü baş ağrısının nedeni tespit edilmeli ve gerekli tedaviler yapılmalıdır. Peki çocuklarda baş ağrısı nasıl geçer?  Çocuğun baş ağrısına ne iyi gelir?  Çocuk Nöroloğu ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pınar Gençpınar, çocuklarda baş ağrısı konusunda merak edilenleri yazdı!… 

Çocuklarda baş ağrısının sebepleri nelerdir?
Çocuklarda baş ağrısının sebepleri nelerdir?

Çocuklarda baş ağrısı nedenleri nelerdir?

Baş ağrısı çocukluk çağında en sık karşılaşılan nörolojik sorunlardan biridir. Özellikle okul çağı ve ergenlik dönemindeki çocuklarda daha sıklıkla görülmektedir. Çocukta görülen baş ağrısı yakınmaları ebeveynler açısından sıklıkla kaygı verici bir durum olabilmektedir. Bu kaygı ise genelde baş ağrısının nedeninin beyindeki ciddi bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönündeki şüphelerden meydana gelmektedir. Bu nedenle de baş ağrısı çocuk polikliniklerine ve acil servislere sık başvuru nedenlerinden biridir.
Çocuklarda baş ağrısı primer (birincil) baş ağrıları ve sekonder (ikincil) baş ağrıları olmak üzere iki temel grupta değerlendirilir. Baş ağrısı boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, sinüzit, menenjit (beyin zarı iltihabı) gibi enfeksiyon hastalıkları; beyin kanaması, inme, romatizmal damar iltihabı, anevrizma gibi kafa içi damarları ilgilendiren problemlerde; beyin tümörü gibi kafa içi yer kaplayan kitle; astiğmat, miyop, hipermetrop gibi görme kusurları; kafa ve boyun travması; uzun süren açlık, kalitesiz uyku, stres gibi kötü yaşam alışkanlıkları, psikiyatrik bozukluklar; tansiyon yüksekliği gibi başka bir nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor ise sekonder baş ağrısı olarak tanımlanır. Primer baş ağrıları ise altta yatan patoloji, travma veya sistemik hastalığın olmadığı tekrarlayan veya devamlı olan baş ağrılarıdır. Çocukluk çağında en sık görülen primer baş ağrıları ise gerilim tipi baş ağrısı ve migrendir.

Okumalısınız: Çocuklarda baş ağrısının sebepleri nelerdir? 

Çocuklarda baş ağrısı nasıl tedavi edilir? 

Çocukların tedavi yaklaşımlarını da etkileyeceği için baş ağrısı nedeninin doğru şekilde tespit edilmesi son derece önemlidir. Çocukların gerçek anlamda baş ağrısı yakınmasını dile getirmesi ancak 3 yaşından sonra mümkündür. Fakat baş ağrısının süresini, şiddetini, yayılımını, tetikleyici unsurları, eşlik eden problemleri tam olarak tanımlayamayacağı için baş ağrısının tanısını ve nedenini ortaya koymada en temel basamak ailenin bu konudaki gözlemi olmaktadır. Ani ve fışkırır tarzda kusma, uykuya meyil, aşırı ağlama, huzursuzluk ve denge bozukluğu gibi belirtiler açısından uyanık olunmalıdır. Çocuğunuz gece uykudan baş ağrısı ile uyanıyorsa ya da sabah kalkar kalkmaz başı ağrıyorsa, zonklayıcı, şiddeti giderek artan karakterde bir baş ağrısı varsa, baş ağrısı yüzünden günlük aktivitelerinden kalıyor, ödevlerini yapmakta ve dersi dinlemekte güçlük çekiyor, okula gitmek hatta çok sevdiği işleri bile yapmak istemiyor, ek nörolojik bulgu eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Başı ağrıyan çocukta tedavi altta yatan nedene göre yapılmalıdır. Primer (birincil) baş ağrıları ve sekonder (ikincil) baş ağrılarının ayrımının yapılması tedaviye yaklaşımda çok önem arz etmektedir. Sekonder baş ağrısına neden olan altta yatan nedenin tedavi edilmesi durumunda baş ağrısı yakınmalarında da gerileme olacaktır. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı gibi primer baş ağrısı tiplerinde ise tedavi hasta özelinde değişebilmektedir. Bununla birlikte genel yaklaşım günlük yaşam alışkanlıklarının uygun şekilde değiştirilmesi ile başlamaktadır. Uygun miktarda sıvı tüketimi, aç ve uykusuz kalınmaması, televizyon, tablet, bilgisayar ve telefon kullanımı gibi ekran maruziyetlerinin en aza indirilmesi, stresin en aza indirilmesi gibi yaklaşımlar baş ağrısı ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltacaktır. Baş ağrısı atakları olduğunda ise hemen ağrı kesici verilmemelidir. Loş ve sessiz bir odada dinlenmesini teşvik etmek ve sadece çok gerekli durumlarda ağrı kesici ilaç vermek daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

Çocuklarda baş ağrısı genetik mi? 

Primer baş ağrılarından olan migrenin ailesel geçiş özelliği vardır. Ailesinde baş ağrısı olan, baş ağrısı yakınmasına bulantı ve kusma eşlik eden, ışıktan sesten rahatsız olan, ataklar halinde ve zonklayıcı karakterde bir saatten uzun süren baş ağrısı olan çocuklarda migren ön planda düşünülmelidir. Tekrarlayan baş ağrısı şikayetleri bulunuyor ise baş ağrısı günlüğü tutmak tanı aşamasında ve sonraki takiplerde tedavi etkinliğini izlemede büyük yarar sağlamaktadır.

Bir Cevap Yazın