Kış hastalıklarından korunmanın 4 yolu

0
630
Çocuklarda kış hastalıklarından korunma
Çocuklarda kış hastalıklarından korunma

Her yerde burun akıntısı, ateş ve öksürük. Aileler olarak genellikle soğuk ve karlı aylardan korkarız. Soğuk algınlığı, grip, RSV , boğaz ağrısı veya COVID-19 hepimizin korkulu rüyası. Peki çocuklarımızın kış boyunca olabildiğince sağlıklı kalmasına nasıl yardımcı olabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü anneleri için kış hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı!.

Çocuklarda kış hastalıkları
Çocuklarda kış hastalıkları

Kış hastalıklarından korunmak için yapabileceklerimiz

Kış mevsiminin gelmesiyle çocuklarda influenza, rsv, beta, rotavirüs, adenovirüs, meningokok etkenlerine bağlı olarak nezle, grip, zatürre, bronşit, sinüzit, ishal, menenjit hastalıklarında artış gözlenmektedir. Çocukların hava soğukken daha sık hastalanmasının birçok nedeni vardır. Virüslerin ve bakterilerin soğuk havalarda daha kolay çoğalması, çocukların bağışıklık sisteminin soğuk havada daha zayıf çalışması, kapalı alanlarda daha fazla bulunulması, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi bu nedenlere örnek gösterilebilir. Kış hastalıklarından korunmak için 4 temel yol mevcuttur.

Okumalısınız: Yenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir? 

1- Aşı ile korunma

Ekim veya Kasım ayında grip aşısı yapılması influenzaya karşı koruma sağlamaktadır. Rotavirüs aşısı ishale bağlı ağır sıvı kaybından korunmanıza yardımcı olmaktadır. Meningokok aşıları menenjit hastalığından korumaktadır. Hastanede veya sağlık ocağında eksik aşılarınız yapılmalıdır. 

Okumalısınız: Grip aşısı yaptırmalı mıyız? 

2- Hijyen ile korunma 

Kış aylarında bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken konulardan biri el temizliğidir. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretilmelidir ve gün içinde sıkça el yıkanması sağlanmalıdır. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılması gerektiği çocuklara uygun bir dille öğretilmelidir. Çocuğunuz uyanınca, yemekten önce, hayvanları sevince, eve gelince ya da tuvaletten sonra el yıkamasını alışkanlık haline getirmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da ağız temizliğidir. Çocuklara diş fırçalama eğitimi ve alışkanlığı mutlaka kazandırılmalı, günde en az 2 kez olacak şekilde dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır. Dişlerde çürük varsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Okumalısınız: Bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı? 

3- Beslenme ile korunma 

Beslenme düzensizliği bağışıklık sistemini zayıflatarak çocukların sık hastalanmasına yol açmaktadır. Düzenli beslenmek, taze sebze meyve tüketmek, doğal gıdalardan A, C, D, E vitaminlerini almak, protein yönünden et, balık, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi temel besinleri tüketmek çocukları hastalıklardan korumada önemli rol üstlenir. Bu besinleri tüketemeyen veya beslenmesi yetersiz olan çocuklar için hekim önerisi ile vitamin ve mineral desteği verilebilir. Bunların yanında bağışıklığı desteklemek amacıyla yine hekim önerisi ile propolis, beta glukan, resveratrol, kuersetin, kara mürver, afrika sardunyası, omega yağ asitleri, probiyotik içeren ürünlerden kullanılması faydalı olacaktır. Yüksek yağ ve şeker içeren cips, gofret, bisküvi, kurabiye, poğaça, börek, gazlı içecek, hazır meyve suları, işlem görmüş ambalajlı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Okumalısınız: Çocuklarda fast food beslenmenin zararları

4- Dikkat ederek korunma

Odalar belirli aralıklarla havalandırılmalıdır. Odanın nemi ayarlanmalıdır. Kuru hava solunum yolları hastalıklarını artırmaktadır. Hasta olduğu bilinen, öksüren kişilerden çocuklar uzak durmalı, yakın temas kurmamalıdır. Hastalık bulaşma riski olanların maske kullanması önerilir. Bu bilincin çocuklara erken yaşlardan itibaren kazandırılması hastalıklardan korunmada çok önemlidir. Çocuklar mevsim normallerine göre giydirilmelidir. Aşırı üşütmekten, terletmekten ve kalın giysiler giydirmekten kaçınılmalıdır. Çok kalın giydirmek terlemeye ve sonrasında vücudun soğumasına neden olmaktadır. İdeal olanı çocuğu kat kat giydirip ortam ısısına göre giysi sayısını artırıp azaltmaktır. Son olarak çocukların yaş grubuna göre yeterli uyuması sağlanmalıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında sağlıklı, mutlu, hastalıksız günler dilerim.

Okumalısınız: Kış hastalıklardan korunma yolları

Önceki İçerikÇocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?
Sonraki İçerikÇocuklarda baş ağrısı nasıl geçer?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın