Yenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir?

0
1613
Yenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir?
Yenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir?

Yenidoğan bebekler nasıl giydirilmeli? Yaz bebeği ya da kış bebeği olsun yenidoğan bebekleri giydirmek her zaman dikkat ister ve o narin tenlerini korumak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız yenidoğan bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiğini Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Yeni doğan bebek için oda sıcaklığı nasıl olmalı?

Bebekler ilk aylarda çevredeki ısı değişikliklerinden çabuk etkilenirler. Bebek için ideal oda sıcaklığının 24-26 derece arasında, nem oranının %50-60 arasında olması önerilir. Açık kapı ve pencerelerden hava akımı olmamasına dikkat edilmelidir. Bebek sobaya veya kalorifere çok yakın yatırılmamalıdır.

Klimalı odada bebek var ise dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sağlık için tehlike oluşturabilecek bazı mikroorganizmalar klima filtrelerinde birikebilir. Bu durumun bebeğinize zarar vermesine engel olmak için klima filtrelerinin temizlenmesi önerilir. Ayrıca klimanın havayı direkt bebeğin bulunduğu yere üflemediğinden emin olmak gerekir. Odanın güneş alıyor olması ve her gün en az 15 dakika havalandırılması önerilir.

Yeni doğan bebek nasıl giydirilmeli?

Yenidoğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan kumaşlardan oluşmasına dikkat edilmelidir. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebilir. Bebek için ısı kaybı sıklıkla başından olduğu için yenidoğan döneminde başı korumak önemlidir.

İlk aylarda şapka, eldiven ve çorap giydirilmelidir. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamamalıdır.

Yenidoğan bebek için kıyafet alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bebeğe kıyafet alınırken kolay giydirilip çıkarılabilmesine dikkat edilmelidir. Yakası geniş, kolları bol, önden açılan ya da her iki bacağının yanlarından düğmeli ürünler kullanılabilir. Yumuşak, az dikişli ve mümkünse üzerinde metal veya sert parçalar barındırmamasına özen gösterilmelidir.

Bebeğin cildini tahriş edecek nakış, etiket varsa çıkarılmalı, üzerine çengelli iğne, nazar boncuğu gibi cisimler takılmamalıdır. Kurdele ya da bağları olan ürünler bebeğin boynuna dolanıp boğulmaya yol açabileceği için sakıncalıdır. Tüm giysiler giydirilmeden önce yıkanıp ütülenmelidir.

Bebeklerin dolaşım sistemi yeterince olgunlaşmadığından elleri ve ayakları genellikle soğuktur. Bu sebeple üşüdüğü ense veya sırtından kontrol edilmelidir. Bebeğin hapşırması üşüdüğünü göstermez.

Bebek giydirilirken ortam sıcaklığı neden önemlidir?

Anne babalar genellikle bebeklerini nasıl giydirmeleri konusunda kararsız kalırlar ve bebeğim üşür endişesiyle tam tersi olarak gereğinden fazla giydirirler. Yeni dünyaya gelmiş bebeklerin henüz ter bezleri gelişmediği için ortam ısısı artıkça terleyemezler ve bu nedenle ağlamaları artar.

Doğumdan sonra bir bebeğin giyim şekli ortamın sıcaklığına göre ayarlanabilir olmalıdır. Yani oda sıcaklığı arttıkça bir kat azaltılabilmeli veya ısı azaldıysa bir kat artırılabilmelidir. Bebekler yetişkinlere göre bir kat fazla giydirilebilir.

Uyku esnasında bebekler soğuğa daha duyarlıdır. Bu nedenle vücut sıcaklığını uykuda kontrol etmek gerekir. Bebek uyurken üstünün örtülmesine dikkat edilmelidir. Giysileri, örtü ve battaniyelerinin yumuşak, pamuklu, tüy, toz çıkarmayan kumaşlardan olması önemlidir.

Emzirirken tutmayı kolaylaştırmak için veya bebek uyurken bebeğin kolları örtülecek şekilde gevşekçe sarılabilir. Bebeğin sıkıca kundaklanması bebeğin nefes almasını ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir.

Okumalısınız:

Yenidoğan bebek ayakkabı seçimi nasıl yapılır?
Yenidoğan bebek ayakkabı seçimi nasıl yapılır?

Ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Bebeklerin yürüyene dek ayakkabı gereksinimi yoktur ancak soğuktan korumak ya da giysisini tamamlamak için hafif ve hava geçirebilir özellikte ve tabanları yumuşak patikler kullanılabilir.

Çocuk ve yenidoğan ayakkabısı seçimi nasıl yapılır, özellikleri nasıl olmalıdır?

  • Parmaklar arasında boşluk kalabilmesi için dört köşeli olmalı.
  • Ayakların doğal hareketlerine izin verebilmesi için tabanı esnek olmalı.
  • İki-üç yaşlarında koşarken ayağından çıkmaması için bileğin üstüne kadar uzanmalı.
  • Ayağın hava almasına ve serbest hareketine olanak tanımalı, delikli ve esnek üstü olan deri, bez ya da kanvas ayakkabılar seçilmeli.
  • Topuksuz ve düz tabanlı, tabanı lastik ya da tırtıklı kösele olmalı.
  • Topuğun arkası bükülmez arkalıklı olmalı.
  • Rahat olmalı.
  • Parmakla ayakkabının önüne basıldığında boşluk olmalı.
  • Arkasında da küçük parmak girecek kadar boşluk olmalı ama yürürken topuk çıkmamalıdır.

Çocuğun ayağında kızarıklıklar olması ayakkabının küçüldüğünü gösterir. Ayakkabının içine giyilen çorap da önemlidir. Çorap hava almayı sağlayan ve teri emen yapıda olmalıdır. Sıkı çoraplar ayağın gelişimini engellerken çok büyük çoraplar da kıvrılıp çocuğu rahatsız edebilir.

Okumalısınız: Bebek ayakkabısı alırken dikkat: İlk adım ayakkabısı nasıl olmalı?

Tüm bu bilgiler ışığında bebeklerin ve çocukların sağlıklı giyinip büyümeleri dileğiyle…

Yenidoğan kıyafetleri ve ayakkabısı seçimi hakkında merak ettiklerinizi dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır?
Sonraki İçerikÇocuklardaki güneş yanığına ilk yardım nasıl yapılır?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın