Çocuklardaki güneş yanığına ilk yardım nasıl yapılır?

0
630
Güneş yanığı olmuş çocuğa ilk yardım nasıl yapılır?
Güneş yanığı olmuş çocuğa ilk yardım nasıl yapılır?

Çocuklarda güneş yanıkları huzursuz edicidir. Hem görüntü hem can yakıcı olabilir. Güneş yanığı olmuş çocuğa ilk yardım nasıl yapılır? İlk Yardım Eğitmeni Kübra Beker, çocuklarda oluşan güneş yanıklarına ilk yardımın nasıl yapılması gerektiğini Anne Bebek Kulübü için yazdı!.

Aman Güneşe Dikkat!

Merhaba bu güzel tatil aylarından güneşin altında uzun süre kalıp yanıklarla karşılaşma ihtimalimizi arttırıyoruz. Özellikle dışarı çıkarken tüm önlemlerimizi almayı unutmamalıyız. Yanıkla karşılaşıp cildimize ve kendimize zarar vermemeye dikkat etmeliyiz. 

Güneş yanığı nedir ve nasıl oluşur?

Biz yetişkinler özellikle tatillerimizde bronzluk, esmerleşmek için güneşin altında uzandığımızda, çocuklarımız deniz, havuz, kumda oyunlar oynarken ciltlerimizde kırmızılık ve acı ile karşı karşıya kalabiliyoruz.

Uzmanların da uyardığı gibi 10:00 ve 16:00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruz kalmaktan kaçınmalıyız, bu saatlerde güneşin yararından daha çok zararı olduğu dile getiriliyor.

Güneş yanığı ile karşılaştığımızda cilt tipimiz ve ne kadar güneş ışınına maruz kaldığımız önemli rol oynamaktadır.

Cildimiz belirli bir süre güneşe maruz kaldığında yanar, kızarır ve tahriş olur. Güneş, üç dalga boyunda ultraviyole ışık yayar: UVA, UVB ve UVC.

UVC ışığı Dünya yüzeyine ulaşamaz. Diğer iki ultraviyole ışık türü sadece ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda cildimize de geçiş yapar. Bunun sonucunda suçlular UVA ve UVB ışınları ve onun altında hiçbir önlemini almadan duran bizizdir.

İlk yardım öncesi tespit

Güneş yanığına maruz kalan çocuğun belirtileri dikkatlice gözlemlenmeli ve ona göre müdahale edilmelidir.

Güneş yanığı belirtileri:

  • Cildimizde pembelik ve kızarıklık
  • Cildimizde sıcaklık hissetmemiz
  • Hassasiyet
  • Ağrı
  • Şişlik
  • Küçük ve içi sıvı dolu kabarcıklar (İlk yardımda “BÜL” diye adlandırıyoruz)
  • Yorgunluk
  • Bilinçte bulanıklık
  • Ateş

Güneş yanığında ilk yardım nasıl olmalıdır?

  1. Oda sıcaklığında bir duş alınmalıdır.
  2. Eller ve ayaklar kalp seviyesinden yukarı olacak şekilde uzanıp dinlenilmelidir.
  3. Su kabarcıkları asla ve asla patlatılmamalıdır.
  4. İlkyardımda ilaç kullanılmadığından hiçbir merhem vb. şey sürülmemelidir.
  5. Vücutta ciddi sıvı kayıpları olacağından bol su içilmelidir. Özellikle ilkyardımda söylediğimiz 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat koyup takviye edebiliriz.
  6. Güneş yanığı genelde 1-2 gün içerisinde geçmektedir, daha uzun ve şiddetli yanıklarda derhal sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
  7. Hekim tarafından tedaviye başlanmalıdır
Çocuklardaki güneş yanıklarına ilk yardım nasıl yapılır?
Çocuklardaki güneş yanıklarına ilk yardım nasıl yapılır?

Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Güneşle maruz kalacağımız durumlarda şapka, gözlük kullanmayı unutmamalıyız.

Daha önceden kullandığınız size zararı olmayan güneş kremlerini kullanabilirsiniz.

Yaz aylarında bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.

Açık renkli giysiler tercih edilmelidir.

Gölge yerleri kullanmayı özen göstermeliyiz.

Yanık üzerine diş macunu, salça, yoğurt vb. şeyler sürülmemelidir.

Su kabarcıkları patlatılmamalıdır.

Buzluktan çıkardığımız hiçbir malzeme ile uygulama yapmamalıyız.

Güneşe direk maruz kalındığında cildin yaşlanmasını hızlandırdığını unutmamalıyız .

Okumalısınız: Bebeklerde yanık tedavisi ve ilk yardım nasıl yapılır?

Çocuklarda güneş yanıkları ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikYenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir?
Sonraki İçerikİdeal güneş kremi seçimi nasıl yapılır?
Kübra Beker
1992 yılında Bursa’da doğdum. 2010 yılında Gürsu Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar bölümünden mezun oldum. 2010-2012 yılları arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Laboratuvar programını başarıyla bitirip, iş hayatına geçiş yaptım. 2018 yılında başladığım Atatürk Üniversitesi İş Güvenliği programından 2020 yılında mezun oldum. Lise, üniversite dönemlerinde Çekirge Devlet Hastanesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde stajlarımı tamamladım.2013 yılında katıldığım eğitimlerde aldığım ilkyardım ve hijyen eğitmenlik sertifikalarımla eğitim hayatına adım atmış oldum. 2013 yılı şubat ayından itibaren Bursa’nın öncü OSGB’lerinin birinde laboratuvar çalışmaları ve eğitim vermeye aktif olarak devam etmekteyim.2013 yılından itibaren Bursa, İstanbul illerinde çoğu kurumsal firmalar başta olmak üzere eğitimlerim aktif olarak devam etmektedir. Belirli bir dönemde eğitim departmanının mesul müdürlük görevini üstlendim. Görevlerime devam ederken sosyal sorumluluk olarak gördüğüm toplumun ilkyardım konusunda bilinçlenmesi için ilkadim ilkyardim ınstagram sayfamı açtım. Sayfamda toplumu temel ilk yardım konuları hakkında bilinçlendirmek adına aktif olarak paylaşımlar, canlı yayınlar, soru-cevap etkinliklerinde bulunmaktayım.

Bir Cevap Yazın