Bebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır?

0
1089
Bebek bezi seçimi nasıl yapılır?
Bebek bezi seçimi nasıl yapılır?

Bebek sahibi olmuş anne ve babaları en çok düşündüren konularından biri de hangi bebek bezini almalıyım olmuştur. Marka ve fiyat çeşitliliği bulunan bebek bezi seçimi yaparken dikkat edilecekleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ass. Dr. Mustafa Orhan Duyar Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Bebeğini kucağına alan anne babalar için bebek bezi seçmek, bebek bakımına başlamanın ilk adımlarını oluşturmaktadır.

Önce anne-baba-dede demesini beklediği, sonra oturmasını, sürünmesini ve adımlamasını gözlemlediği bebeğinin bu aşamalarının her birinde ebeveynlerde kendisini bir sürecin içinde bulur. Bu zorlu sürecin ilk aşamalarından birisini de bebek bezi seçimi oluşturur.

Okumalısınız: 6 adımda doğru bebek bezi tercihi 

Bebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır? 

Peki aileleri bu kadar zorlayan ve yoran bebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır?

  • Doğru Beden:

Bebek bezi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru bebek bezi numarasıdır. Bebek için uygun olmayan bir bebek bezi numarası birçok açıdan sorun yaşanmasına yol açar.

Bebeğe küçük gelecek bir bebek bezi pişik sorunlarına neden olabilecekken, büyük gelecek bir bebek bezi sızıntılara ve akabinde bebekte huzursuzluğa, sürtünmeye, kızarıklığa, alerjiye  neden olacaktır. Bu sebeple bebek bezi seçiminde ilk aşama doğru bedeni yakalamaktır.

Bebeğin kaç aylık olduğuna göre bebek bezi numara seçimi yapmak, bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklı olması sebebiyle çok doğru bir yöntem kabul edilemez. Bebek bezi beden tercihi yaparken bebeğin kilosunu göz önünde bulundurmak çok daha objektif ve doğru bir yöntemdir.

Bebek bezleri genellikle bebeğin kilosuna göre premature, yenidoğan, 3, 4, 5 ve 6 olarak numaralandırılmıştır.

  • Bebeğinizin kilosuna göre bir seçim yapmak için, genelleme yapmak gerekirse, premature bezleri 2-5 kg arasında, yenidoğan bezleri 3-6 kg arasında, 3 beden bezler 4-9 kg arasında, 4 beden bezler 7-17 kg, 5 beden bezler  9-20 kg, 6 beden bezler 11-25 kg arasında tavsiye edilmektedir.

Bebeğe bezi giydirdikten sonra uyumlu olup olmadığının kontrol edilmelidir.

Sızıntı olup-olmadığının takibi, bez ile bebek cildi arasında boşlukların gözlemlenip-gözlemlenmediği, bebek açısından hareket zorluğu oluşturup-oluşturmadığı ve bebek bezi değişimi sonrası ciltte pişik, kızarıklık, tahriş bulunup-bulunmadığı dikkatle izlenmelidir.

Her şey yolunda ise, bebek ağırlık aralığının üst sınırına yaklaştığında, bir beden büyük bez bedenine geçiş yapmak güzel bir tercih için yeterli olacaktır.

Farklı markaların bedenleri arasında tam bir uyum olmadığı, bu nedenle bir markanın bir bedeni hakkında yeterli tecrübe edindikten sonra toplu bez alımı yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu sebeple, marka değişimi öncesi deneme ürünlerinden ya da az miktarda bulunan paketlerden alınarak uyumun gözlenmesi maddi anlamda kazanç sağlayacaktır.

Okumalısınız: Bebeklerde alt temizliği, pişikten korunma hakkında her şey

Doğru bebek bezi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Beden seçimini doğru yaptıktan sonra, elbette birçok faktör bebeğin rahatı, huzuru ve gün içindeki performansı açısından etki göstermektedir. Bu etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Emicilik:

İyi bir bebek bezinin, ıslaklığı bebeğin cildinden uzak tutma özelliğine sahip olması ve tahriş, kızarıklık, sürtünmeye karşı koruma sağlaması gerektiği unutulmamalıdır. Nitekim pişiğin temel nedeni ciltte çiş sonrası uzun süre kalan ıslaklıktır.

  • Hızlı kuruluk:

Bebek çişini yaptıktan hemen sonra hızla kuruyan ve sıvıyı hapseden bir bez tercih edilmesi sağlık ve konfor açısından oldukça önemlidir.

  • Doku:

Yumuşak bir yüzey bebeğin hassas cildini tahriş etmeden korumaya yardımcı olacaktır. Yumuşak ve esnek olmayan bir bebek bezi, bebeğin cildinde kolayca tahrişe neden olabilir. Bezin hem içeriğinde kullanılan maddelere, hem de dokusuna dikkat etmek bu sebeple önemlidir.

  • Islaklık Göstergesi:

Islaklık göstergesi, sarıdan maviye dönen renkli bir çizgidir. Ebeveynler için kullanımında kolaylık sağlaması, özellikle yeni anne babalar için bir tercih sebebi olarak sayılabilir.

  • Yenidoğanlar için özel üretilmesi:

Bebek bezinin önünde var olan bir kesik sayesinde, göbek çevresini içerisine almayarak, göbeğin hem kuru kalmasını sağlaması, hem de oksijenli oda havasına maruz kalarak iyileşmesine imkan tanıması açısından özel üretilmiş bezler, yenidoğan döneminde güzel bir tercih olabilir.

Ancak bu özellik tercih edilen bezde mevcut değilse, bezin ön kısmı katlanarak da, benzer bir ortam oluşturularak, göbek kordonunun kuru kalması sağlanabilir.

  • Tekrar tekrar kullanıma uygun olması:

Bebeğinin altının kontrol edilerek, çişini yapmadığında tekrar aynı bezin kullanılmaya devam edilmesi, yan bantların çabuk yıpranmaması ile mümkündür. Cırt cırtların hemen bozulmaması, 4-5 aç kapa yapmaya uygun yan bantlara sahip olması, bez tercihinde önemli bir etkendir.

FORUM: Bebek bezi numune alabileceğiniz markalar

Doğru bebek bezi nasıl seçilir?
Doğru bebek bezi nasıl seçilir?

Yanlış bebek bezi seçimi ile oluşabilecekler 

Bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının cildi tahriş etmesi, bezin hemen kurumayarak ıslak kalması sonucu kızarıklık ve pişiğe yol açması önemli bir sorundur.

Riski artan idrar yolu enfeksiyonu özellikle kız çocuklarında görülebilecek ciddi bir tıbbi sorundur. Kız çocuklarının idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık oluşturan genital anatomisi, yeterince emici olmayan bir bez ile karşılaştığı vakit daha yüksek boyutta bir enfeksiyon riskine sebep olmaktadır.

Doğru bez seçimi, saydığım yaklaşımlar doğrultusunda yapılırsa, bebeklerin konforu artacak, huzurla büyümeleri için bir aşama daha atlatılmış olacaktır.

Bez seçimi yaparken, en pahalı olan en iyidir yanılgısına düşmeden, bebeğin en rahat ettiği bez tercihi, yukarıda da saydığım tercih sebepleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Unutmayın, bebek bezi seçmek, bebek bakımına başlamanın ilk adımını oluşturmaktadır.

Okumalısınız: Anneler soruyor: En iyi bebek bezi markası hangisi? 

Pişik nedir?

Yenidoğan bebeklerin dış ortama ve dünyaya uyumu esnasında anne babaların en çok yaşadığı sorunlardan birisi de pişik sorunudur.

Ne kadar dikkat edilirse edilsin, ne kadar özen gösterilirse gösterilsin kaçınılmaz bir sorun gibi anne ve babaları zorlayan pişik, çeşitli sebeplerden ötürü derinin hassaslaşması ve kızarıp kabarması şekilde ifade edilebilir.

Yer yer döküntüler izlenebileceği gibi, daha çok havasız ve nemli kalan cilt yüzeylerinde, genellikle kalça, uyluk ve genital bölgede ortaya çıkar. Özellikle havanın sıcak olduğu zamanlarda terlemeden kaynaklan tahrişler sıklıkla pişiğe yol açabilir.

Pişiğin sebep olduğu tahriş, özellikle bez değişimlerinde bebeğinizin canını yakar. Kaşıntı hissi oluşturabilir, gün içinde bu durum ruh haline de yansır, bebeğin huzursuz olmasına yol açar.

Öyleyse ebeveynler ve bebekleri için rahatsız edici boyuta gelebilecek pişik sorununa daha yakından bakalım.

Bebeklerde pişik belirtileri nelerdir?

Gelelim bebeklerde pişik belirtilerine… Bebeğiniz aşağıdaki sinyalleri veriyorsa pişik olabilir!

Bez değişimi sırasında huzursuz olması:

Bebeğiniz bez değişimi sırasında rutin davranışlarının dışına çıkıyor, daha çok ağlıyor, hareketleri ile kendisini ifade edemese de, her zaman alışık olduğunuzun dışında davranıyorsa, pişik aklınıza gelmelidir.

Ellerini devamlı bez bölgesine götürme çabası:

Bebeğinizin ellerini sürekli kalça, uyluk veya genital bölgesine götürmeye çalıştığını, kaşıma hissi ile hareket ettiğini gözlemlerseniz, pişik aklınıza gelmelidir. Pişiğin yayılmaması ve tahriş bölgesindeki durumun daha da kötüye gitmemesi bebeğinizin bu çabasını engellemeye çalışmanızda fayda var.

Kızarıklık:

Pişiğin en temel göstergelerinden birisi, bebeğinizin poposunda, genital ve uyluk bölgesinde kızarıklıklar fark etmenizdir. Bunu fark ettiğiniz vakit, pişik sorununu çözmeye yönelik önlemleri almaya başlayabilirsiniz.

Huzursuzluk:

Bebeğinizin huzursuz davranışlarını fark ederseniz, mutlaka bu huzursuzluğun ne zaman, hangi zaman diliminde arttığını takip etmelisiniz. Pişiğin sebep olduğu yanma hissi, özellikle bez değiştirme esnasında ya da altını kirlettiği anlarda artacaktır.

İştahsızlık:

Eskisi kadar iştahı olmaması, bebeğinizin pişik sebebiyle yaşadığı huzursuz ruh halinin bir yansımasıdır. Bu can sıkıcı duruma hak vermemek pek de elde değil. Pişiğin diğer belirtileri ile birlikte seyreden iştahsız olma durumu, muhtemelen pişik sorununu çözdüğünüz vakit azalacaktır.

Bebeklerde pişik nedenleri nelerdir?

  • Aşırı terleme
  • Bebeğin banyo sıklığının yetersiz olması
  • Bebek bezinin yeterli sürede değiştirilmeyerek bekletilmesi
  • Bebeğin cildinin nemli bırakılması, kurulamanın eksik yapılması
  • Yanlış bebek bezi tercihi
  • Bebek bezi bedeninin yanış seçilmesi sonucu oluşan sürtünme ve tahriş
  • Bebeğin bez değişimi esnasında, poposunun güzel temizlenmemesi
  • Bebeğin kilolu olması sebebiyle bakımında yaşanan zorluklar, cildinin havasız ve nemli kalması
  • Pişiğe sebep olabilecek ek gıdaların tercih edilmesi
  • Bebeği rahatsız edecek ölçüde dar beden kıyafet seçimi
  • Kimyasal içerikli ıslak mendillerin sıklıkla kullanımı
  • Kimyasal içeren şampuanların kullanılması ve durulamanın iyi yapılamaması
  • Cilt enfeksiyonlarının sebep olduğu pişik izlenm
Bebek bezi pişik yapar mı?
Bebek bezi pişik yapar mı?

Bebeklerde pişik önleyici yöntemler nelerdir?

Pişiği tedavi etmekten daha çok, oluşmasını önlemek gereklidir. Çünkü hem bebeğin konforu ve sağlığı için, hem de en az sağlık sorununa yol açmak adına bu adımlar çok önemlidir. İşte pişiği önlemenin püf noktaları:

  • Bebeğinizin bezini sık sık değiştirmeli, uzun süre kirli şekilde bekletmemelisiniz.
  • Bez değişimleri esnasında, doğru adımları izleyerek, poposunun hava almasını sağlamalısınız.
  • Doğru bebek bezi markasını, doğru bebek bezi bedenini seçmelisiniz. Bezi çok sıkı veya gevşek bağlamamalısınız.
  • Kumaş bez kullanıyorsanız iyice yıkanmış ve durulanmış olduklarından emin olmalısınız. Yıkama esnasında katkısız bebek kıyafeti deterjanı kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeklerde pişik yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Her bebek özeldir ve kendine has özellikleri, bünyesi vardır. Bebeğinizi iyi gözlemlemeli ve bu yiyecekleri her şeyden önce siz tespit etmelisiniz.

Ancak genel olarak, baharatlı, asitli ve acı gıdalar pişiğe yol açabilir. İnek sütü, fındık, fıstık, kivi, portakal ve kakao gibi yiyecekleri tercih ederken iyi bir gözlem yapmalısınız.

  • Pişik önleyici, doktor tavsiyesi olan, güvenilir ve kimyasal içermeyen, özellikle çinko içerikli kremler kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bu kremler, bebeğin cildi üzerinde adeta koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu sayede idrarın, bebeğin cildi ile temas etmesini engellemiş olursunuz.
  • Doğru bebek bezi değişimi çok önemlidir. Belki de en önemli aşamayı en son maddeye bıraktım. Ayrıntıları ile bebek bezi nasıl değiştirmeli, ayrı bir başlık ile anlatmaya çalışacağım.
Bebek bezi değiştirilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bebek bezi değiştirilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Okumalısınız: Bebeklerde pişik nasıl geçer, pişiğe ne iyi gelir?

Bebek bezi değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

Bebek bezi değişimine ayrıntıları ile değinmek istedim. Çünkü çoğu ebeveyn için her ne kadar bez değişmek kuşaktan kuşağa aktarılan basit bir işlem gibi gözükse de, pişiği önlemenin temel taşlarını oluşturan önlemlerin çoğunluğunu içinde barındıran, oldukça çok püf noktası olan bir uygulamadır.

İşte ayrıntıları ile bebek bezi nasıl değiştirilmeli:

Bez değiştirme işlemini gerçekleştireceğiniz alana alt değiştirme örtüsü ya da bu işlem için belirlediğiniz bir bez serin. Bebeğinizi üzerine yerleştirin. Malzemeler size uzak olmasın ki, bez değişimi esnasında bebeğin idrarını yapması gibi bir kaza yaşanmasın.

Bebeğinizin altındaki kirli bezi açın. Ayak bileklerinden tutup poposunu hafifçe yukarı kaldırın. Kirli olan bölgeyi kalitesine güvendiğiniz, kimyasal içermeyen bir ıslak mendille silin.

Bu esnada kesinlikle arkadan öne doğru silmeyin. Yoksa idrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarırsınız. Özellikle kız bebeklerinde önden arkaya doğru silme noktasında daha da özenli olun. Mümkünse alt değişimlerinde, ılık su ile bebeğinizin poposunu sıklıkla yıkamaya çalışın.

Ardından iyi bir kurulama ile bebeğinizin poposunun kirli kalmasının ve böylece pişik riskinin önüne geçmiş olacaksınız. Yine kimyasal olabilecek ıslak mendillerin riskini de en aza indirmiş, yine bu yıkama esnasında bebeğinizin poposunu havalandırmış olacaksınız.

Yıkama şansınız yoksa da, ıslak mendille sildiğiniz popoyu her bez değişiminde birkaç dakika mutlaka havalandırın. Bu uygulama bebeğinizde pişik oluşumunu önlemede çok önemli bir püf noktadır.

Pudra kullanımını önermiyorum. Hem bebeğinizin cilt gözeneklerini tıkayabilir, hem de havaya saçılan tozları bebeğiniz nefes alırken soluyabilir. Eğer sürmek istiyorsanız, kimyasal içermeyen, nemlendirici özellikte, kalitesi ve güvenilirliği ispatlanmış bir kremi çok ince tabaka halinde uygulayın, iyice emildiğinde emin olun.

Ardından bebeğinizin altının kuruduğuna kanaat getirdiğinizde, ayak bileklerinden tutarak hafifçe tekrar havaya kaldırın. Temiz bezi bebeğinizin altına yerleştirin. Cırt cırtları çok dar ya da çok bol şekilde sabitlememeniz pişiği önlemede en önemli yardımcımız olacaktır.

Bezin bacak bölgelerini düzeltin. Bebeğiniz yenidoğan ise, beziniz yenidoğanlar için özel üretilmiş bez sınıfına dahil değil ise, bunu kendiniz sağlayabilirsiniz. Bezin karın kısmına denk gelen bölgeyi göbeğin aşağısından bağlamalı ve öne doğru katlamalısınız.

Böylece göbek kısmının temiz ve kuru kalmasını sağlamış olacaksınız. Bezin bebeğiniz için bol ya da dar olmadığından emin olduktan sonra bez değişimi işlemi tamamlanmış olacaktır.

Okumalısınız: Bebeklerde cilt bakımı ve sık görülen cilt sorunları

Bebeğiniz pişik olduktan sonra neler yapmalısınız?

  • Pişik sorunu geçene kadar bir beden büyük bez kullanabilirsiniz.
  • Altında bez olmadan geçirdiği süreyi uzatmanız tedavi sürecinin kısalması konusunda işe yarayacaktır.
  • Bez değiştirirken izlenmesi gereken adımlara dikkat etmelisiniz.
  • Doğru bebek bezi markası ve bedenini bulmalısınız.
  • Bezini sık değiştirmelisiniz. Özellikle yenidoğanlar için bu sıklık daha da fazla olmalıdır.
  • Gece uykusunda bebeğinizin bez değişimini uzun süre ertelemeyin. Gece mutlaka bez değişimi yaparak bebeğin cildinin temiz ve kuru kalmasını sağlamalısınız.
  • Pişik olan bölgeyi daha fazla tahriş etmemek adına bastırmadan silmelisiniz.
  • Pişik tedavisi sürecinde bebeğinizin altını mümkün olduğunda bol ılık suyla temizleyin.
  • Kimyasal içeren şampuanlar ve ıslak mendiller kullanmamalısınız.
  • Yaşına uygun boyutta, vücudunu fazla sıkmayan, dar gelmeyecek kıyafetleri tercih etmelisiniz.
  • Cide temas eden kıyafetlerinde ve özellikle kumaş bez kullanıyorsanız, mutlaka bebek kıyafetleri için özel üretilmiş makine deterjanlarını tercih etmelisiniz.
  • Saf zeytinyağı içeriğinde yer alan A ve E vitaminleri sayesinde bebeğin cildine sürdüğünüz vakit, cildini tahrişlerden koruyacaktır. Ancak piyasada satılan zeytinyağlarının çoğunluğunun saf olmadığını bilmelisiniz.

Bebeklerde pişik ne zaman tehlikelidir?

  • Kırmızı döküntüler yayılım göstermeye, bez bölgesinin dışındaki deride de yaygınlaşmaya başlamış ise,
  • Pişiğe eşlik eden bir yüksek ateş mevcut ise,
  • Uyguladığınız pişik tedavisi işe yaramıyor, 2-3 gün olmasına rağmen pişik daha da kötüye gidiyorsa,
  • Bebekte ciddi iştahsızlık ve kilo kaybı izleniyorsa,
  • Yaranın aşırı derecede su topladığını ve iltihabi bir görünüme büründüğünü fark etmişseniz,

mutlaka doktorunuza başvurmalı, uzman görüşü almalısınız.

Bebek bezi doğada ne zaman yok olur?

Araştırmalara göre bebek bezi doğada yaklaşık 450-550 yıl gibi uzun sürede yok olmaktadır. Bu bakımdan dolayı hayatımıza bebek bakımı açısından büyük kolaylık getiren bu ürünü kullanırken ve atarken bu detayı gözden kaçırmamak gerekmektedir. Doğamızı korumak, güzel bir yaşam için yapılacak en güzel yatırımdır. Doğamızı koruyalım, geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel yarınlar bırakalım.

FORUM İNCELEME: Bebek bezi markaları ve kullanıcı yorumları

Bebek bezi nasıl seçilir, en iyi bebek bezi markası hangisidir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikKurban bayramı ve çocuklar
Sonraki İçerikYenidoğan bebek nasıl giydirilmelidir?
Dr. Mustafa Orhan Duyar
1992 yılı Kayseri doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Bu süreçte birçok sosyal etkinlikte düzenleyici, konuşmacı ya da katılımcı olarak yer aldım. Lise mezuniyetiyle birlikte 2011 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Üniversite hayatında da birçok etkinlik ve sosyal faaliyetler düzenleyerek, futbol ve voleybol turnuvası, geziler, tıp bülteni çalışmaları, tıp fakültesi öğrencileri eğitim çalıştayları ve tıp kongrelerinde yer aldım. 2014 yılı eylül ayı içerinde ‘’SON MEKTUP’’ adını verdiğim bir şiir kitabım piyasaya çıktı. 2017 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak, ilk görev yeri olarak atandığım Tokat ili Almus ilçesi Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamladım. Tokat’ta ayrıca gerek görülen görevlendirmeler kapsamında Turhal ve Yeşilyurt ilçe Devlet Hastanelerinde acil servis hekimi olarak görev yaptım. Farklı ilçe devlet hastanelerinde çok sayıda hasta görmenin bana kattığı bilgi ve tecrübelerle birçok branş hakkında fikir sahibi olma imkanı buldum.  2019 yılında, henüz öğrencilik yıllarında ilgimi çeken, mecburi hizmet yıllarında ise bebek ve çocuk hastalarımızla geçirmekten keyif aldığım vakitlerle birlikte ilgi ve alakamın artarak devam ettiği Pediatri bölümünü, Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıları, kazanarak asistan hekim olmaya hak kazandım.

Bir Cevap Yazın