Çocukların sağlıklı büyümeleri ve gelişimleri için düzenli ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Çocukların beslenmesinde öncelikli hedef; vücutlarının ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılamak olmalıdır.
İşte uzmanlardan annelere “Çocuklara özel 5 önemli sağlıklı beslenme önerisi” …
1-Çocuklarda obeziteyi önlemek için sağlıklı bir kahvaltı atlanmamalı!
Düzenli kahvaltı etmek, özellikle okul dönemindeki çocuklar için kritik önem taşıyor. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır.
Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir.
Yapılan çalışmalarda, kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre her zaman matematik sınavlarında daha yüksek not aldığı gözlemlendi. Kahvaltılarda süt, yumurta, zeytin, domates, salatalık, incir gibi gıdalara çeşitlilik olması adına, evde sağlıklı formüllerle yapılabilen simit ve poğaçayı da ekleyebilirsiniz.
2-Çocuğunuz çölyak hastasıysa bunlara dikkat edin!
Çocuklarınız buğday, arpa, çavdar ve yulafın için bulunan gluten proteinine alerjisi bulunan ve ömürleri boyunca glutensiz diyetle yaşamak zorunda ise çok daha dikkatli olmalısınız…
Çocuklar ve yetişkinlerde değişik semptomları bulunan çölyak hastalığı, her şeyden önce deneyimli bir gastroenterolog tarafından kan testleri ve sonucuna bağlı olarak endoskopiyle ortaya konmalıdır.
Yedikleri içtikleri her şeyi bilinçle tüketmeleri gereken çölyaklı çocuklar için aileler, gereken vitamin, mineral alımını iyi öğrenmelidirler. Bunun için de aileler doktor, diyetisyen ve derneklerden yardım almalıdırlar.
Örneğin glutensiz un olarak üretilen unların içeriğindeki fazla nişasta alımının önüne geçilmelidir. Daha faydalı tahıllardan oluşan bir glutensiz diyet uygulamalıdırlar. Et, sebze ve meyveden asla taviz vermemelidirler..
Piyasada glutensiz ürünlere rahatlıkla ulaşmak çok mümkün olmuyor. Çünkü üretimi çok özen isteyen glutensiz ürünler oldukça maliyetli olarak tüketiciye sunuluyor. Bu noktada Yuva markasının çözümü “Glutensiz Ekmek Karışımı, Glutensiz Kek Karışımı” gibi ürünler.
Ev hanımları, bu karışımları kullanarak evlerinde çok rahatlıkla ve sağlıklı biçimde glutensiz ekmek ve kekler yapabiliyor.
3-Beslenme çantalarına sağlıklı atıştırmalıklar koyun!
Okul çağındaki çocukların beslenme çantalarını da sağlığı olduğu kadar lezzeti de ihmal etmeyecek şekilde hazırlamak önemlidir. Çünkü beslenme çantaları bu şekilde hazırlandığında çocuklar, yanlış atıştırmalık ya da cips ve şekerleme gibi yüksek kalorili besinlere daha az yönelir.
4- Tam tahıllı ekmek, meyve ve sebze gibi bir vitamin kaynağıdır
Tam tahıllı ekmeğin içeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır. B1, B6 ve niasin içermesiyle meyve ve sebze gibi vitamin kaynağı olan tam tahıllı ekmek, sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucudur, doygunluk hissi vermesiyle kilo kontrolünü sağlar ve şişmanlığı önler, kan kolesterolünü düşürüp hipertansiyonu engeller.