Çocuklar için oyuncak seçimi nasıl yapılmalıdır?

0
752

Oyuncakçıya gittiniz. Uygun yaş reyonunu buldunuz. Hadi, cinsiyeti de bir seçenek olarak belirlediniz. Peki ya sonra? İşe yarar, uzun süre oynayacağı bir oyuncak almak istersiniz haklı olarak. Seçilecek oyuncak çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine, gelişim düzeyine ve yeteneklerine uygun olmalıdır. Büyüklerin hoşuna giden oyuncaklar her zaman çocukların hoşuna gitmeyebilir. İşte oyuncak seçimi hakkında işinizi kolaylaştıracak birkaç fikir…

​Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı, çevresini tanımasına yardımcı olmalıdır. Bu sebeple eski saatler, karton kutular, tornavida, çekiç ve çiviler çocuk için ilginç birer oyuncak oluşturabilir.

​Her yaş ve cinsiyet için garantili oyuncaklardan biri de LEGO gibi inşa oyunlarıdır. Her yaşa uygun çeşitlerinin yanı sıra gündemdeki popüler konularda da seçenekler sunduğundan çok işe yarar. Üstelik koleksiyonluk parçalardır.

​Oyuncaklar çok karmaşık olmayıp, çocuğun tek başına kullanabileceği özellikte olmalıdır.

​Oyuncak satın alınırken cinsiyet ayrımı yapılmalı, fakat kız ve erkek çocukların da birlikte oynayacağı oyuncaklar özellikle  tercih edilmelidir.

​Oyuncaklar, beceriyi artıracak özellikte olmalı, bu nedenle basitten karmaşığa doğru tercih edilmelidir.

​Oyuncaklar dayanıklı olmalıdır. O yüzden de kaliteli olmalıdır. Unutmayın temas edeceği şeylerin zararlı madde içermesini istemezsiniz.

​Çok fazla oyuncak almak yerine, gerekli durumlarda eski oyuncakları tamamlayacak parçalar satın alınmalıdır.

​Oyuncağın çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir. Bu amaçla kasları çalıştıran, girişimciliği, hayal gücünü artıran, problem çözmeyi ve yaratıcılığı yönlendiren oyuncaklar tercih edilmelidir.

​Çocuğun yaşına uygun olmayan oyuncaklar alınmamalıdır. Çünkü çok basit oyuncaklar sıkılmasına, karmaşık oyuncaklar ise kendine güvenini yitirmesine neden olabilir.  Oyuncaklarla çalışma kolaydan zora doğru yapılmaktadır.

​Çocuğun ihtiyaçlarına cevap vermeyen, fazla gösterişli ve pahalı oyuncaklar alınmamalıdır. Bu tür oyuncaklar çocuğun yaratıcılığını kısıtlayabileceği gibi bozulduğunda da etkisini kaybedebilir.

​Çocuğun kendi kendine oynayabileceği oyun malzemelerinin yanı sıra yaşıtlarıyla oynayabileceği oyuncaklar da sağlanmalıdır.

​Çok sayıda oyuncak yerine çocuğu uzun süre mutlu edebilecek oyuncaklar alınmalıdır.

​Alışverişe çıkılmadan önce hangi oyuncağın alınacağına mümkünse karar verilmelidir.

Bir Cevap Yazın