Çocuklar için porsiyon kontrolü nasıl olmalı?

0
2352
Çocuklar için porsiyon kontrolü nasıl olmalı?
Çocuklar için porsiyon kontrolü nasıl olmalı?

Çocuklar için porsiyon kontrolü nasıl olmalı? Obez çocuklarda porsiyon kontrolü nasıl olmalı? Çocuklar için uygun porsiyon boyutları ne kadardır? Diyetisyen Emirhan Bağbek, çocuk beslenmesinde porsiyon kontrolünü yazdı!.. 

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun sağlıklı kiloda olması için yapabileceğiniz çok şey var.  Araştırmalar, sağlıklı kiloda kalan çocukların daha zinde, daha sağlıklı, daha özgüvenli olduklarını ve  daha iyi öğrenebildiklerini gösteriyor. Ayrıca yaşamlarının devamında sağlık sorunları yaşama  ihtimalleri de azalıyor. Ebeveynleri tarafından fiziksel açıdan aktif olmaya ve iyi beslenmeye teşvik  edilen çocukların sağlıklı kiloda kalma ve sağlıklı bir şekilde büyüme olasılığı daha yüksektir.

Çocuklarda porsiyon kontrolü
Çocuklarda porsiyon kontrolü

Porsiyon nedir? 

Günümüzde birçok çocuk porsiyon kontrolünü sağlayamadıkları için hızla kilo almaktadır.  Porsiyon, yiyecek ve içeceklerin belirli miktarlarda olmasıdır. Tabak, bardak, fincan, yemek kaşığı  gibi yaygın ölçümlerle tanımlanır. Ayrıca gıdaların ambalajlarında bulunan besin değerleri etiketi de  porsiyon boyutlarını sağlayabilmemiz için yardımcı olur. 

Porsiyon yukarıda belirtilen ölçülere düşen yiyecek miktarıdır. Çocuğunuzun tabağına düşen  porsiyon miktarı önerilenden fazla ise çocuğunuzun kilo alma riski daha fazladır. Bu nedenle  çocuklarınızın beslenmesinde önerilen porsiyon boyutlarını aşmamaya özen gösterin. 

Çocuklar için uygun porsiyon boyutları 

Çocukların önerilen porsiyon boyutlarına göre uygun miktarlarda yememesinin sebebi  porsiyonun neye benzediğini anlayamamalarıdır. Çocuklar yetişkinlerin aksine porsiyonları ölçmek  için ölçü kaplarına değil tavsiye edilen porsiyona uygun görsel materyallere ihtiyaç duyarlar. Yemeden  veya içmeden önce ilgili nesneyi düşünüp büyüklüğüne uygun bir porsiyon seçebilirler.  

Çocuğunuzla aç ve tok olmanın nasıl hisler olduğu hakkında konuşmayı da ihmal etmeyin.  Çocuklar bazen can sıkıntısı ile açlık hissini birbirine karıştırdıkları için daha çok yemeye eğilimli  olabilirler. Tabakta yemek kaldığında tok hissediyorlarsa yemeyi bırakmanın normal olduğunu  anlamalarına yardımcı olun. Ancak kalan yemeklerin atılmaması gerektiğini, sonra tekrar tüketilip  israftan kaçınılması gerektiğini de anlatmayı unutmayın. 

Çocuklar için porsiyon kontrolü 

Çocuğunuzu büyük porsiyonlarla beslemekten kaçının. Çocuğunuzun tam olarak ne kadar  yiyeceğe ihtiyaç duydukları konusunda onları dinleyin ve onlara güvenin. Doyduğunu söyleyen  çocuklara daha fazla yemeleri için ısrar etmeyin. Küçük çocuklar için yetişkinlerin kullandığı tabak,  kaşık ve çatallar kullanmak yerine onlara uygun küçük boyda olan servis materyalleri kullanın. 

Çocukların gün içinde yemek yeme zamanlarını bilmeleri de porsiyon kontrolü yapmaları için  yardımcı olacaktır. Ebeveynleriyle birlikte sofraya oturan ve yemek zamanında yavaş yavaş yiyen  çocukların porsiyon kontrolünü daha kolay sağladıkları görülmüştür. 

Önceki İçerikHurmanın anneler ve bebekler için faydaları
Sonraki İçerikÇocuklarda besin alerjileri nelerdir?
Diyetisyen Emirhan Bağbek
Diyetisyen Emirhan Bağbek 1996 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çanakkale’de tamamladıktan sonra lise öğrenimi için tekrar Bursa’ya döndü. 2014 yılında Bursa Anadolu Lisesi’nden başarıyla mezun olduktan sonra 2015 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü tam burslu olarak kazandı. Üniversite öğrenimi boyunca birçok öğrenci kulübünde aktif rol almakla beraber; obezite, diyabet, onkoloji, enteral-parenteral, bariatrik cerrahi, anne-çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi gibi çeşitli seminerlere katıldı. Üniversite yıllarında İngilizce ve Almanca bilgisini geliştirmenin yanında İtalyanca, Rusça ve Fransızca öğrendi. Katıldığı su altı kulübü sayesinde profesyonel dalgıç oldu. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde toplu beslenme sistemleri ve klinik erişkin beslenmesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klinik çocuk beslenmesi alanlarında stajlar yaptı. Canan Aksoy Beslenme ve Diyet Danışmanlığı’nda elektif stajını tamamladıktan sonra Uzm. Dyt. Selahattin Dönmez Fark Etmeden Diyet Beslenme ve Eğitim Danışmanlığı, İETT Genel Müdürlüğü, Medipol Mega Hastaneler Kompleksi ve Denizbank Genel Müdürlüğü’nde gönüllü stajlarını tamamladı. Denizbank Genel Müdürlüğü’nde yaptığı stajda kurumun teknik şartnamesinin hazırlanmasında görev aldı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Arjantin Tango Eğitmenlik Eğitimi kursunu tamamlayarak aynı zamanda Tango Eğitmeni oldu. Bu sırada kursiyerlere dansçıların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bir seminer verdi. İstanbul Medipol Üniversitesi’nde yaz stajı adı altında geçen “Yetişkinlerde Et ve Et Ürünleri Tüketim Durumunun Değerlendirilmesi” üzerine çalışıp araştırma makalesi kaleme aldı. İstanbul Medipol Üniversitesi’nde üzerine çalışmaya başladığı “Özel Okulda Okuyan Ortaokul Çağı Çocuklarında Süt ve Süt Ürünleri Tüketimine Bağlı Kalsiyumun Antropometrik Ölçümlerle İlişkisi” adlı tezini çalışmaya katılan ortaokul öğrencileri ile sonlandırdı. “Sütün Beslenmeye Etkisi” üzerine çalıştı ve seminerini bu alanda sundu. 2019 yılında lisans öğrenimini başarıyla tamamladıktan sonra bir süre özel bir beslenme danışmanlığında hizmet verdi. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nü tamamladıktan sonra 2020 yılında Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’ne başladı. Şu anda halen bu bölümde eğitimini devam ettirmekte, bir yandan da Uludağ Üniversitesi’nde Besin Hijyeni ve Teknolojisi Programında tezli yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi’nin vermiş olduğu Temel Antrenörlük Eğitimi’ni de başarıyla tamamlamıştır ve şu an kendi özel ofisinde beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti vermeye devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın