Çocuğunuzun favori sözcüğü ‘HAYIR’ mı?

0
718

1 ila 3 yaş arasında, yeni yürümeye başlayan çocuklar çok bağımsız olmaya başlar. Bir şeyler yapabileceklerini ve etrafını keşfetmeye başlarlar. Ayrıca yeni kelimeler öğreniyorlar. Bu dönemde küçük çocuklar için ‘hayır’, ‘yapmam’, ‘ver’ ve ‘ben yap’ gibi kelimeleri kullanması çok yaygındır.

Her şeye ‘hayır’ demek, 1 ile 3 arasında herhangi bir yaşta başlayabilir, ancak genellikle hızlı bir şekilde giden bir evredir. Bazen küçük çocuklar sorduğunuz her şeyi yapmayı reddederler – gün boyu savaştığınızı hissedebilirsiniz. Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuzun, sizi üzmek için kasten bir şeyleri reddetmediğini unutmamak önemlidir.

Bu çağda, küçük çocuklar sadece kendilerini düşünebilirler. Ne hissettiğinin farkında değiller.

Onların iradesini savunmak yeni yürümeye başlayan çocuklar için önemlidir. Onların sizden ayrı bir insan olduklarını anlamaya başladıkları anlamına gelir. Kendi hayatlarının kontrolünü ele geçirmeye ve dünyada nasıl yaşayacaklarını öğrenmeye çalışıyorlar.

Zor davranışlarla uğraşmak
Bu süreç, genellikle zor duygular ve düşüncelerin bir belirtisidir. Örneğin, aşırı heyecanlı, öfkeli veya hayal kırıklığına uğrayabilirler. ‘Hayır’ demek, onların nasıl hissettiklerini ifade etmelerinin bir yoludur.

Çocukların duyulduğunu ve anladığını hissetmesi önemlidir. Kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve zor duyguları kendi başlarına idare etmeyi öğrenirken onlara çok fazla sevgi vermek.

Çocuğun dünyasını değiştirmek, çocuğu değiştirmek için daha kolaydır. Çocuğunuz çok fazla ‘hayır’ diyorsa, onun dikkatini dağıtmanın yollarını inceleyin ve ona özel olduğunu ve sevildiğini gösterin. Çevrelerinin güvenli olduğundan emin olun ki bağımsızlıklarını keşfedip geliştirebilirler.

İpuçları ve teknikler

Teklif seçenekleri: Seçimin evet veya hayır olmasına izin vermeyin, kabul ettiğiniz 2 şey olsun. Örneğin, ‘Bloklarınızı veya doldurulmuş oyuncaklarını koymak ister misin?’ ‘Kırmızı paltonunu veya yeşil paltonunu takmak ister misin?’ Bu, çocuğunuzun duygularını hissetmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuza farklı bir yanıt öğretin: Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle ‘hayır’ derler, çoğu zaman otomatik olur. Başka bir kelime düşünemezler. Yürümeye başlayan çocuğunuzun kelime haznesini genişletmeye başlayın: örneğin, ‘Hayır demenin daha güzel bir yolu nedir?’ (‘Hayır teşekkürler’).

Kendinize sık sık ‘hayır’ deme: Ebeveynler çocuklara ne yapmaları gerektiğini söyler, ancak ‘hayır’ derseniz her zaman çocuğunuz davranışlarınızı kopyalayacaktır. Daha iyi bir yol, yürümeye başlayan çocuğunuza ne yapmaları gerektiğini sakin bir şekilde söylemek. Örneğin, banyodan su sıçradığında “hayır” demek yerine, “Banyoda suyla oynuyoruz, yerde değil” diyoruz. Devam ederse, banyo zamanı biter.

Sınırları ayarlayın: Yürümeye başlayan çocuğunuzun kuralları anladığından emin olun – evde yapabilecekleri ve yapamayacakları şeyleri. Örneğin, ‘Bağırma’ yerine ‘İçinde güzel bir sessiz ses kullanın’ deyin. Çocuğunuzun bir şey yapmasını isteyin, sakin bir ses kullanın, seviyesine inin, gözünüze bakın, sakin olun ve onlara ne yapmak istediğinizi söyleyin.

İyi davranışları ödüllendirin: Yürümeye başlayan çocuğunuzu zor durumdan uzaklaştırmaya çalışın. Eğer söylendikleri gibi yaparlarsa, onlara bir öpücük ve sarılmayla, bir çıkartmala, küçük bir oyuncakla veya ekstra bir oyunla ödüllendirin. Kötü davranışları ödüllendirmeyin.

Pes etmeyin: Bazen yürümeye devam ettiğiniz çocuğunuzun söylediği şeyi yapması gerekir – örneğin, yolun ortasındaysa ve hareket etmeyi reddediyorlarsa. Yürüdüğünüzü bilmek, yürümeye başlayan çocuk için sorun değil. Sert olun, ama nazik olun.

Bir Cevap Yazın