Cilt bakımı yaparken kolajen serum ve vitamin c serum kullanımı

0
659
Cilt bakımı yaparken kolajen serum ve vitamin c serum kullanımı

Her kadın sağlıklı ışıl ışıl gözüken bir cilt ister. Cilt bakımını kimi zaman evde kimi zaman da uzman ellere teslim ederek yapar. Kozmetik ürünlerin de gelişmesi ve çeşitlenmesiyle beraber kolajen serum ve vitamin C serum da ön plana çıkmaktadır. Kolajen serum ve vitamin C serumun cilt üzerindeki etkisi nedir? Dermatoloji uzmanı Uzman Doktor Zahide Eriş, cilt bakımı yaparken kolajen serum ve vitamin c serum kullanımını Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Uzm. Dr. Zahide Eriş
Uzm. Dr. Zahide Eriş

Kolajen Nedir? 

Kolajen; cildin, kemiklerin, kıkırdak ve tendonların yapısal bütünlüğüne yardımcı olan bir proteindir.

Kolajen; hücreleri bir arada tutan, cildi güçlendiren ve elastikiyet kazandıran yapısal proteinlerden biridir ve yeni deri hücresi oluşumuna katkıda bulunur. Kolajen ismi Yunanca kolla dan gelir ve bu yapıştırıcı demektir.

C vitamini; kirlilik, UV ışınları gibi bazı durumlara maruz kalan cildimiz tarafından üretilen serbest radikalleri nötralize eden bir anti-oksidan görevi görüyor. Serbest radikallerle anti-oksidanlar arasındaki denge cilt açısından oldukça önemli. Eğer serbest radikallerin oranı artarsa ve vücudun bunu düzenleme yeteneğine engel olursa, oksidatif stres meydana gelir. Bunun sonucunda serbest radikaller DNA, yağlar ve proteinler üzerinde negatif bir etki yaratır, hücre hasarına neden olur, kolajen üretimi yavaşlar ve cildin kendi kendini onarma yeteneği engellenir. Bu yüzden C vitamini gibi anti-oksidanların cilde uygulanması, cildin stresle mücadelesine destek olur.

Kollajen ve C vitamini serumları, yaşlandıkça yavaşlayan kolajen üretimini tetikleyebilir. 

Ayrıca C vitamini serumları, tirosinaz enzimini durdurup, melanin üretimini engelleyerek hiperpigmentasyonu azaltır.  Bu da koyu renkli lekelerin açılmasını ve cilt tonunun eşitlenmesini sağlar.

Anti-enflamatuar özelliğe sahip olan C vitamini, akneye bağlı kızarıklıkların azaltılmasına da yardımcı oluyor.

Genel anlamda bakıldığında, Kolajen ve C vitamini serumlarını cildinizi temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra, nemlendiriciden önce kullanabilirsiniz.

Adsiz tasarim 2021 12 09T094200.434
Cilt bakımı yaparken kolajen serum ve vitamin c serumu kimler kullanabilir?

Cilt Serumları Neden Kullanılır?

Cildin her şeyden önce nemli kalmaya ihtiyaç duyduğunu hepimiz çok ama çok iyi biliyoruz. Bu sebepten hem nemlendirici krem, hem de yüz serumunu düzenli ve aynı anda kullanmak cildiniz için yararlı olabilir.

Serum Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Serumlar, direkt olarak epidermis diye adlandırılan üst derinin daha derinlerinde oluşan pigmentasyon, yaşlanma kaynaklı lekeler, derin kırışıklıklar gibi cilt sorunlarını hedef alacak şekilde üretilip formüle ediliyorlar. Belirttiğimiz üzere serum içerisinde bulundurduğu kaynaklar sayesinde, hem lekeler hem de kırışıklıklara doğrudan etki sağlamayı başarabilmektedir.

Kolajen ve C vitamini serumların bu tarz cildi koruma altına alması, kırışıklıkları engelleyip daha sıkı bir formda tutması da, pek çok açıdan verimli sonuçları ortaya çıkarmış olacaktır. Bu konuda cildinize hangi tür serum kullanmanız gerektiği ile ilgili dermatoloğunuzdan yardım alabilirsiniz.

Burada önemli olan şey de doğru ve yerinde bir serum kullanımıyla cildinizde oluşabilecek her türlü zararı yok etmek, cildinizi çok daha sağlıklı bir form düzenine kavuşturmayı başarabilmektir…

Serumlar gündüz veya gece kremi yerine kullanılmalı mı?

Bu durum çoğu kadın için kafa karıştırıcı olabilir. Kimileri serumları gündüz ve gece kremi niyetine ve yerine kullanmaya çalışıyor. Ancak böyle bir şey yapmak kesinlikle yanlış. Çünkü nemlendirici kremler, cildi nemli tutmak ve dış etkenlere karşı bariyer görevi üstlenmek amacıyla tasarlanmıştır.

Serumlar ise içerikleri sayesinde cildin daha derin tabakalarına işleyerek cilt sorunlarını çözmeye yönelik bir süreç geliştirmektedir. Bu sebepten de gece ve gündüz nemlendirici kremleri ile serum kullanımını ayrı şekillerde değerlendirip uygulamaya almalısınız. Gece ve gündüz kremleri ile serumun cilt bakımında farklı rolleri ve faydaları bulunur.

Serumlar, hafif ve küçük moleküllü yapıları sayesinde cildin derinlerine nüfuz eder ve cilt sorunlarının giderilmesi konusunda etkili olurlar.

Gündüz kremi ise cildinizi derinlemesine nemlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Gün içerisinde birçok dış faktörden korunmanızı da sağlayacak olan bu krem, formüllerinde güneşin zararlı ışınlarından ve buna bağlı yaşlanmadan koruyan UV faktörleri bulundurmaktadır. Bu sebepten dolayı da serum kullanımının yanı sıra gündüz kremi takviyesini de cildinize muhakkak uygulamalısınız ki, cildinizin daha sağlıklı ve gün içerisinde dış etkenlere karşı çok daha güçlü bir duruşu olabilsin.

Tüm bunlarla birlikte gece kremleri ise, cildin en fazla ihtiyaç duyulan etkilerini karşılar. Çünkü cildinizin en fazla beslenmeye ihtiyacı olduğu saatler gecelerdir. Ciltler geceleri kendilerini beslerler. Aynı zamanda da geceleri bir yenileme süreci kendisini gösterir. Bu sebeple serumun tek kullanımı geceler için yeterli değildir.

Yaşınıza Göre Serum Seçimi

Cilt söz konusu olduğunda her yaşın ihtiyacı olan bakımın maalesef aynı olmadığını görmeniz gerek. Yani 20’li yaşlar ile 50’lili yaşların aynı olmasının mümkünatı yok. Bu da doğal olarak kullanacağınız cilt serumunu da yaşınıza göre seçmenizi gerekli kılmaktadır. Tabii ki de kullanacağınız serum, cildin ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın